Κροατία | Προμήθεια πυραυλικών συστημάτων αεράμυνας Mistral 3 από την MBDA
Defence Redefined
Published on 13/12/2022 at 19:00

Η Κροατία προχωρά στην προμήθεια πυραυλικών συστημάτων αεράμυνας Mistral 3 από την MBDA.

Στις 9 Δεκεμβρίου 2022, η κυβέρνηση της Κροατίας ανακοίνωσε την αγορά των επίμαχων συστημάτων γαλλικής κατασκευής με το ποσό 72 εκατομμυρίων ευρώ με την υπόψη σύμβαση να υπογράφεται από τον Κροάτη υπουργό Άμυνας, Mario Banozic, και στελέχη της MBDA France. Οι πρώτες παραδόσεις αναμένονται στις αρχές του 2024.

Σε αυτό το σημείο, πρέπει να επισημανθεί ότι στις 21 Νοεμβρίου 2021, η Κροατία αποφάσισε να προχωρήσει στην προμήθεια 12 μαχητικών αεροσκαφών Rafale από τη Γαλλία.

Οι κινήσεις αυτές εντάσσονται στο πλαίσιο της συμφωνίας για Κροατο-γαλλική στρατηγική εταιρική σχέση, η οποία υπογράφηκε τον Νοέμβριο του 2021, προς ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών. 

Διαβάστε επίσης: Mistral-3 | Tο αξιόλογο σύστημα εγγύς αεράμυνας που θα αποκτήσει η Εθνική Φρουρά – VIDEO και Φωτογραφίες

Ταυτόχρονα, με την απόκτηση γαλλικών μαχητικών αεροσκαφών Rafale από την Κροατία, η MBDA ενέκρινε ήδη μια δωρεά πυραυλικών συστημάτων αεράμυνας μικρού βεληνεκούς Mistral για την προστασία της κροατικής αεροπορικής βάσης στην οποία αυτά θα σταθμεύσουν. 

Σύμφωνα με την MBDA, το Mistral είναι ένα φορητό σύστημα εγγύς αεράμυνας (VSHORAD – very short-range air defence system), το οποίο δύναται να επιχειρήσει από το έδαφος, ένα όχημα, ένα κτίριο ή ένα πλοίο. 

Το σύστημα, βρίσκεται επί του παρόντος σε υπηρεσία με τις γαλλικές δυνάμεις, ενώ η Εθνική Φρουρά θα το παραλάβει στο εγγύς μέλλον. Σημειώνεται ότι η Εθνική Φρουρά διαθέτει εδώ και χρόνια πέραν του Mistral Manpad, τον διπλό εκτοξευτή Mistral, “Atlas” επί οχημάτων 6Χ6 Pinzgauer και τον διπλό εκτοξευτή Simbad επί του Περιπολικού Ανοιχτής Θαλάσσης (ΠΑΘ) “Αρχιπλοίαρχος Ιωαννίδης” και ΠΓΥ “Αλάσια” (δείτε εδώ). 

Μάλιστα, η MBDA προσφέρει και το έκδοχο Mistral ATAM (air-to-air missile), ο οποίος  βασίζεται στον πύραυλο βραχέως αεράμυνας (VSHORAD) Mistral και αποτελεί την από ελικόπτερα εκτοξευόμενη έκδοση, όπως μπορείτε να διαβάσετε στο παρακάτω άρθρο.

Διαβάστε επίσης: Mistral ATAM | Η αέρος-αέρος έκδοση του αξιόλογου Mistral από την MBDA

Σε όλες τις περιπτώσεις, το σύστημα χαρακτηρίζεται από απλότητα λειτουργίας με πολύ χαμηλό φόρτο εργασίας από το πλήρωμα και υψηλό επίπεδο απόδοσης, ενώ δικαίως χαρακτηρίζεται ως ένα σύστημα παντός χρήσεως, αφού μπορεί να εμπλέξει ελικόπτερα, βλήματα, αεροσκάφη, μη επανδρωμένα αεροχήματα, αλλά και μικρά σκάφη επιφανείας με μια πολεμική κεφαλή βάρους 3 κιλών, με μέγιστο βεληνεκές εμπλοκής τα 7,5 χλμ, και με ταχύτητα 930 μέτρα/δευτερόλεπτο.

Διαβάστε επίσης: MBDA | Δικτυοκεντρική φιλοσοφία σε Exocet, Mistral, MMP και στο βάθος η συνεργασία με κυπριακές εταιρείες

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This