ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

Λιβύη | Ο ΥΠΕΞ της Γερμανίας ζητά την εγκαθίδρυση αποστρατικοποιημένης ζώνης στη Σύρτη
Defence Redefined
Published on 17/08/2020 at 20:36

«Απατηλή ηρεμία» διαπίστωσε στη Λιβύη, ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας που συναντήθηκε σήμερα στην Τρίπολη με τον Πρωθυπουργό της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης εθνικής συμφωνίας (GNA). Μετά την πτώση του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι, το 2011, η Λιβύη σπαράσσεται από μια διαμάχη για την εξουσία μεταξύ της GNA και των δυνάμεων του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ που ελέγχει το ανατολικό τμήμα της χώρας.

«Παρατηρούμε επί του παρόντος μια απατηλή ηρεμία στη Λιβύη», είπε ο Μάας σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μαζί με τον Λίβυο ομόλογό του, τον Μοχάμεντ Τάχερ Σιάλα. Η GNA, υποστηριζόμενη από την Τουρκία, κατάφερε να απωθήσει την επίθεση που εξαπέλυσε ο Χάφταρ τον Απρίλιο του 2019 εναντίον της Τρίπολης και τον Ιούνιο φέτος έθεσε ξανά υπό τον έλεγχό της όλο το βορειοδυτικό τμήμα της χώρας. Οι δυνάμεις του Χάφταρ, ο οποίος στηρίζεται από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Αίγυπτο, τη Σαουδική Αραβία και τη Ρωσία, αποσύρθηκαν προς τη Σύρτη, σε απόσταση 450 χιλιομέτρων ανατολικά της Τρίπολης.

Σύμφωνα με τον Μάας «οι δύο πλευρές και οι διεθνείς σύμμαχοί τους συνεχίζουν να στέλνουν όπλα στη χώρα».

Η επόμενη μάχη στη Λιβύη αναμένεται ότι θα δοθεί στη Σύρτη, που βρίσκεται ανάμεσα στην Τρίπολη και τη Βεγγάζη. Και οι δύο πλευρές έχουν αναπτύξει δυνάμεις γύρω από την πόλη.

Διαβάστε επίσης: Λιβύη | Οι πυρετώδεις προετοιμασίες των αντιμαχόμενων μερών για την επικείμενη μάχη στην κεντρική Λιβύη | VIDEO

Ο Γερμανός Υπουργός τάχθηκε υπέρ της δημιουργίας μιας «αποστρατικοποιημένης ζώνης γύρω από τη Σύρτη» προκειμένου να βρεθεί μια διέξοδος «από αυτήν την πολύ επικίνδυνη κατάσταση».

Όπως είπε, ανέφερε αυτήν την πιθανότητα στις συζητήσεις που είχε με τον Πρωθυπουργό της GNA Φάγιεζ αλ Σάρατζ και τον Υπουργό Εσωτερικών Φάτι Μπασάγα. Μετά την Τρίπολη ο Μάας θα επισκεφθεί τα Εμιράτα τα οποία, όπως είπε «ασκούν κάποια επιρροή στον στρατάρχη Χάφταρ».

Αναφερόμενος στους μετανάστες και τις συνθήκες κράτησής τους στη Λιβύη ο Μάας ανέφερε ότι «πρέπει να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά τα δίκτυα των διακινητών».

«Εδώ και πολύ καιρό ζητούμε το κλείσιμο των κέντρων κράτησης» και την εγκατάσταση των μεταναστών σε αστικά κέντρα, εξήγησε.

Από την πλευρά του, ο Υπουργός Εξωτερικών της GNA απέρριψε και πάλι τη ναυτική αποστολή «Ειρήνη» της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Μεσόγειο, σκοπός της οποίας είναι η τήρηση του εμπάργκο όπλων στη Λιβύη. Όπως ισχυρίστηκε, στόχος της είναι μόνο η GNA «ώστε να στερηθεί τη βοήθεια για να αντιμετωπίσει την επίθεση», γιατί «δεν επιτηρεί τις αφίξεις όπλων και μισθοφόρων από αέρος, θαλάσσης και ξηράς μέσω της Αιγύπτου» προς όφελος του Χάφταρ.

Πηγή: ΚΥΠΕ – ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP/ΗΦ

Διαβάστε επίσης:

Λιβύη | Τα μάτια στραμμένα στη Σύρτη και την Αλ Τζούφρα – Τα αντιμαχόμενα μέρη, η διπλωματία και πολλά άλλα στον διαδραστικό χάρτη (VIDEOS-PHOTOS)

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This