Κύπρος | Συναγερμός στον Αγ. Δομέτιο – Οι κατοχικές δυνάμεις επιχείρησαν να αλλάξουν το status quo
Defence Redefined
Published on 28/11/2023 at 09:01

Συναγερμός σήμανε το απόγευμα της Δευτέρας στη γραμμή αντιπαράταξης, στην περιοχή Αγίου Δομετίου, στη Λευκωσία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τουρκικές κατοχικές δυνάμεις προχώρησαν στην τοποθέτηση σε ακατοίκητη κατοικία στη νεκρή ζώνη, μεταλλικού ιστού, επί του οποίου τοποθετήθηκε περιστρεφόμενη κάμερα και αντένα, γεγονός που προκάλεσε την έντονη αντίδραση των Ηνωμένων Εθνών και της Εθνικής Φρουράς.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Κωνσταντίνο Λετυμπιώτη, πρόκειται για σοβαρή συνεχιζόμενη παραβίαση της νεκρής ζώνης, επιβεβαιώνοντας ότι το απόγευμα της Δευτέρας, αριθμός στρατιωτών των τουρκικών κατοχικών δυνάμεων εισήλθαν στη νεκρή ζώνη, στην περιοχή Αγίου Δομετίου, ενώ μικρό κλιμάκιο του, εγκατέστησε σε ακατοίκητη κατοικία, γνωστή ως “Maria’s House”, μεταλλικό ιστό, επί του οποίου τοποθετήθηκε περιστρεφόμενη κάμερα και αντένα.

Σημείωσε ότι τις προηγούμενες μέρες οι κατοχικές δυνάμεις είχαν επίσης προβεί σε ηλεκτροδότηση της οικίας προς υποστήριξη της ως άνω εγκατάστασης. Μετά την ολοκλήρωση της εγκατάστασης οι Τούρκοι στρατιώτες αποχώρησαν από τη νεκρή ζώνη, ανέφερε.

Το περιστατικό αντιμετωπίζεται ως σοβαρή συνεχιζόμενη παραβίαση της νεκρής ζώνης, είπε ο κ. Λετυμπιώτης, προσθέτοντας ότι η Κυβέρνηση βρίσκεται σε συνεχή επαφή με την ειρηνευτική δύναμη για επαναφορά της κατάστασης εκεί που βρισκόταν πριν από τα παραπάνω γεγονότα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, το περιστατικό συνέβη γύρω στις 16.15, ενώ μέλη των Ηνωμένων Εθνών μετέβησαν στην περιοχή για αποκατάσταση του status quo, κάτι το οποίο αρνείται η τουρκική πλευρά.

Στην περιοχή παρατηρείται κινητοποίηση του κατοχικού στρατού, ενώ έχουν σπεύσει και δυνάμεις της Εθνικής Φρουράς. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, πρόκειται για μια σειρά από παρόμοιες ενέργειες, που παρατηρούνται τον τελευταίο καιρό κατά μήκος της γραμμής αντιπαράταξης.

Διαβάστε επίσης: Κύπρος | Η ΟΥΝΦΙΚΥΠ αυξάνει τις περιπολίες στη νεκρή ζώνη

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This