Μακρόν | Τον Νοέμβριο η διάσκεψη της Βαγδάτης για την ασφάλεια στη Μέση Ανατολή
Defence Redefined
Published on 29/08/2023 at 16:27

Η προσεχής περιφερειακή διάσκεψη για την υποστήριξη του Ιράκ, την οποία συνδιοργανώνει η Γαλλία, θα διεξαχθεί στα τέλη Νοεμβρίου στη Βαγδάτη, ανακοίνωσε ο Εμανουέλ Μακρόν.

Ο Γάλλος πρόεδρος, σε ομιλία του ενώπιον των πρεσβευτών της Γαλλίας που συγκεντρώθηκαν στο Μέγαρο των Ηλυσίων, φάνηκε επίσης πολύ επιφυλακτικός όσον αφορά την επανένταξη της Συρίας σε περιφερειακά όργανα, καθώς και για μια ενδεχόμενη πρόοδο στο θέμα του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος.

Η Γαλλία οφείλει να συνεχίσει να εμπλέκεται στην αποστολή κατά της τρομοκρατίας στη Μέση Ανατολή και να ενισχύσει το έργο που διεξάγει τα τελευταία χρόνια της πολιτικής και στρατιωτικής σταθερότητας σε όλη την περιοχή, δήλωσε.

Η τρίτη διοργάνωση της Διάσκεψης της Βαγδάτης – η πρώτη είχε διεξαχθεί στην ιρακινή πρωτεύουσα τον Αύγουστο του 2021 και η δεύτερη στην Ιορδανία τον Δεκέμβριο του 2022 — έχει στόχο να παγιωθεί μια περιφερειακή ατζέντα υποστήριξης της ιρακινής κυριαρχίας, υπενθύμισε.

Στόχος της διάσκεψης είναι να συγκεντρώσει όλα τα γειτονικά κράτη του Ιράκ, από τη Σαουδική Αραβία έως το Ιράν που ασκεί ισχυρή επιρροή στην περιοχή, τις φιλοϊρανικές πολιτοφυλακές, από τον Λίβανο έως τη Συρία.

Διαβάστε επίσης: Ελλάδα – Λιβύη | Επανεκκίνηση των σχέσεων επιδιώκει η Αθήνα

Όλες οι χώρες της περιοχής βρίσκονται στη διαδικασία να θέλουν να επαναλάβουν τις συνομιλίες με τη Συρία, να την εντάξουν εκ νέου στα διάφορα φόρουμ διαπραγμάτευσης και συνεργασίας, υπογράμμισε επίσης ο Μακρόν.

Οποιαδήποτε επανένταξη στα περιφερειακά όργανα πρέπει να προϋποθέτει την αυξημένη συνεργασία στην καταπολέμηση των τρομοκρατικών ομάδων και οργανώσεων, και να συνοδεύεται από μια πολιτική διαδικασία που επιτρέπει στους Σύρους πρόσφυγες να επιστρέψουν στη χώρα τους με εγγυήσεις προστασίας, αναγνώρισης, πολιτικής και οικονομικής ασφάλειας, τόνισε.

Ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ-‘Ασαντ μετείχε τον Μάιο στην πρώτη σύνοδο κορυφής του Αραβικού Συνδέσμου έπειτα από μια και πλέον δεκαετία, επιστρέφοντας στη διπλωματική σκηνή του αραβικού κόσμου από την οποία είχε αποκλειστεί μετά τον πόλεμο στη Συρία.

Όσον αφορά το Ιράν, ο Μακρόν εξέφρασε ικανοποίηση για την πρόοδο των τελευταίων εβδομάδων. Η Τεχεράνη διεξάγει έμμεσες διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ με σκοπό την αναβίωση της συμφωνίας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, που καταρρέει, και οι δύο χώρες κατέληξαν σε συμφωνία τον Αύγουστο για την απελευθέρωση πέντε Αμερικανών κρατουμένων στο Ιράν.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης: Αίγυπτος | Τριμερής συνάντηση μεταξύ Σίσι, Αμπάς και Βασιλιά της Ιορδανίας

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This