ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

Κύπρος – Ισραήλ | Δεδομένη η βούληση των δύο κρατών για περαιτέρω εμβάθυνση των σχέσεων τους
Defence Redefined
Published on 07/02/2022 at 12:00

Είναι δεδομένη η βούληση Κύπρου – Ισραήλ για περαιτέρω ενίσχυση και εμβάθυνση τόσο της διμερούς συνεργασίας όσο και των τριμερών και πολυμερών συνεργασιών στις οποίες οι δύο χώρες συμμετέχουν, όπως αυτή με την Ελλάδα  και την 3 + 1 συνεργασία με τις ΗΠΑ, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κληθείς να σχολιάσει την προχθεσινή τηλεφωνική επικοινωνία του ΥΠΕΞ, Ιωάννη Κασουλίδη με τον Ισραηλινό ομόλογό του, μετά το εθνοθρησκευτικό μνημόσυνο του ήρωα Πέτρου Γιάλλουρου.

Σύμφωνα με το ΚΥΠΕ, ερωτηθείς εάν οι σχέσεις με το Ισραήλ συνεχίζουν να εμβαθύνονται ή υπάρχουν ρήγματα, ο κ. Πελεκάνος είπε ότι συνεχίζουν να ενισχύονται και να εμβαθύνονται και υπενθύμισε ότι πρόσφατα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισκέφθηκε το Ισραήλ για την τριμερή συνάντηση με το Τελ Αβίβ και την Αθήνα. “Στην παρουσία και των στελεχών της νέας κυβέρνησης του Ισραήλ επιβεβαιώθηκε η διάθεση και η βούληση όλων των πλευρών για περαιτέρω εμβάθυνση αυτής της συνεργασίας”.

Κληθείς να σχολιάσει ένα ενδεχόμενο παρατεταμένο αδιέξοδο στο Κυπριακό λόγω του ότι του χρόνου θα γίνουν εκλογές σε Κύπρο και Τουρκία και τι σκοπεύει να κάνει η κυβέρνηση γι’ αυτό, ο Μάριος Πελεκάνος είπε ότι το αδιέξοδο παρατηρείται λόγω της αδιαλλαξίας της τουρκικής και τ/κ πλευράς. Το 2018, πρόσθεσε, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είχε καταλήξει σε συμφωνία με τον κ. Ακιντζί όσον αφορά την διαδρομή που θα ακολουθούνταν για την επανέναρξη της διαδικασίας των διαπραγματεύσεων.

Διαβάστε επίσης: Ι. Κασουλίδης | Την πρόταση Αναστασιάδη για τα Βαρώσια μετέφερε στον Άντονι Μπλίνκεν ο Κύπριος ΥΠΕΞ

Ακολούθησε, συνέχισε, η εκλογή του κ. Τατάρ στην ηγεσία της τ/κ κοινότητας και έκτοτε έχουμε μπροστά μας το εμπόδιο που λέγεται τουρκική αδιαλλαξία. “Εμείς αυτό που οφείλουμε να κάνουμε, κάνουμε και θα συνεχίσουμε να κάνουμε, είναι ν’ αξιοποιούμε όλα τα διαθέσιμα εργαλεία ώστε να μπορέσουμε να επαναφέρουμε την Τουρκία στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για να επανεκκινήσει επιτέλους ένας δημιουργικός διάλογος που θα μας οδηγήσει στη λύση του κυπριακού προβλήματος”.

Αναγνωρίζουμε τις δυσκολίες, είμαστε ρεαλιστές, παρακολουθούμε καθημερινά και την στάση και την συμπεριφορά της τ/κ πλευράς, παρακολουθούμε τις δηλώσεις του κ. Τατάρ, συμπλήρωσε λέγοντας ότι η δική μας πλευρά θα συνεχίσει να αξιοποιεί όλα τα διαθέσιμα εργαλεία για να πετύχουμε τον στόχο μας.

Σε ερώτηση εάν ο ΓΓ θα αναλάβει πρωτοβουλία να φέρει κοντά τις δύο πλευρές σε ένα κοινό έδαφος, λαμβάνοντας υπόψη ότι δεν έχει συμφωνηθεί ούτε ο διορισμός ενός Ειδικού Απεσταλμένου, ο Εκπρόσωπος ανέφερε ότι ο κ. Στιούαρτ έχει δηλώσει ότι θα συνεχίσει τις επαφές με τις δύο πλευρές. 

Το κοινό έδαφος, πρόσθεσε, υπάρχει στις επιτευχθείσες συγκλίσεις, τα ψηφίσματα του ΣΑ που καθορίζουν και τους όρους εντολής του ΓΓ του ΟΗΕ, στις συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου, στο σημείο όπου είχαμε μείνει στο Κραν Μοντανά, “όπου είχε διανυθεί μια τεράστια απόσταση και είχε επιτευχθεί μεγάλη πρόοδος σε πάρα πολλά από τα σημεία που συζητούνται”.

Επομένως, συνέχισε, το κοινό έδαφος υπάρχει και θα πρέπει οι δύο πλευρές να επανέλθουν στο τραπέζι του διαλόγου, σημειώνοντας ότι ο διορισμός ενός Ειδικού Απεσταλμένου θα λειτουργούσε βοηθητικά προς αυτή την κατεύθυνση. Ο κ. Πελεκάνος επεσήμανε ότι η ε/κ πλευρά έχει καταθέσει συγκεκριμένα ΜΟΕ που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν επίσης υποβοηθητικά στην όλη προσπάθεια.

Διαβάστε επίσης: Κυπριακό | Υιοθέτηση του Ψηφίσματος για ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ από το ΣΑ του ΟΗΕ

 

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΕ NEWSLETTER

ΣΧΟΛΙΑ
[gs-fb-comments]
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This