Ισραήλ | Κατάθεση ολοκληρωμένης πρότασης εκεχειρίας
Defence Redefined
Published on 01/06/2024 at 13:30

Το Ισραήλ έχει προσφέρει μια συνολική νέα συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Χαμάς, αποκάλυψε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

Η συμφωνία θα περιλαμβάνει την απελευθέρωση των Ισραηλινών ομήρων από τη Γάζα και την ανοικοδόμηση περιοχών αμάχων. Ο κ. Μπάιντεν προέτρεψε τους ηγέτες και των δύο πλευρών να μην χάσουν αυτή τη στιγμή.

Η πρώτη φάση της προτεινόμενης συμφωνίας θα είναι μια εκεχειρία διάρκειας έξι εβδομάδων, κατά τη διάρκεια της οποίας το Ισραήλ και η Χαμάς θα διαπραγματευτούν τον οριστικό τερματισμό των μαχών στη Γάζα, είπε ο Μπάιντεν.

Εάν οι διαπραγματεύσεις διαρκέσουν περισσότερες από έξι εβδομάδες, η κατάπαυση του πυρός θα συνεχιστεί για όσο χρόνο χρειάζεται για να επιτευχθεί συμφωνία, πρόσθεσε.

Η δεύτερη φάση θα περιλαμβάνει την παράδοση από τη Χαμάς όλων των εναπομεινάντων ομήρων και την απόσυρση όλων των ενόπλων δυνάμεων του Ισραήλ από τη Γάζα.

Η τελική φάση θα αφορά ένα μεγάλο σχέδιο ανασυγκρότησης για τη Γάζα, σύμφωνα με τον Αμερικανό πρόεδρο.

Προέτρεψε επίσης την ηγεσία του Ισραήλ να υποστηρίξει την πρόταση, υποστηρίζοντας ότι η Χαμάς δεν είναι πλέον σε θέση να πραγματοποιήσει άλλη μια επίθεση στους Ισραηλινούς όπως αυτή της 7ης Οκτωβρίου.

Το Ισραήλ προειδοποίησε ότι ο πόλεμος του στη Γάζα θα συνεχιστεί μέχρι την εξόντωση της Χαμάς. Το γραφείο του πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου ανακοίνωσε ότι το Ισραήλ είχε εξουσιοδότησε τους διαπραγματευτές να παρουσιάσουν μια πρόταση εκεχειρίας στη Γάζα, λεπτομέρειες της οποίας παρουσίασε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν.

Πηγή: Euronews

Διαβάστε επίσης: Παλαιστίνη | Επίσημη αναγνώριση από τρεις χώρες

*Φωτογραφία αρχείου

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This