ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

Κοινοβούλιο Καταλονίας | Αναγνώρισε την Κουρδική Διοίκηση στη Συρία
Defence Redefined
Published on 24/10/2021 at 17:30

Το τοπικό κοινοβούλιο της Καταλονίας, αναγνώρισε με ψηφοφορία στις 20/10 την Κουρδική Αυτόνομη Διοίκηση της Βορειοανατολικής Συρίας (AANES). 

Το Καταλανικό κοινοβούλιο, το οποίο είναι θεσμοθετημένο στα πλαίσια της αυτονομίας που του παρέχει το Ισπανικό πολιτικό σύστημα, επιβεβαίωσε επίσης την στήριξη του στο σύστημα του Δημοκρατικού Συνομοσπονδισμού το οποίο προσπαθούν να εφαρμόσουν οι Κούρδοι στην περιοχή της Ροζάβα καθώς επίσης ενέκρινε την εμβάθυνση των Καταλανο-Κουρδικών σχέσεων. 

Με 80 ψήφους υπέρ και 49 εναντίον, το τοπικό Καταλανικό κοινοβούλιο γίνεται διεθνώς ο πρώτος επίσημος κοινοβουλευτικός φορέας που αναγνωρίζει την Κουρδική διοίκηση στην Συρία. Αντίστοιχα η Κουρδική Διοίκηση ευχαρίστησε το Καταλανικό κοινοβούλιο. Η αναγνώριση δεν αναφέρεται σε ανεξάρτητη κρατική οντότητα αλλά σε αυτόνομη πολιτική διοίκηση. 

Αναμένεται να δούμε κατά πόσο θα υπάρχουν ενστάσεις από την Ισπανική κυβέρνηση για τις αρμοδιότητες του Καταλανικού κοινοβουλίου ή ακόμα σε ποιο βαθμό θα ακολουθήσουν ανάλογες ενέργειες. Αναμένεται επίσης να δούμε ποιες θα είναι οι αντιδράσεις σε διεθνές επίπεδο και ιδιαίτερα στην Τουρκία. 

Το σύστημα και οι ιδέες του Δημοκρατικού Συνομοσπονδισμού που προσπαθούν να εφαρμόσουν οι Κούρδοι στην Συρία, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται μεταξύ άλλων η κοινοτική δράση, η συμμετοχή των γυναικών, η αποδοχή εθνοτικών ομάδων και ο οικολογικός προσανατολισμός, είναι βασισμένο στα γραπτά του ηγέτη του Κουρδικού κινήματος Αμπντουλλάχ Οτσαλάν. Ο Οτσαλάν βρίσκεται ακόμα φυλακισμένος στην Τουρκία, ενώ για την διαμόρφωση των ιδεών του περί Δημοκρατικού Συνομοσπονδισμού, έλαβε επίρροές και από άλλους στοχαστές, μεταξύ αυτών και από τον Αμερικανό φιλόσοφο Μάρεϋ Μπούκτσιν.

Να υπενθυμίσουμε πως το 2017 έλαβαν χώρα και το δημοψήφισμα για ανεξαρτησία της Καταλονίας και το δημοψήφισμα για ανεξαρτησία του Ιρακινού Κουρδιστάν.

Με πληροφορίες από: Al Monitor, Kurdistan24

Διαβάστε επίσης: Κούρδος Εκπρόσωπος | Oι SDF βασικός σύμμαχος των λαών της περιοχής για δημοκρατία-ελευθερία

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΕ NEWSLETTER

ΣΧΟΛΙΑ
[gs-fb-comments]
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This