ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

Κίνα | Θα συνεχίσει να “εκσυγχρονίζει” τα πυρηνικά της όπλα
Defence Redefined
Published on 04/01/2022 at 12:15

Η κυβέρνηση της Κίνας διαβεβαίωσε σήμερα ότι θα συνεχίσει να “εκσυγχρονίζει το πυρηνικό της οπλοστάσιο”, ιδίως σε ό,τι αφορά “την αξιοπιστία και την ασφάλεια του”, ενώ κάλεσε τη Μόσχα και την Ουάσινγκτον να μειώσουν το μέγεθος των δικών τους οπλοστασίων, που παραμένουν μακράν τα μεγαλύτερα στον κόσμο.

Η ανακοίνωση αυτή του Πεκίνου καταγράφηκε μία ημέρα μετά τη δέσμευση που έκαναν τα πέντε κράτη μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών να εμποδίσουν τη διάδοση των πυρηνικών όπλων.

Οι πέντε μεγάλες δυνάμεις – ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία – τόνισαν εξάλλου ότι “δεν μπορεί να υπάρξει νικητής σε πυρηνικό πόλεμο” και υποσχέθηκαν να ενισχύσουν τα μέτρα που λαμβάνουν για να αποτρέψουν “τη μη εξουσιοδοτημένη ή αθέλητη χρήση πυρηνικών όπλων”.

Σύμφωνα με το ινστιτούτο έρευνας της Στοκχόλμης για τη διεθνή ειρήνη, το SIPRI, οι ΗΠΑ διέθεταν τον Ιανουάριο του 2021 κάπου 5.550 πυρηνικά όπλα, έναντι περίπου 350 της Κίνας.

Η Ουάσινγκτον κατηγορεί συχνά το Πεκίνο πως μεγεθύνει με ταχύ ρυθμό το πυρηνικό του οπλοστάσιο, κάτι “ψευδές”, τόνισε σήμερα ο Φου Κονγκ, ο γενικός διευθυντής της υπηρεσίας ελέγχου των εξοπλισμών στο κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών.

Διαβάστε επίσης: ΗΠΑ – Ρωσία | Στις 10 Ιανουαρίου οι συνομιλίες μεταξύ των δύο πλευρών

“Η Κίνα έχει υιοθετήσει εξαρχής πολιτική που προβλέπει ότι δεν θα καταφύγει πρώτη στη χρήση πυρηνικών όπλων (…). Θα διατηρήσουμε τις πυρηνικές δυνατότητές μας στο ελάχιστο δυνατό απαιτούμενο επίπεδο για την εθνική μας ασφάλεια”, υπογράμμισε μιλώντας στον Τύπο.

“Η Κίνα θα συνεχίσει να εκσυγχρονίζει το πυρηνικό της οπλοστάσιο ως προς τα ζητήματα της αξιοπιστίας και της ασφάλειας. Τα πυρηνικά όπλα γερνούν κι αυτά. Πρέπει να εγγυώμαστε πως τα δικά μας είναι καλά συντηρημένα και μπορούν να αποτελέσουν μέσο αποτροπής”.

Το Πεκίνο απορρίπτει συχνά τις προσκλήσεις της Ουάσινγκτον να συμμετάσχει στις διαπραγματεύσεις με τη Μόσχα για τη μείωση των πυρηνικών οπλοστασίων τους, επιχειρηματολογώντας ότι το δικό του οπλοστάσιο δεν χωράει σύγκριση με τα δικά τους.

“Οι ΗΠΑ και η Ρωσία κατέχουν ακόμη το 90% των πυρηνικών κεφαλών στον πλανήτη. Θα όφειλαν να μειώσουν τα πυρηνικά τους οπλοστάσια κατά τρόπο αμετάκλητο και νομικά δεσμευτικό”, έκρινε ο Φου Κονγκ.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης: Ιράν | Ξαναρχίζουν οι συνομιλίες για το πυρηνικό πρόγραμμα

 

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΕ NEWSLETTER

ΣΧΟΛΙΑ
[gs-fb-comments]
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This