Ισραήλ – Χαμάς | Πυρά και εκρήξεις ξανά στη Μέση Ανατολή – Έληξε η εκεχειρία
Defence Redefined
Published on 01/12/2023 at 10:25

Ξεκίνησαν και πάλι οι εχθροπραξίες στη Μέση Ανατολή, καθώς έληξε η εκεχειρία μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς. 

Πυρά και εκρήξεις ακούγονται στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, μεταδίδουν μέσα ενημέρωσης προσκείμενα στο παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς. Την ίδια ώρα, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι ξεκινάει και πάλι τις επιχειρήσεις του στη Γάζα, υποστηρίζοντας ότι η Χαμάς παραβίασε την εκεχειρία και πυροβόλησε προς το ισραηλινό έδαφος.

Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις ανακοίνωσαν πως το σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας Iron Dome αναχαίτισε ρουκέτα, που εκτοξεύτηκε από τη Λωρίδα της Γάζας, προκαλώντας την ενεργοποίηση σειρήνων της αεράμυνας σε περιοχές γύρω από τον παλαιστινιακό θύλακο.

Η επιτυχής αναχαίτιση της ρουκέτας έγινε χονδρικά μια ώρα προτού εκπνεύσει η ισχύς της συμφωνίας βάσει της οποίας τέθηκε εφαρμογή η ανακωχή την 24η Νοεμβρίου. Δεν έχει υπάρξει καμία αντίδραση από πλευράς Χαμάς μέχρι στιγμής, ούτε ανάληψη ευθύνης.

Σύμφωνα με το ισραηλινό κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο Καν, είναι η πρώτη φορά που ενεργοποιήθηκαν σειρήνες της αεράμυνας αφότου τέθηκε σε εφαρμογή η ανακωχή. Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε από την πλευρά του πως ήταν η δεύτερη, υπενθυμίζοντας πως άλλη μια ρουκέτα είχε εκτοξευθεί λίγη ώρα, αφού άρχισε η παύση των εχθροπραξιών.

Ούτε τα μέρη, ούτε το Κατάρ, που μεσολαβεί ανάμεσά τους, ανακοίνωσαν παράταση της συμφωνίας. Τυπικά η ανακωχή τερματίστηκε στις 07:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας).

Νωρίτερα, εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού δήλωσε πως οι δυνάμεις του είναι έτοιμες για την επανέναρξη των εχθροπραξιών με το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας ανά πάσα στιγμή.

Το πρωί της Πέμπτης, η Χαμάς ανέφερε πως οι ισραηλινές αρχές αρνήθηκαν να παραλάβουν τα πτώματα τριών ομήρων που σκοτώθηκαν σε ισραηλινό βομβαρδισμό. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, πρόκειται για μητέρα, το μωρό της, ηλικίας 10 μηνών, και 4χρονο αγοράκι.

Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού Χαγκαρί αντέτεινε πως δεν έχουν επιβεβαιωθεί οι θάνατοι των τριών ομήρων και έκανε λόγο για «ψυχολογικό πόλεμο» της Χαμάς.

Διαβάστε επίσης: Γάζα | Παρατείνεται για δύο ημέρες η εκεχειρία Ισραήλ – Χαμάς

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This