ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

Οι ΗΠΑ αντιτίθενται στην απόκτηση S-400 από Τουρκία και υπενθυμίζουν την απειλή κυρώσεων
Defence Redefined
Published on 22/04/2020 at 22:53

Με την υπενθύμιση της απειλής των κυρώσεων απαντά το Στέιτ Ντιπάρτμεντ στα δημοσιεύματα που υποστηρίζουν ότι η Τουρκία συνεχίζει τις προσπάθειες για την ενεργοποίηση του ρωσικού αντιαεροπορικού και αντιπυραυλικού συστήματος S-400.

Σε δήλωση που έκανε εκπρόσωπος του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών στους Έλληνες ανταποκριτές υπενθυμίζει ότι η Ουάσιγκτον αντιτίθεται σθεναρά στην απόκτηση των S-400 από την Άγκυρα και ότι οι διαβουλεύσεις για την επιβολή των κυρώσεων που προβλέπονται στο πλαίσιο του Νόμου για την Αντιμετώπιση των Αντιπάλων της Αμερικής Μέσω Κυρώσεων (CAATSA) συνεχίζουν να λαμβάνουν χώρα.

“Συνεχίζουμε να τονίζουμε στο υψηλότερο επίπεδο ότι η αγορά των S-400 είναι το αντικείμενο συνεχιζόμενων συζητήσεων που αφορούν την επιβολή κυρώσεων στο πλαίσιο του Νόμου για την Αντιμετώπιση των Αντιπάλων της Αμερικής Μέσω Κυρώσεων (CAATSA) και παραμένει ένα σημαντικό εμπόδιο στη διμερή σχέση και στο ΝΑΤΟ”, τόνισε.

Υποστήριξε ότι η αποπομπή της Τουρκίας από το πρόγραμμα των F-35 δείχνει το πόσο σοβαρά η αμερικανική κυβέρνηση προσεγγίζει το ζήτημα των S-400. “Είμαστε πεπεισμένοι ότι ο πρόεδρος Ερντογάν και τα ανώτερα στελέχη του κατανοούν τη θέση μας”, σημείωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Υπενθυμίζουμε ότι η Τουρκία προχώρησε στην αγορά και παραλαβή των S-400 τον περασμένο Ιούλιο παρόλες τις αντιδράσεις, ενώ τον Νοέμβριο του ιδίου έτους ανακοίνωσε την Αρχική Επιχειρησιακή Ικανότητα (IOC) του συστήματος με αρκετά δημοσιεύματα στο διαδίκτυο να επιβεβαιώνουν το σενάριο αυτό.  Η πλήρης ενεργοποίηση του συστήματος δηλαδή της Σμηναρχίας αποτελούμενης από δύο Mοίρες αναμένεται να σηματοδοτήσει και την Πλήρη Επιχειρησιακή Ικανότητα (FOC) του συστήματος με ότι αυτό συνεπάγεται για τις Ένοπλες Δυνάμεις Κύπρου και Ελλάδας.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ

 

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια

Διαβάστε Περισσότερα
ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This