ΙΣΤΟΡΙΑ

ΙΣΤΟΡΙΑ

“Μάστρε μου πεθαίνω, Ζήτω η Ελλ..” | Ο Μιχαήλ Γεωργάλλας πέφτει μαχόμενος Παραμονή Πρωτοχρονιάς το 1956
Defence Redefined
Published on 31/12/2021 at 18:41

Ο Μιχαήλ Γεωργάλλας γεννήθηκε στις 6 Νοεμβρίου 1936 στον Μαραθόβουνο της Αμμοχώστου. Γονείς του ήταν ο Θωμάς και Ελένη Γεωργάλλα και είχε τέσσερα αδέλφια.

Ο Γεωργάλλας κατά την διάρκεια των μαθητικών του χρόνων στο Παγκύπριο Γυμνάσιο Λευκωσίας ήταν οργανωτής των μαθητικών ομάδων νεολαίας και πρωτοστατούσε σε διαδηλώσεις και άλλες εθνικές δράσεις. Ήταν χαρισματικός νέος και ιδιαίτερα εμπνευσμένος από τα Ελληνοχριστιανικά ιδεώδη. Αργότερα εντάχθηκε στις ομάδες του εκτελεστικού της ΕΟΚΑ, ενώ αργότερα συνελήφθη και καταδικάστηκε σε φυλάκιση. 

Στις 13 Σεπτεμβρίου 1956 δραπέτευσε μαζί με άλλους έξι κρατουμένους. Πρώτος αυτός, κρυμμένος πίσω από σανίδι, κατάφερε να κόψει τα συρματοπλέγματα και να ανοίξει έξοδο και για τους υπόλοιπους. 

Κατέφυγαν όλοι στην περιοχή Πιτσιλιάς και από εκεί ο Γεωργάλλας κατέληξε στο Παλαιχώρι, όπου συνενώθηκε με την ανταρτική ομάδα του Γρηγόρη Αυξεντίου. Έδρασε με το ψευδώνυμο Λιάκος και ανέλαβε μετά από εντολή του Γρηγόρη Αυξεντίου την οργάνωση αντικατασκοπίας στα χωριά Καννάβια, Όμοδος, Πλάτρες, Κλήρου, Κακοπετριά και Ευρύχου. Παράλληλα με την αντικατασκοπία, βοηθούσε τον Στυλιανό Λένα στην κατασκευή βομβών. 

Τα ξημερώματα της Παραμονής Πρωτοχρονιάς, 31 Δεκεμβρίου 1956, το άτιμο χέρι της προδοσίας έδειξε σε Βρετανούς στρατιώτες και Τούρκους επικουρικούς το σπίτι όπου κρυβόταν η ομάδα Αυξεντίου. Ο ιδιοκτήτης του σπιτιού που βρισκόταν το κρησφύγετο, Μηνάς Μηνά αρνήθηκε να δώσει πληροφορίες στους Βρετανούς και άρχισαν να τον ξυλοκοπούν. 

Ο Αυξεντίου βγήκε μαζί με τον Γεωργάλλα για να διαφύγουν, τα πυρά όμως των επικουρικών πλήγωσαν θανάσιμα τον 19χρονο αγωνιστή. Τα τελευταία του λόγια προς τον Αυξεντίου ήταν “Μάστρε μου, μάστρε μου, πεθαίνω. Ζήτω η Ελλ..”. Το αίμα έπνιξε τη λέξη “Ελλάς” στο λαιμό του.“

“Ο Αρχάγγελος Μάκης Γεωργάλλας”. Πίνακας του Γιάννη Γίγα.

Με πληροφορίες από: Ίδρυμα Απελευθερωτικού Αγώνα ΕΟΚΑ 1955-59

Διαβάστε επίσης: Στυλιανός Λένας | 64 Χρόνια από το θάνατο του “Κρουπ” της ΕΟΚΑ

 

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΕ NEWSLETTER

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ζήσης Καραγώγος | Όταν Τουρκική περίπολος δολοφόνησε Έλληνα στρατιώτη στον Έβρο

Ζήσης Καραγώγος | Όταν Τουρκική περίπολος δολοφόνησε Έλληνα στρατιώτη στον Έβρο

35 χρόνια πέρασα από το επεισόδιο της 19ης Δεκεμβρίου 1986 στην περιοχή του χωριού Πέπλος στον Έβρο που σημαδεύτηκε από την δολοφονία του Έλληνα στρατιώτη Ζήση Καραγώγου από τα πυρά Τουρκικής περιπόλου…

Χαράλαμπος Μούσκος | Ο πρώτος αγωνιστής της ΕΟΚΑ που έπεσε μαχόμενος από Αγγλικά πυρά

Χαράλαμπος Μούσκος | Ο πρώτος αγωνιστής της ΕΟΚΑ που έπεσε μαχόμενος από Αγγλικά πυρά

Στις 15 Δεκεμβρίου 1955, ο αγωνιστής της ΕΟΚΑ Χαράλαμπος Μούσκος πέφτει μαχόμενος από πυρά Άγγλων στρατιωτών και γίνεται ο πρώτος νεκρός αντάρτης του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ…

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This