Ουκρανία | T80U με ενεργή αυτοπροστασία Drozd-2 φέρεται να καταστράφηκε – Φωτογραφίες
Defence Redefined
Published on 20/03/2022 at 13:00

Ο πόλεμος στην Ουκρανία μαίνεται για 25η ημέρα και σιγά σιγά το φως της δημοσιότητας αρχίζουν να βλέπουν διάφορες ενδιαφέρουσες πληροφορίες οι οποίες μελλοντικά θα χρήζουν ενδελεχούς ανάλυσης από τα στρατιωτικά επιτελεία και όχι μόνο. 

Οι Ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις αποδέσμευσαν μέσω φωτογραφικού υλικού μια ενδιαφερουσα πληροφορία, η οποία ωστόσο πέρα των φωτογραφιών που θα δείτε πιο κατω, δεν είναι δυνατόν να επιβεβαιωθεί αλλιώς. Οι Ουκρανικές δυνάμεις φέρεται να έχουν καταστρέψει άρμα T-80U, το οποίο μάλιστα φέρει και σύστημα ενεργής αυτοπροστασίας “Drozd-2”.  

Πήγη: https://t.me/dvish_alive

Το υπόψη άρμα φέρεται να καταστράφηκε μαζί με λοιπό εξοπλισμό των ρωσικών δυνάμεων στην περιοχή Sumy κοντά στην πόλη Trostyanets.

Το ενδιαφέρον της είδησης εστιάζεται στο γεγονός ότι το υπόψη άρμα ήταν πιθανόν το μοναδικό ή ένα από τα ελάχιστα πρωτότυπα (αφού ποτέ δεν μπήκε σε σειριακή παραγωγή) άρματα T80UM2 Black Eagle και επίσης ότι έφερε σύστημα ενεργής αυτοπροστασίας ” Drozd-2″ χωρίς ωστόσο να είναι γνωστό κατά πόσο το σύστημα αυτό λειτουργούσε ή όχι. Από τις φωτογραφίες που έχουν δημοσιευτεί δεν είναι δυνατή η επιβεβαίωση των ισχυρισμών περί του Black Eagle ωστόσο θα επιχειρήσουμε να παρουσιάσουμε συνοπτικά το υπόψη άρμα.

Πιο είναι το άρμα T80UM2 Black Eagle και γιατί δεν έχει μπει ποτέ σε σειριακή παραγωγή ;

Tα τεχνικά χαρακτηριστικά του T80UM2 Black Eagle συνοψίζονται ως εξής:

  • Βάρος: 48 τόνοι
  • Μήκος: 7 μέτρα
  • Πλάτος: 3,58 μέτρα
  • Ύψος: 1,80 μέτρα
  • Πλήρωμα: 3 άτομα
  • Θωράκιση: Εκρηκτική ενεργή θωράκιση Cactus ERA / Σύστημα ενεργητικής αυτοπροστασίας (APS) “Drozd-2”
  • Οπλισμός: Πυροβόλο 125 χιλ 2A46, πολυβόλο PKT 7.62 χιλ και αντιαεροπορικό πολυβόλο “Kord” (Корд) 12,7 χιλ
  • Κινητήρας: GTD-1400 ισχύος 1400 ίππων
  • Αυτονομία: έως και 1000 χλμ με εξωτερικές δεξαμενές καυσίμου

Το Black Eagle T-80UM2 άρχισε να αναπτύσσεται το 1980 από την Omsktransmash και αργότερα την Uralvagonzavod για τη Ρωσική Ομοσπονδία με σκοπό να αντικαταστήσει τα T-80 και T-72. 

Το πρότυπο του άρματος εμφανίστηκε το 1999 αλλά η Omsktransmash στην πορεία χρεοκόπησε ενώ τα σχέδια της και τα προϊόντα της έχουν απορροφηθεί από την Uralvagonzavod και τις κρατικές υπηρεσίες της ρωσικής βιομηχανίας. 

Η εταιρεία Uralvagonzavod ανέπτυξε στη συνέχεια το T-95 ως ανταγωνιστικό του άρματος Black Eagle το οποίο ποτέ δεν προχώρησε σε σειριακή παραγωγή.

Το Τ80UM2 βασίστηκε σε ένα διευρυμένο σκάφος του άρματος T-80U (το οποία διαθέτει και η Εθνική Φρουρά), με ένα επιπλέον ζευγάρι εδαφιαίους τροχούς και ένα νέο πυργίσκο. 

Επιπλέον το άρμα φέρει θωράκιση ERA τύπου Cactus στο σκάφος και στον πυργίσκο. Σύμφωνα με ρωσικές αναφορές, το Black Eagle είχε εγκαταλείψει τον αυτόματο φορτωτή τύπου “καρουζέλ” στο διαμέρισμα μάχης και στη θέση του έφερε έναν αυτόματο φορτωτή στα πρότυπα των αρμάτων δυτικού τύπου. Ο νέος πύργος ενσωματώνει ένα θωρακισμένο διαμέρισμα πυρομαχικών με εκτόνωση αερίων σε περίπτωση προσβολής του σκάφους τύπου “blow-out” για την ασφάλεια του πληρώματος στα πρότυπα του  M1 Abrams, του Leopard 2, Challenger 2, Leclerc και άλλων σύγχρονων αρμάτων.

Το σύστημα αυτοπροστασίας “Drozd-2” έχει αρθρωτό σχεδιασμό και μπορεί να τοποθετηθεί σε διάφορα άρματα μάχης, τεθωρακισμένα οχήματα ακόμη και σε σταθερούς στόχους.  Μπορεί να εγκατασταθεί στα ρωσικά T-90, T-80, T-72 αλλά και παλαιότερα άρματα μάχης T-62 και T-55, καθώς και σε οποιαδήποτε άλλα άρματα μάχης.  

Το σύστημα διαθέτει ραντάρ και ανιχνεύει εισερχόμενες απειλές σε απόσταση μεγαλύτερη των 150 μέτρων από το άρμα μάχης.  Επίσης, ενεργοποιεί ειδικά πυρομαχικά 107 χιλ (High Explosive Fragmentation), κατά εισερχόμενων απειλών  όπως αντιαρματικοί πύραυλοι και ρουκέτες.  

Συνολικά το σύστημα διαθέτει 8 εκτοξευτές με στα εξωτερικά άκρα του πύργου. Ο πραγματικός αριθμός εκτοξευτών μπορεί να διαφέρει ωστόσο ανάλογα με το όχημα.

Η σχεδίαση των ρωσικών T72 αλλά και λοιπών αρμάτων με τον πύργο τύπου “καρουζέλ” φέρεται να προκαλεί καταστροφικά αποτελέσματα μετά από προσβολή από αντιαρματικά όπλα και ανάφλεξη του συνόλου των μεταφερόμενων πυρομαχικών σύμφωνα και με τα όσα μεταδίδονται από τον πόλεμο στην Ουκρανία εξ ου και οι χαρακτηριστικές φωτογραφίες με αποκομμένους πύργους.

Στο άρθρο που ακολουθεί (από το αρχείο μας) μπορείτε να διαβάσετε το αφιέρωμα μας στα Τ80U της Εθνικής Φρουράς και τις επιλογές αναβάθμισης τους, συμπεριλαμβανομένων των συστημάτων ενεργής αυτοπροστασίας.

Διαβάστε επίσης: Τ-80U | 25 Χρόνια παρουσίας στην Εθνική Φρουρά και οι επιλογές αναβάθμισης του – Infographics & VIDEO

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This