Λιβύη | Επίθεση με ρουκέτες στην κατοικία του πρωθυπουργού
Defence Redefined
Published on 02/04/2024 at 10:14

Η κατοικία του πρωθυπουργού της Λιβύης, Αμπντουλχαμίντ αλ Ντμπάιμπα, έγινε στόχος επίθεσης με αυτοπροωθούμενες οπλοβομβίδες (RPGs) την Κυριακή, χωρίς να υπάρξουν θύματα, δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς υπουργός της κυβέρνησης εθνικής ενότητας (ΚΕΕ).

Σύμφωνα με το CNN Greece, ο υπουργός, που διατήρησε την ανωνυμία του, διαβεβαίωσε πως οι ρουκέτες προκάλεσαν μόνο υλικές ζημιές, ενώ δεν διευκρίνισε ποιοι τις εκτόξευσαν.

Κάτοικοι της Τρίπολης επιβεβαίωσαν πως άκουσαν ισχυρές εκρήξεις σε παραθαλάσσια συνοικία, όπου βρίσκονται πολυτελές ξενοδοχείο και η κατοικία του πρωθυπουργού Ντμπάιμπα. Όπως είπαν στη συνέχεια αναπτύχθηκαν ισχυρές δυνάμεις στην περιοχή.

Στη Λιβύη, η ειρήνη και η σταθερότητα παραμένουν ακόμη ζητούμενα μετά την εξέγερση του 2011, με υποστήριξη του NATO, που ανέτρεψε το καθεστώς του συνταγματάρχη Μουάμαρ Καντάφι. 

Η χώρα παραμένει διχασμένη, με δυο κυβερνήσεις στο δυτικό και στο ανατολικό τμήμα της χώρας και μια μυριάδα ένοπλες ομάδες να διεκδικούν εξουσία κι επιρροή.

Η ΚΕΕ σχηματίστηκε κατόπιν διαδικασίας με την υποστήριξη του ΟΗΕ το 2021, όμως το κοινοβούλιο, που έχει την έδρα του στο ανατολικό τμήμα της χώρας, έπαψε να την αναγνωρίζει στα τέλη της ίδιας χρονιάς, έπειτα από την αποτυχία της προσπάθειας να διεξαχθούν εκλογές, που βάθυνε ακόμη περισσότερο το πολιτικό αδιέξοδο.

Στις αρχές Μαρτίου, τρεις σημαίνοντες πολιτικοί συμφώνησαν πως είναι ανάγκη να σχηματιστεί νέα, ενιαία κυβέρνηση, που θα επιβλέψει την πολυαναμενόμενη διεξαγωγή εκλογών. 

Όμως ο κ. Ντμπάιμπα διαμηνύει πως δεν θα παραδώσει την εξουσία προτού διεξαχθούν εκλογές.

Διαβάστε επίσης: Λιβύη | Στα 12 μίλια τα χωρικά της ύδατα – 24 μίλια η συνορεύουσα ζώνη

*Φωτογραφία από Associated Press

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This