Στο κέντρο CYCLOPS στη Λάρνακα, διοργανώθηκε εκπαίδ.ευση με θέμα την προστασία κρίσιμων υποθαλάσσιων υποδομών…
Μνημόνιο για τη δημιουργία Ομάδας Εργασίας με στόχο την εκκαθάριση των ναρκών στη Μαύρη Θάλασσα, υπό την επωνυμία MCM Blacksea, υπέγραψαν στην Κωνσταντινούπολη η Τουρκία, η Βουλγαρία και η Ρουμανία.
Άμεση αποστολή της συμμαχικής δύναμης είναι η περισυλλογή και απομάκρυνση των ναρκών, που βρίσκονται ανεξέλεγκτες στην Μαύρη Θάλασσα, εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία, απειλώντας την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας.
Το μνημόνιο υπέγραψαν στην Κωνσταντινούπολη οι υπουργοί Άμυνας των τριών χωρών που είναι μέλη του ΝΑΤΟ και έχουν ακτές στη Μαύρη Θάλασσα: ο Γιασάρ Γκιουλέρ για την Τουρκία, ο Ατανάς Ζαπριάνοφ για τη Βουλγαρία και ο Άνγκελ Τίλβαρ για τη Ρουμανία.
Όσον αφορά στη συμμετοχή της Βρετανίας, των Ηνωμένων Πολιτειών ή άλλων χωρών που δεν γειτνιάζουν με την περιοχή, η τουρκική πλευρά επικαλούμενη τη Συνθήκη του Μοντρέ απαγορεύει σε πολεμικά πλοία τρίτων χωρών, κατ’ επέκταση και στα ναρκαλιευτικά τους, τη διέλευση από τα Στενά των Δαρδανελίων και του Βοσπόρου και την έξοδό τους στη Μαύρη Θάλασσα.
Σύμφωνα με το μνημόνιο που υπεγράφη, μια επιτροπή αποτελούμενη από τους διοικητές του Πολεμικού Ναυτικού των τριών χωρών θα συνεδριάζει δύο φορές το χρόνο. Η επιτροπή αυτή θα λαμβάνει ομόφωνες αποφάσεις για τις δραστηριότητες της ομάδας εργασίας.
Όταν προκύψουν οι κατάλληλες συνθήκες, μετά το τέλος του πολέμου, θα μπορούν να προσχωρήσουν στη συμφωνία κατόπιν ομόφωνης απόφασης και άλλες χώρες.
Η συμμετοχή των χωρών που δεν έχουν ακτές στη Μαύρη Θάλασσα είναι δυνατή μόνο εάν αρθεί η εμπόλεμη κατάσταση, ενώ μπορούν να παρέχουν εκπαίδευση, υλικοτεχνική υποστήριξη και εξοπλισμό στη διαδικασία, αλλά δεν μπορούν να περάσουν πλοία, ανέφεραν τουρκικές πηγές.
Παράλληλα, πηγή του τουρκικού υπουργείου Άμυνας, κατά τη σημερινή τακτική ενημέρωση των αμυντικών συντακτών, ανέφερε ότι οι πρόνοιες της Συνθήκης του Μοντρέ εφαρμόζονται σχολαστικά.
Σχετικά με τα ναρκαλιευτικά πλοία που πουλήθηκαν από το Ηνωμένο Βασίλειο στην Ουκρανία, αυτά δεν μπορούν να εισέλθουν στη Μαύρη Θάλασσα μέχρι το τέλος του πολέμου. Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει ήδη ενημερωθεί για την κατάσταση αυτή και δεν έχει κανένα αίτημα για το θέμα αυτό προς το παρόν. Στο πλαίσιο της δύναμης MCM Blacksea, συνολικά τέσσερα πλοία, ένα ναρκαλιευτικό πλοίο από κάθε χώρα και ένα πλοίο διοίκησης θα αναλάβουν καθήκοντα στη Μαύρη Θάλασσα, προσέθεσε η ίδια πηγή.
Διαβάστε επίσης: Μαύρη Θάλασσα | Ελληνόκτητο πλοίο προσέκρουσε σε ρωσική νάρκη
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Κύπρος | Επαναπατρισμός 146 αλλοδαπών σε μια εβδομάδα – Συνολικά 8633 φέτος
Από την αρχή του 2024, μέχρι σήμερα, έχουν επαναπατριστεί/απελαθεί από το έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας 8.633 πρόσωπα…
Η Ελλάδα αποκτά Κυβερνητικό Space Hub – Υπογράφηκαν οι συμβάσεις για τον Άξονα 3 του «Εθνικού Προγράμματος Μικροδορυφόρων»
Υπογράφτηκαν την Πέμπτη, στο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, οι έξι συμβάσεις για τον τρίτο Άξονα (Axis 3) του «Εθνικού Προγράμματος…
ΕΛΚΑΚ | Επίλεκτοι στρατεύσιμοι σε ρόλους καινοτομίας στις Ένοπλες Δυνάμεις
Ένα νέο πρόγραμμα αξιοποίησης επιστημονικά καταρτισμένων Ελλήνων πολιτών που καλούνται να εκπληρώσουν τη στρατιωτική τους…
Ρωσία | Διαγραφή χρεών για νεοσύλλεκτους που δέχονται να πολεμήσουν στην Ουκρανία
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν υπέγραψε νόμο με βάση τον οποίο θα διαγραφούν τα χρέη των νεοσύλλεκτων που εντάσσονται…
Ισραηλινό πλήγμα στον Λίβανο – 11 νεκροί και δεκάδες τραυματίες
Η ισραηλινή αεροπορική επιδρομή που είχε στο στόχαστρο νωρίς σήμερα το πρωί συνοικία με κατοικίες στην πρωτεύουσα του Λιβάνου…
Ρωσία | Πρώτη επίθεση με πύραυλο “Ορέσνικ” στην Ουκρανία – Συνεχίζονται οι δοκιμές
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν, σε νέες δηλώσεις του ανέφερε πως η Ρωσία θα συνεχίσει τις δοκιμές του νέου πυραύλου “Ορέσνικ”…
ΓΕΣ | Υβριδικό Σύστημα Ενέργειας στο Φυλάκιο ΦΑΡΜΑΚΟΝΗΣΙ
Το εν λόγω σύστημα αποτελεί δωρεά προς το Στρατό Ξηράς της εταιρείας «ΑΡΚΑΔΙΚΑ ΜΕΛΤΕΜΙΑ», μέλος του Ομίλου «EUNICE ENERGY GROUP»…
ΓΕΕΘΑ | Σεμινάριο Νομικών Επιχειρήσεων – Υβριδικές Απειλές και χρήση του Δικαίου
Σεμινάριο Νομικών Επιχειρήσεων με αντικείμενο την αξιοποίηση του Δικαίου ως εναλλακτικού μέσου διεξαγωγής στρατιωτικών επιχειρήσεων…