Ουκρανική Κρίση | Το Κίεβο προετοιμάζεται για τη “μεγάλη επίθεση”
Defence Redefined
Published on 09/03/2022 at 09:43

Νέα κατάπαυση του πυρός ανακοίνωσε η Ρωσία για το πρωί της Τετάρτης υποστηρίζοντας ότι είναι έτοιμη να ανοίξει διαδρόμους εκκένωσης από το Κίεβο, το Τσερνίκοφ, το Σούμι, το Χάρκοβο και τη Μαριούπολη και άλλες ουκρανικές πόλεις. 

Σήμερα είναι η 14η μέρα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Η προσπάθεια που έγινε την Τρίτη οι πολίτες να εγκαταλείψουν τις περιοχές που βομβαρδίζονται είχαν μικτά αποτελέσματα. Περίπου 5.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από την πόλη Σούμι στην Πολτάβα, συμπεριλαμβανομένων 1.700 ξένων φοιτητών.

Ωστόσο, η εκκένωση της Μαριούπολης δεν ξεκίνησε ποτέ, καθώς τα λεωφορεία που ξεκίνησαν από τη Ζαπορίζια με κατεύθυνση τη Μαριούπολη για να μεταφέρουν αμάχους βομβαρδίστηκαν και επέστρεψαν άδεια.

Ο βομβαρδισμός της Μαριούπολης, μιας πόλης 430.000 κατοίκων ήταν ανελέητος. Εκτιμάται ότι εκεί υπάρχουν πολλά θύματα. Η πόλη είναι χωρίς νερό, θέρμανση και τηλεφωνικές υπηρεσίες εδώ και αρκετές ημέρες.

Οικογένειες ζουν σε υπόγεια εδώ και μέρες. Και οι δύο πλευρές έχουν κατηγορήσει η μία την άλλη για τη μη τήρηση των εκεχειριών και για παραπληροφόρηση σχετικά με τους ανθρωπιστικούς διαδρόμους. Ο Ρώσος συνταγματάρχης Μιχαήλ Μιζίντσεφ πρότεινε τη δημιουργία μιας ανοιχτής γραμμής για τον συντονισμό των εκκενώσεων.

Εν τω μεταξύ, η Ρωσία ενέτεινε τους νυχτερινούς βομβαρδισμούς των προαστίων του Κιέβου. Οι οικογένειες εκεί συνεχίζουν να αναζητούν καταφύγιο στους σταθμούς του μετρό της πρωτεύουσας. Οι ρωσικές δυνάμεις προετοιμάζονται για “επίθεση στην πρωτεύουσα τις επόμενες 24-96 ώρες”, σύμφωνα με εκτιμήσεις.

Ακόμα, οι ΗΠΑ απορρίπτουν την προσφορά της Πολωνίας για την παραχώρηση μαχητικών MiG-29 στην Ουκρανία ως “μη βιώσιμη”, ενώ στέλνουν συστοιχίες Patriot στην Πολωνία.

Στον οικονομικό τομέα, οι ΗΠΑ επέβαλαν εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο ανακοίνωσε ότι θα καταργήσει σταδιακά τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου ως το τέλος του 2022. Στη Ρωσία, η πώληση ξένων νομισμάτων αναστέλλεται ως την 9η Σεπτεμβρίου, ενώ παράλληλα ,η μια μετά την άλλη, μεγάλες αμερικανικές πολυεθνικές, όπως η Coca-Cola και τα McDonalds, αναστέλλουν τις εργασίες τους εκεί.

Εκ μέρους της ουκρανικής πλευράς, συγκινητική ήταν η ομιλία του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι στην Βουλή των Κοινοτήτων της Βρετανίας με αναφορές στην ομιλία Τσώρτσιλ και την μάχη των Βρετανών κατά των Ναζί.

Πηγή: euronews.com

Διαβάστε επίσης: Ουκρανία | Στενεύει ο κλοιός στο διπλωματικό πεδίο – Αντίστροφη μέτρηση για νέες ρωσικές επιθέσεις

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This