ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Η Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων των ΗΠΑ στην Ευρώπη, SOCEUR, ανακοίνωσε την Πέμπτη 6/1 ότι το αρχηγείο της θα εδράζεται στην Αλβανία, “ως μέρος μιας συνεχιζόμενης προσπάθειας ενίσχυσης των δυνατοτήτων των Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων ως θεμελιώδους λίθου για την περιφερειακή σταθερότητα”.
Συγκεκριμένα, η SOCEUR τόνισε ότι “η τοποθεσία του αρχηγείου στην Αλβανία θα προσφέρει αυξημένη διαλειτουργικότητα με τους Αλβανούς συμμάχους μας, σημαντική πρόσβαση σε συγκοινωνιακούς κόμβους στα Βαλκάνια και μεγαλύτερη υλικοτεχνική ευελιξία”. Πρόσθεσε ακόμα πως η τοποθεσία μειώνει τους χρόνους ταξιδιού και αυξάνει την ευελιξία τόσο των ειδικών επιχειρήσεων όσο και των συμβατικών δυνάμεων στην περιοχή.
“Η ικανότητα να κινούμαστε γρήγορα και να εκπαιδευόμαστε εντός των Βαλκανίων, σε στενό συντονισμό με άλλες συμμαχικές δυνάμεις και εταίρους, έκανε την Αλβανία την καλύτερη τοποθεσία για αυτήν την προσπάθεια”, δήλωσε ο Υποστράτηγος Ντέιβιντ Χ. Τάμπορ, Διοικητής της Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων Ευρώπης. “Η Αλβανία παραμένει ένας σημαντικός σύμμαχος του ΝΑΤΟ και ένας πολύτιμος εταίρος ασφάλειας, τόσο σε περιφερειακό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο”.
Ο Πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα χαιρέτισε την απόφαση ως “έκφραση της πολύ υψηλής αξιοπιστίας [της Αλβανίας] και έκφραση μιας πολύ στενής συνεργασίας”.
Διαβάστε επίσης: Μπάιντεν προς Ζελένσκι | Οι ΗΠΑ θα αντιδράσουν “αποφασιστικά”, αν η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία
Η Αλβανία, μέλος του ΝΑΤΟ από το 2009, σύναψε διπλωματικές σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες το 1991, έπειτα από σχεδόν πέντε δεκαετίες κομμουνιστικής διακυβέρνησης και σε καθεστώς απομόνωσης. Έκτοτε, οι χώρες διατηρούν στενές σχέσεις μεταξύ τους.
Ορόσημα αυτής της συνεργασίας θεωρούνται η κοινή δράση μεταξύ ΗΠΑ και Αλβανίας από το 2000 ως ειρηνευτικές δυνάμεις στη Βοσνία, η αποστολή αλβανικών στρατευμάτων στο Αφγανιστάν το 2002 και το Ιράκ το 2003, καθώς και η υποστήριξη της Αλβανίας στην μάχη εναντίον του Ισλαμικού Κράτος (ISIS), με την δωρεάν παροχή οπλισμού και πυρομαχικών σοβιετικής προέλευσης στους Κούρδους του Ιράκ.
Το 2015 υπεγράφη Κοινή Δήλωση για τη στρατηγική εταιρική σχέση μεταξύ της Αλβανίας και των Ηνωμένων Πολιτειών, η οποία αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της συνεργασίας και του συντονισμού μεταξύ τους σε παγκόσμια και περιφερειακά ζητήματα , καθώς και σε ζητήματα διμερούς ενδιαφέροντος.
Πηγή: Balkan Insight
Διαβάστε επίσης: Βοσνία & Ερζεγοβίνη | Ψήφισμα για αποχώρηση από τους ομοσπονδιακούς θεσμούς
ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΕ NEWSLETTER
Εντείνονται οι συγκρούσεις μεταξύ Ισραήλ και Χούθι – Βομβαρδισμοί και πλήγματα
Ισραηλινοί βομβαρδισμοί έβαλαν στο στόχαστρο την Πέμπτη εγκαταστάσεις σε περιοχές ελεγχόμενες από τους αντάρτες Χούθι στην Υεμένη…
Επαφές Ρωσίας και νέου καθεστώτος της Συρίας
Ο νέος ηγέτης της Συρίας Άχμεντ αλ Σάρα χαρακτήρισε τις σχέσεις της χώρας του με τη Ρωσία μακροχρόνιες και στρατηγικές…
Δανία | Τεράστια αύξηση των αμυντικών δαπανών για την Γροιλανδία
Τεράστια αύξηση των αμυντικών δαπανών ανακοίνωσε η Δανία για την Γροιλανδία. Ο υπουργός Άμυνας της Δανίας…
Κίνα | Εικόνες νέων πρωτότυπων μαχητικών αεροσκαφών stealth έκτης γενιάς
Θολές εικόνες δύο φαινομενικά καινούργιων μαχητικών αεροσκαφών με stealth χαρακτηριστικά εμφανίστηκαν στο διαδίκτυο στην Κίνα χθες…
27 Δεκεμβρίου 2023 | Έχασε τη ζωή του εν ώρα καθήκοντος ο Επισμηναγός (Ι) Επαμεινώνδας Κωστέας
Σαν σήμερα, στις 27 Δεκεμβρίου 2023, ο Επισμηναγός (Ι) Επαμεινώνδας Κωστέας έχασε την ζωή του εν ώρα καθήκοντος…
Ουκρανία | Ο νέος πύραυλος Trembita στο προσκήνιο
H Ουκρανία αναπτύσσει ένα νέο πυραυλικό σύστημα πλεύσης, ονόματι Trembita, το οποίο θα δύναται να επιφέρει δυνατότητες κρούσης…
Υπογραφή Κοινού Σχεδίου Δράσης Ελλάδας, Κύπρου και Αρμενίας για το 2025
Την Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2024, υπεγράφησαν στο ΓΕΕΘΑ το «Κοινό Σχέδιο δράσης (ΚΣΔ) Ελλάδας – Κύπρου – Αρμενίας»…
Εντείνονται οι συγκρούσεις μεταξύ Ισραήλ και Χούθι – Βομβαρδισμοί και πλήγματα
Ισραηλινοί βομβαρδισμοί έβαλαν στο στόχαστρο την Πέμπτη εγκαταστάσεις σε περιοχές ελεγχόμενες από τους αντάρτες Χούθι στην Υεμένη…
ΗΠΑ | Έγκριση για την πώληση drones Aerosonde για τα M1117 της Ελλάδας
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ενέκρινε την πώληση μη επανδρωμένων συστημάτων (UAS) Aerosonde στην Ελλάδα για περίπου 30 εκατομμύρια δολάρια, τα…