Ο Γ.Γ του ΝΑΤΟ σε Ελλάδα και Τουρκία – Συζήτηση για εξοπλισμούς, ασφάλεια και Ουκρανία
Defence Redefined
Published on 26/11/2024 at 16:44

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε (Mark Rutte), επισκέφθηκε σε δύο μέρες την Ελλάδα και την Τουρκία. 

Αρχικά, ο Γ.Γ του ΝΑΤΟ, επισκέφθηκε στις 25 Νοεμβρίου την Τουρκία, όπου συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τον Υπουργό Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν και τον Υπουργό Άμυνας, Γιασάρ Γκιουλέρ.

Σε ανάρτηση του, ο Μαρκ Ρούτε αναφέρει πως συζήτησε με τον Ερντογάν, για τις αυξανόμενες προκλήσεις για τη συλλογική ασφάλεια, συμπεριλαμβανομένης της απειλής της τρομοκρατίας, του πολέμου στην Ουκρανία και της κρίσης στη Μέση Ανατολή. Αναφέρει επίσης πως σε έναν όλο και πιο απρόβλεπτο κόσμο, η Τουρκία συνεισφέρει ανεκτίμητα στο NATO. 

Ο Μαρκ Ρούτε επισκέφθηκε επίσης την Τουρκική Αεροπορική Βιομηχανία, μαζί με αξιωματούχους της τουρκική αμυντικής βιομηχανίας και σε ανάρτηση του αναφέρει πως οι δυνατότητες αεράμυνας της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας προστατεύουν τους ουρανούς του ΝΑΤΟ.

Την επόμενη μέρα, στις 26 Νοεμβρίου, ο Γ.Γ του ΝΑΤΟ επισκέφθηκε την Ελλάδα όπου συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, Νίκο Δένδια και τον Υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Γεραπετρίτη. 

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του Πρωθυπουργού, αναφέρεται πως κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν οι προτεραιότητες του επόμενου κύκλου του ΝΑΤΟ, με ορίζοντα τη Σύνοδο Κορυφής της Χάγης, που θα πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο του 2025, καθώς και οι τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία. Συζητήθηκε ακόμα η συνεργασία ΕΕ – ΝΑΤΟ. Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε την ανάγκη ενίσχυσης της ευρωπαϊκής άμυνας και της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας. Επίσης, ενημέρωσε τον κ. Rutte αναλυτικά για την πρόταση για ανάπτυξη μιας ευρωπαϊκής ασπίδας για την αεράμυνα, εγχείρημα που θα ενισχύσει τη συλλογική ασφάλεια των κρατών-μελών της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.

Στις δηλώσεις του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ανέφερε μεταξύ άλλων πως υπάρχει σύγκλιση “σε μία από τις θεμελιώδεις προτεραιότητες για όλους τους συμμάχους, στην ανάγκη ενίσχυσης της συλλογικής μας άμυνας. Στόχος που προϋποθέτει, βέβαια, ισχυρή αμυντική βιομηχανία, σημαντικές επενδύσεις, αλλά πιστεύω πως είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε πολλές φορές και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο μια πιο λειτουργική σχέση μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε να ενδυναμωθεί ακόμα περισσότερο ο ευρωπαϊκός πυλώνας της Συμμαχίας”. 

Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, στην ανακοίνωση του αναφέρει πως παρόντες στις συνομιλίες με τον Γ.Γ του ΝΑΤΟ ήταν ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Γιάννης Κεφαλογιάννης, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Δημήτριος Χούπης και ο Γενικός Διευθυντής Πολιτικής Εθνικής Άμυνας & Διεθνών Σχέσεων (ΓΔΠΕΑΔΣ) Πρέσβυς ε.τ. Μιχαήλ Σπινέλλης.

Κατά τη συνάντηση πραγματοποιήθηκε ανταλλαγή απόψεων σχετικά με τις διεθνείς και περιφερειακές εξελίξεις, με έμφαση στις εξελίξεις στην Ουκρανία και την Ανατολική Μεσόγειο. Αντηλλάγησαν επίσης απόψεις σχετικά με τις σχέσεις Ε.Ε. και ΝΑΤΟ, όπως και για τις σχέσεις της Ελλάδας με τα κράτη – μέλη της Συμμαχίας στην ευρύτερη περιοχή. Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας ανέδειξε από την πλευρά του τον ρόλο της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο, στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας. Στο πλαίσιο της συνάντησης επισημάνθηκε ακόμα η σημασία της ανάπτυξης της Αμυντικής Βιομηχανίας και της Καινοτομίας για τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις.

Ο Μαρκ Ρούτε, σε ανάρτηση του αναφέρει πως “Η υποστήριξή μας για την Ουκρανία τους κράτησε στη μάχη. Αλλά πρέπει να προχωρήσουμε περισσότερο για να αλλάξουμε την τροχιά αυτής της σύγκρουσης. Τα καλά νέα είναι ότι έχουμε τη Συμμαχία που χρειαζόμαστε για να υπερασπιστούμε κάθε ίντσα ΝΑΤΟϊκού εδάφους. Και έχουμε στην Ελλάδα έναν πιστό σύμμαχο.” Αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη ενίσχυση της αποτροπής και της άμυνας μέσω των επενδύσεων στην άμυνα και την παραγωγή.

Διαβάστε επίσης: Επιχειρησιακά Έτοιμες οι ΔΔΕΕ και ΜΑΕΕ της ΔΕΠ από το NATO – Φωτογραφίες

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This