Κηδεία πεσόντα Καταδρομέα Ανδρέα Χριστοφίδη – Το «Ο Τολμών Νικά» σφραγισμένο στην καρδιά του
Defence Redefined
Published on 03/09/2022 at 14:25

Τελέστηκε στον Ιερό Ναό Κοσμά του Αιτωλού η κηδεία των οστών του πεσόντα Καταδρομέα κατά την τουρκική εισβολή του 1974, Κώστα Χριστοφίδη.

Όπως ανέφερε στον επικήδειο λόγο του ο Υπουργός Άμυνας κ. Χαράλαμπος Πετρίδης, τα οστά του Κώστα Χριστοφίδη ανευρέθηκαν το 2017 σε ομαδικό τάφο σε περιοχή μεταξύ Αγίου Ιλαρίωνα και Πέλλα Πάις, στα πλαίσια του προγράμματος εκταφής και αναγνώρισης οστών με τη μέθοδο του DNA, από τη Διερευνητική Επιτροπή Αγνοουμένων. 

Ο Κώστας Χριστοφίδης γεννήθηκε στις 27 Ιουλίου 1955 στη Λεμεσό. Γονείς του είναι οι μακαριστοί Χρίστος και η Αλίκη Χριστοφίδη. Το 1958 η οικογένεια μετεγκαταστάθηκε στην κατεχόμενη σήμερα πόλη της Μόρφου. Ήταν το πρωτότοκο παιδί της οικογένειας που είχε άλλα τρία παιδιά.

Μετά την ολοκλήρωση των μαθητικών του σπουδών κλήθηκε να υπηρετήσει την Εθνική Φρουρά και κατετάγη στο ΚΕΝ Λεμεσού, στις 22 Ιανουαρίου 1973. Επιλέγηκε ως δόκιμος αξιωματικός και υπηρέτησε στις ειδικές δυνάμεις της Εθνοφρουράς και συγκεκριμένα στην 33η Μοίρα Καταδρομών.

Ο Υπουργός ανέφερε συγκεκριμένα πως το  1974, οι Μοίρες των θρυλικών μας πρασινοσκούφηδων πότισαν με το αίμα τους τα ιερά χώματα της πατρίδας και συνυπέγραψαν την έμπρακτη απόδειξη της ηρωικής συνέχειας του Ελληνισμού.

Με απαράμιλλη ανδρεία και λεβεντιά κατέγραψαν νικηφόρες πορείες στα πεδία των μαχών και πότισαν με το αίμα τους την κυπριακή γη. Όπου κι αν κλήθηκαν να πολεμήσουν άφησαν πίσω τους το αποτύπωμα της αντρειοσύνης τους με τους δεκάδες πεσόντες λοκάτζηδες, πιστούς στις προαιώνιες παρακαταθήκες.

Με το «Τολμών Νικά» σφραγισμένο στην καρδιά τους και γαλουχημένοι με τα ηρωικά έπη των προγόνων μας αψήφησαν το θάνατο παρά τις καταφανώς υπέρτερες εχθρικές δυνάμεις, κάνοντας βίωμα το Ομηρικό στην Ιλιάδα «Αιέν αριστεύειν και υπείροχον έμμεναι άλλων, μηδέ γένος πατέρων αισχυνέμεν», δηλαδή το να είσαι πάντα πρώτος και ανώτερος από όλους και να μην ντροπιάζεις τη γενιά των προγόνων σου.

Οι Μοίρες Καταδρομών της Εθνικής Φρουράς με την έναρξη της τουρκικής εισβολής διατάχθηκαν να κινηθούν για να καταλάβουν ζωτικά εδάφη στον Πενταδάκτυλο, με σκοπό την παρεμπόδιση της συνένωσης του προγεφυρώματος των αποβατικών δυνάμεων με τον τουρκοκυπριακό θύλακα του Κιόνελι. Σε μια ασύλληπτη καταδρομική νυκτερινή επιχείρηση εκπλήρωσαν στο ακέραιο την αποστολή τους καταγράφοντας ιστορικές νίκες στα δύσβατα μονοπάτια του Πενταδακτύλου. Την επόμενη ημέρα το πρωί οι Μοίρες Καταδρομών κατείχαν, η 31η το ύψωμα Κοτζά Καγιά, η 32η  την Άσπρη Μούττη, η 33η τα Πετρομούθκια και η 34η το ύψωμα 296.

Διαβάστε επίσης: H Μάχη του Κοτζά Καγιά | Η μαρτυρία του Μάκη Οικονομίδη – “Μία από τις καλύτερες επιχειρήσεις στο κόσμο” – Φωτογραφίες & VIDEO

Δυστυχώς, η ηρωική επιτυχία των πρασινοσκούφηδων δεν είχε την ανάλογη συνέχεια που ήταν η προσπάθεια για τάχιστη εξάλειψη του προγεφυρώματος.

Στις 21 Ιουλίου διατάχθηκαν να εγκαταλείψουν τα υψώματα που κατέλαβαν με τόσο κόπο και με το αίμα τους, για να συμπτυχθούν πίσω στους χώρους διασποράς τους, χωρίς πρώτα να αντικατασταθούν από άλλες Μονάδες Πεζικού, όπως προέβλεπαν τα σχέδια.

