Ουκρανία | Συνεργασία με Τουρκία για την κατασκευή Μη Επανδρωμένων Αεροχημάτων μάχης Bayraktar
Defence Redefined
Published on 09/08/2022 at 14:30

Μη Επανδρωμένα Αεροχήματα θα κατασκευάζουν μελλοντικά Ουκρανία και Τουρκία μετά την ανακοίνωση της μεταξύ τους συνεργασίας από τον Ουκρανό πρέσβη στην Τουρκία, Βασίλι Μπόνταρ κι εν αναμονή της επικύρωσης της συμφωνίας από την ουκρανική Βουλή. 

Με συνέντευξή του στην εφημερίδα “RBK-Ukraina”, ο κ. Μπόνταρ έκανε γνωστό ότι η τουρκική εταιρεία Baykar, συνιδιοκτήτης και τεχνικός διευθυντής της οποίας είναι γαμπρός του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αγόρασε έκταση στην Ουκρανία και κατοχυρώθηκε ως νομικό πρόσωπο, με σκοπό την κατασκευή εργοστασίου παραγωγής των Μη Επανδρωμένων Αεροχημάτων Μάχης (UCAV) Bayraktar. 

Μάλιστα, σύμφωνα με τον Ουκρανό πρέσβη, η τουρκική εταιρεία προτίθεται να φέρει εις πέρας αυτό το σχέδιο στην Ουκρανία, “επειδή αυτή ήταν η σχεδόν προσωπική δέσμευση των ιδιοκτητών της εταιρείας”, ενώ στο σημαντικότερο τμήμα των μοντέλων, θα χρησιμοποιούνται εξαρτήματα ουκρανικής παραγωγής. Αυτά ανέφερε ο Ουκρανός πρέσβης, μπορούν να είναι κινητήρες, διάφορα ανταλλακτικά ή τροχοί.

Σύμφωνα με το Euronews, υπενθυμίζεται ότι τα υπόψη συστήματα άρχισαν να χρησιμοποιούνται από τον ουκρανικό στρατό το 2021, όμως μετά την έναρξη του πολέμου και την εκπεφρασμένη δυσαρέσκεια της Μόσχας, η Τουρκία προσπάθησε να αποκρύψει τις πωλήσεις των Bayraktar στο Κίεβο.

Επίσης, στα τέλη Ιουνίου ο Τούρκος πρόεδρος είχε δηλώσει ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν του είχε εκφράσει την επιθυμία να συνεργαστούν για την παραγωγή των Bayraktar, αν και η τουρκική αμυντική βιομηχανία ανακοίνωσε ότι τέτοια ενδεχόμενη συνεργασία με τη Ρωσία δεν συζητήθηκε.

Πάντως, στις 18 Ιουλίου ο εκτελεστικός διευθυντής της Baykar, Χαλούκ Μπαϊρακτάρ, σε συνέντευξη του στο CNN είχε δηλώσει ότι υποστηρίζει την Ουκρανία στον αγώνα που διεξάγει για την κυριαρχία και ανεξαρτησία της και ποτέ δεν θα επιτρέψει να πωληθούν Μη Επανδρωμένα της Αεροχήματα στη Ρωσία.

Διαβάστε επίσης: AT-802U Sky Warden | Το νέο αεροσκάφος της Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων των ΗΠΑ

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This