ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

Βοσνία & Ερζεγοβίνη | Ψήφισμα για αποχώρηση από τους ομοσπονδιακούς θεσμούς
Defence Redefined
Published on 12/12/2021 at 17:00

Το Κοινοβούλιο των Σέρβων της Βοσνίας ξεκίνησε την Παρασκευή 10/12, μια αμφιλεγόμενη διαδικασία για την αποχώρηση από τους κοινούς θεσμούς της Βοσνίας, κυρίως τον στρατό, παρά τις προειδοποιήσεις των δυτικών δυνάμεων.

Η Συνέλευση της Σερβικής Δημοκρατίας (Republika Srpska: σερβική οντότητα της Βοσνίας), που συνεδρίασε στη Μπάνια Λούκα, έδωσε στην Κυβέρνηση περιθώριο έξι μηνών για να οργανώσει την αποχώρηση από τρεις κρίσιμους θεσμούς της Βοσνίας: τον στρατό, τη δικαιοσύνη και τη φορολογική διοίκηση.

Έπειτα από οκτώ ώρες συζητήσεων οι βουλευτές υιοθέτησαν το προτεινόμενο μη-δεσμευτικό κείμενο με 49 ψήφους υπέρ και τρεις κατά. Ο στρατός, η δικαιοσύνη και η φορολογική διοίκηση αποτελούν βασικούς πυλώνες του συστήματος που εγκαθιδρύθηκε με την ειρηνευτική συμφωνία του Ντέιτον.

“Η Βοσνία οδεύει προς μια κατεύθυνση για την οποία δεν είχαμε συμφωνήσει υπογράφοντας την ειρηνευτική συμφωνία του Ντέιτον”, δήλωσε ο πολιτικός ηγέτης των Σέρβων της Βοσνίας, ο 62χρονος Μίλοραντ Ντόντικ. “Έχει έρθει η ώρα η Σερβική Δημοκρατία να κερδίσει την ελευθερία”, “Η Βοσνία είναι ένα πείραμα… Δεν πιστεύω ότι μπορεί να επιβιώσει γιατί δεν έχει την εσωτερική ικανότητα να επιβιώσει.” πρόσθεσε.

Από την πλευρά της, η αντιπολίτευση προειδοποίησε ότι οι κινήσεις αυτές μπορεί να οδηγήσουν τη Σερβική Δημοκρατία σε νέο πόλεμο. “Νομίζω ότι ο δρόμος που επιλέξατε είναι επικίνδυνος για τη Ρεπούμπλικα Σέρπσκα (σ.σ. Σερβική Δημοκρατίας της Βοσνίας) και δεν μπορούμε να σας ακολουθήσουμε”, είπε ο Μίρκο Σάροβιτς, επικεφαλής του μεγαλύτερου Σερβικού Δημοκρατικού Κόμματος της αντιπολίτευσης.

Διαβάστε επίσης: Βοσνία – Ερζεγοβίνη | Κίνδυνος νέου πολέμου στη Βοσνία – Εκπνέει η επιτήρηση της EuFor

Σε κοινή τους δήλωση, οι πρεσβείες των Ηνωμένων Πολιτειών, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας καθώς και η αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανέφεραν ότι η πρόταση του κοινοβουλίου αποτελεί “ένα περαιτέρω βήμα κλιμάκωσης”.

“Τα μέλη του κυβερνητικού συνασπισμού στην RS (Republika Srpska) πρέπει να γνωρίζουν ότι η συνέχιση αυτού του αδιέξοδου μονοπατιού αμφισβήτησης του πλαισίου του Ντέιτον βλάπτει τις οικονομικές προοπτικές της οντότητας, απειλεί τη σταθερότητα της χώρας και ολόκληρης της περιοχής και θέτει σε κίνδυνο το μέλλον της Βοσνίας με την ΕΕ”, τόνισαν οι πρεσβευτές.

Με τη συμφωνία του Ντέιτον τερματίστηκε το 1995 ο πόλεμος μεταξύ των κοινοτήτων της Βοσνίας (100.000 νεκροί) και επικύρωσε την διαίρεση της Βοσνίας σε δύο οντότητες, την Σερβική Δημοκρατία και μία κροατο-μουσουλμανική οντότητα. Ο πολιτικός ηγέτης των Σέρβων της Βοσνίας επισείει εδώ και χρόνια την απειλή της απόσχισης. Ο Ντόντικ, μέλος της συλλογικής προεδρίας της Βοσνίας, καταγγέλλει συστηματικά ότι η χώρα στην συλλογική ηγεσία της οποίας συμμετέχει είναι “ανέφικτη”.

Στα μεταπολεμικά χρόνια, ένα αδύναμο κεντρικό κράτος συγκρότησε κοινούς θεσμούς, στρατό, δικαιοσύνη, φορολογική διοίκηση και υπηρεσίες Πληροφοριών. Ο Μίλοραντ Ντόντικ δηλώνει η μεταβίβαση εξουσιών από τις οντότητες προς την κεντρική Κυβέρνηση έγινε με 140 αποφάσεις. Και θέλει την επιστροφή όλων αυτών των εξουσιών στην Σερβική Δημοκρατία, αρχής γενομένης από τον στρατό, την δικαιοσύνη και την φορολογική διοίκηση.

Ο Ντόντικ υπήρξε κάποτε μετριοπαθής πολιτικός και προστατευόμενος των δυτικών δυνάμεων. Σήμερα είναι εθνικιστής και υποστηρίζεται από την Μόσχα. Κατηγορεί τους Δυτικούς ότι με τα χρόνια έχουν αποδυναμώσει την Σερβική Δημοκρατία ενισχύοντας το κεντρικό κράτος μέσω της επιβολής μεταρρυθμίσεων, σε μία διαδικασία που επιθυμούν οι Μουσουλμάνοι της Βοσνίας.

Πηγή: ΚΥΠΕ, Reuters

Διαβάστε επίσης: Κλιμακώνεται η ένταση στα σύνορα Σερβίας – Κοσόβου

 

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΕ NEWSLETTER

ΣΧΟΛΙΑ
[gs-fb-comments]
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This