ΑΜΥΝΑ

ΑΜΥΝΑ

ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

Οχήματα Παντοδαπούς εδάφους POLARIS 4X4 | Μια δυνητική επιλογή και για τις Κυπριακές Ειδικές Δυνάμεις
Defence Redefined
Published on 19/07/2020 at 17:55

Η αμερικανική Polaris Government and Defense έλαβε πρόσφατα νέο επταετές συμβόλαιο με σύμβαση αξίας 109 εκατομμυρίων δολαρίων για παραγωγή ελαφρών οχημάτων παντοδαπούς εδάφους (LTATV) αποκλειστικά για τις επιχειρησιακές ανάγκες της Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων των ΗΠΑ (USSOCOM).

Η επιλογή του MRZR Alpha το οποίο θα καλύψει τις ανάγκες της USSOCOM, έγινε κατόπιν διαγωνισμού μέσω του οποίου τα υποψήφια οχήματα έπρεπε να πληρούν τα κριτήρια της ανθεκτικότητας, της απόδοσης, του ωφέλιμου φορτίου μεταφοράς καθώς και της φορητότητας με μεταγωγικά αεροσκάφη. Το συμβόλαιο θα συμπεριλαμβάνει την διθέσια και τετραθέσια έκδοση του οχήματος και επτά πακέτα εξοπλισμού.

Το MRZR Alpha είναι το 11ο στρατιωτικό όχημα της Polaris που παράγεται σε 12 χρόνια. Σχεδιασμένο σε ένα νέο σασί, το MRZR Alpha είναι ένα εντελώς νέο ελαφρύ τακτικό όχημα κατάλληλο για ειδικές επιχειρήσεις.

Η ευελιξία εξοπλισμού του MRZR Alpha ενισχύεται περαιτέρω αφού το νέο μοντέλο διαθέτει αυξημένη ισχύ και βελτιωμένη ικανότητα μεταφοράς ωφέλιμου φορτίου. Τα οχήματα της οικογένειας MRZR έχουν εξοπλιστεί διαχρονικά ανάμεσα σε άλλα, με συστήματα κατά μη επανδρωμένων αεροχημάτων (C-UAS), βαρύ οπλισμό, συστήματα λέιζερ υψηλής απόδοσης, συστήματα πληροφοριών, παρακολούθησης και αναγνώρισης (ISR) και συστήματα διοίκησης και ελέγχου.

Η στρατιωτική γραμμή οχημάτων της Polaris, διαθέτει το όχημα MRZR σε τετραθέσια έκδοση MRZR D4 και το διθέσιο MRZR D2, ενώ η εταιρεία διαθέτει και το ενιαθέσιο DAGOR A1.

Το MRZR D4 αποκτήθηκε πρόσφατα και από τις Ένοπλες Δυνάμεις της Νέας Ζηλανδίας οι οποίες παρέλαβαν τα πρώτα έξι (6) οχήματα νωρίτερα τον Ιούλιο. Στο παρελθόν είχαν προηγηθεί και οι παραγγελίες τόσο από τις Αμερικανικές Ένοπλες Δυνάμεις όσο και από τις Ένοπλες Δυνάμεις του Καναδά.

Τα οχήματα MRZR D4 και MRZR D2 διαθέτουν 4-χρονους SOHC τρικύλινδρους υπερτροφοδοτούμενους πετρελαιοκινητήρες των 993 κεκ. Διαθέτουν επίσης αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων και μπορούν να μεταφέρουν σύμφωνα με το Army Technology συνολικό φορτίο 906.8 kg.

Η Polaris Government and Defense, διαθέτει επίσης το όχημα DAGOR A1, το οποίο είναι το μεγαλύτερο της παραγωγής. Είναι κατασκευασμένο για να παρέχει ευελιξία στις αποστολές και μπορεί να μεταφέρει έως και 9 στρατιώτες με τον πλήρη εξοπλισμό τους. Η ανοιχτή του σχεδίαση παρέχει τον μέγιστο δυνατό χώρο φόρτωσης εξοπλισμού.

Τα οχήματα της Polaris θα μπορούσαν να αποτελέσουν μια εξαιρετική επιλογή για τις Ειδικές Δυνάμεις της Εθνικής Φρουράς (νοουμένου ότι θα αρθεί πλήρως το εμπάργκο όπλων από τις ΗΠΑ) για ταχεία μεταφορά του προσωπικού σε οποιοδήποτε σημείο του νησιού. Οι Ειδικές Δυνάμεις της Εθνικής Φρουράς δεν διαθέτουν επί του παρόντος οχήματα ειδικών επιχειρήσεων αλλά περιορίζονται στην χρήση των διπλοκάμπινων οχημάτων (pickups) και των ελαφρών οχημάτων Mercedes GD. Σε ορισμένες μονάδες υπάρχουν και τα οχήματα Pinzgauer 6×6 τα οποία όμως είναι τεχνολογίας 1980.

Διαβάστε επίσης:

H Πολιτική της Κυπριακής Δημοκρατίας στους στρατιωτικούς εξοπλισμούς | Infographics

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This