Η τιτάνια αυτή προσπάθεια είχε δυστυχώς και το ανάλογο κόστος,αφού πέρασαν στην αιωνιότητα ο ηρωικός διοικητής της 33ης Μοίρας Μοίρας, Ταγματάρχης Γιώργος Κατσάνης, μαζί με άλλους λοκάτζηδες. Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης σύμπτυξης των δυνάμεων από τα Πετρομούθκια ο ηρωικός διμοιρίτης ανθυπολοχαγός Κώστας Χριστοφίδης πέρασε στην αιωνιότητα, αφού σφαίρες τον έπληξαν κατάστηθα, στην προσπάθειά του να βοηθήσει στην ασφαλή απαγκίστρωση των ανδρών της διμοιρίας του. Λόγω των δραματικών στιγμών και του καταιγισμού πυρών από τις δυνάμεις του εχθρού, κατέστη αδύνατη η μεταφορά της σωρού του, όπως και άλλων συμπολεμιστών του, που έπεσαν και αυτοί στο πεδίο της τιμής.

Τα άψυχα σώματα των ηρωικών μας καταδρομέων παρέμειναν για δεκαετίες στα αιματοβαμμένα χώματα του Πενταδακτύλου, ως η έμπρακτη απόδειξη της αξιομνημόνευτης δράσης και του δραματικού αγώνα, κατά τη διάρκεια της τουρκικής εισβολής. Καθ΄ όλη τη διάρκεια του πολέμου εκατόν ογδόντα πρασινοσκούφηδες, από τους οποίους οι εξήντα εννέα της 33ης Μοίρας Καταδρομών, έπεσαν ή αγνοούνται στα πεδία των μαχών, χωρίς ποτέ να γυρίσουν την πλάτη στον εχθρό, χωρίς ποτέ να ρίξουν την ασπίδα στο έδαφος, παραμένοντας πιστοί στο λάβαρο του αγώνα και στον όρκο του τιμημένου Έλληνα στρατιώτη.

Επιπλέον, τόνισε πως ο καταδρομέας ανθυπολοχαγός Κώστας Χριστοφίδης πέρασε στο πάνθεο των ηρώων αγωνιστών της πατρίδας μας αποδεικνύοντας με τις πράξεις του ότι είχε περίσσιο αγωνιστικό φρόνημα και εθνική συνείδηση. Προσέτρεξε στο καθήκον με περηφάνεια και στάθηκε ολόρθος μπροστά στον εχθρό με λεβεντιά και θάρρος, σχηματίζοντας με το σώμα του ασπίδα προστασίας στους άνδρες του, προκειμένου να τους διευκολύνει να μετακινηθούν για να αποφύγουν τον εγκλωβισμό από τις τουρκικές δυνάμεις.  Με τις πράξεις του απέδειξε ότι είχε την ικανότητα να υπερβαίνει το φόβο και παρέμεινε μέχρι τέλους ασυμβίβαστος και αξιοπρεπής.

Σήμερα, ο μέχρι πρότινος αγνοούμενος καταδρομέας επέστρεψε ως αιώνιος νέος στη γενέτειρά του Λεμεσό, για να ταφεί με τις δέουσες τιμές που αρμόζουν σ’ ένα παλικάρι που έδωσε το πολυτιμότερο αγαθό, τη ζωή του, για την προάσπιση της ελευθερίας της πατρίδας μας.

Για να μνημονεύεται αιώνια όπως του αξίζει και να θυμίζει σε όλους εμάς τα ιδανικά και τις αξίες για τα οποία αγωνίστηκε και θυσιάστηκε. Να μας υπενθυμίζει τα λάθη και τις παραλείψεις του παρελθόντος και να ενδυναμώνει τη θέλησή μας για συνέχιση του αγώνα μέχρι την τελική δικαίωση.

Η θυσία του πρέπει να μας καθοδηγεί, ως φωτεινός σηματοδότης, στο δρόμο του καθήκοντος μέχρι την τελική δικαίωση, μέχρι να επιστρέψουμε στα κατεχόμενα χωριά και τις πόλεις μας. Στο δρόμο της απελευθέρωσης και της επανένωσης της πατρίδας μας. Σ’ αυτό το δύσκολο δρόμο μέχρι τη λύτρωση, θα πρέπει εμείς έμπρακτα, να φανούμε αντάξιοι των πράξεων του.

Θα πρέπει να αντιληφθούμε ότι κουβαλούμε στους ώμους μας μια ανεξόφλητη επιταγή. Αυτή που μας κληροδότησαν τα παλικάρια που έδωσαν τη ζωή τους στους εθνικούς μας αγώνες, για να συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας να ανατρέψουμε τα τετελεσμένα της εισβολής, για να μην πάψουμε να επιζητούμε το δίκαιο της πατρίδας και του λαού μας.

Τέλος, ο Υπουργός αναφέρθηκε στην κλιμάκωση των επιθετικών ενεργειών της Τουρκίας και την κρίσιμη περίοδο που διανύουμε, ενώ ανέφερε πως είμαστε ταγμένοι να υπηρετήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις το στόχο της απελευθέρωσης και επανένωσης της πατρίδας, για να μπορέσει ο κυπριακός Ελληνισμός να ζει ειρηνικά και αρμονικά στη γη των προγόνων του.

Πηγή: ΥΠΑΜ

Διαβάστε επίσης: Παρουσίαση βιβλίου «Δεκαετία εν όπλοις, 1964-1974: Η ιστορία των δυνάμεων καταδρομών στην Κύπρο», του Μάριου Αδάμου

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This