Ουκρανία | Στενεύει ο κλοιός στο διπλωματικό πεδίο – Αντίστροφη μέτρηση για νέες ρωσικές επιθέσεις
Defence Redefined
Published on 07/03/2022 at 09:57

Η ρωσική επίθεση στην Ουκρανία συνεχίζεται με αμείωτη ένταση, με τους Ουκρανούς να καταγγέλλουν τον βομβαρδισμό περιοχών όπου κατοικούν άμαχοι.

Στο Ίρπιν, στα προάστια του Κιέβου, χτυπήθηκε ο κεντρικός δρόμος που χρησιμοποιούν οι πολίτες για να φύγουν περπατώντας με κατεύθυνση το Κίεβο. Την ίδια στιγμή στη Μαριούπολη, οι κάτοικοι περίμεναν για δεύτερη ημέρα το άνοιγμα του ανθρωπιστικού διαδρόμου ώστε να φύγουν αλλά αυτό δεν συνέβη. Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν περικυκλώσει την πόλη και οι Ουκρανοί ισχυρίζονται πως πυροβολούν συνεχώς, διακόπτοντας κάθε προσπάθεια απομάκρυνσης αμάχων.

Όπως συμβαίνει από την αρχή της προσπάθειας κατάπαυσης του πυρούς, κάθε πλευρά κατηγορεί την άλλη για την αποτυχία. Την ίδια στιγμή ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι τόνισε ότι οι Ρώσοι ετοιμάζονται να βομβαρδίσουν την Οδησσό, έχοντας ήδη χτυπήσει αμάχους στη Βινίτσια. Το πρωί της Δευτέρας η Μόσχα ανακοίνωσε το άνοιγμα πολλαπλών ανθρωπιστικών διαδρόμων σε ουκρανικές πόλεις από τις 10 το πρωί.

Ο Ζελένσκι επανέλαβε το αίτημά του για την επιβολή απαγόρευσης πτήσεων στον εναέριο χώρο της Ουκρανίας, που το ΝΑΤΟ έχει ήδη απορρίψει. Την ίδια στιγμή, ο Άντονι Μπλίνκεν είπε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες εξετάζουν τον τρόπο προμήθειας μαχητικών αεροπλάνων στην Πολωνία, εάν η τελευταία στείλει μαχητικά της σοβιετικής εποχής στους Ουκρανούς.

Από την πλευρά του, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε πως έχει πληροφορίες ότι ουκρανικά αεροπλάνα ανεφοδιάζονται σε γειτονικές χώρες. Συμπλήρωσε πως αν αυτό ισχύει, είναι πολύ πιθανό αυτές οι χώρες να θεωρηθούν από το Κρεμλίνο ως εμπλεκόμενες στον πόλεμο. Οι Ρώσοι ανακοίνωσαν πως η αντιαεροπορική άμυνα και οι εναέριες δυνάμεις του Κιέβου έχουν πλέον καταστραφεί.

Διαβάστε επίσης: Ουκρανία | Ο Ρωσικός στρατός κατέλαβε το πυρηνικό εργοστάσιο Ζαπορίζια – Αρχές της επόμενης εβδομάδας ο γ΄ γύρος συνομιλιών

Η Ουκρανία δεν είναι διατεθειμένη να συμβιβαστεί σε ό,τι αφορά την εδαφική ακεραιότητά της, στις συνομιλίες της με τη Ρωσία, ωστόσο θα μπορούσε να συζητήσει ένα “μοντέλο εκτός του ΝΑΤΟ” για το μέλλον της, δήλωσε ένας Ουκρανός διαπραγματευτής μιλώντας στο αμερικανικό δίκτυο Fox News.

Η Ουκρανία επιδίωκε την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ, μια εξέλιξη στην οποία αντιδρούσε η Μόσχα. Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν επικαλέστηκε την πιθανή ένταξή της στο ΝΑΤΟ ως απόδειξη της επιθετικότητας του Βορειοατλαντικού Συμφώνου απέναντι στη χώρα του.

Ο τρίτος γύρος των συνομιλιών μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας είναι προγραμματισμένος για αύριο, σύμφωνα με την ουκρανική πλευρά.

Δριμεία επίθεση εναντίον του ΝΑΤΟ με αφορμή την απόφαση των ηγετών της Συμμαχίας να μην επιβάλλουν ζώνη απαγόρευσης πτήσεων στην Ουκρανία, εξαπέλυσε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι. “Σήμερα, η κατεύθυνση της Συμμαχίας δίνει το πράσινο φως για τη συνέχιση των βομβαρδισμών σε πόλεις και χωριά της Ουκρανίας, με την άρνησή της να επιβάλλει ζώνη απαγόρευσης πτήσεων”, δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατηγόρησε τη Δύση ότι ανταλλάσσει “τους τόνους του δικού μας αίματος με λίγους τόνους καυσίμου”, αναφερόμενος στην απόφαση του ΝΑΤΟ να αποστείλει καύσιμα στο πολιορκημένο Κίεβο. “Σήμερα υπήρχε μια σύνοδος του ΝΑΤΟ, μια αδύναμη σύνοδος, μια μπερδεμένη σύνοδος, μια σύνοδος που ήταν ξεκάθαρο ότι δεν σκέφτονταν όλοι την μάχη της Ευρώπης για την ελευθερία ως τον πρώτο στόχο”, επισήμανε ο Ουκρανός πρόεδρος.

Με το τηλεοπτικό του μήνυμα ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι διέψευσε την φημολογία ότι έχει εγκαταλείψει το Κίεβο.

Πηγή: euronews.com

Διαβάστε επίσης: Ο Ρωσικός στρατός κατέλαβε τη Χερσώνα – Η Γερμανία εξοπλίζει με χιλιάδες αντιαεροπορικούς πυραύλους την Ουκρανία

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This