Ισραήλ | Έχει τον έλεγχο του διαδρόμου της Φιλαδέλφειας
Defence Redefined
Published on 30/05/2024 at 09:22

Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις ανακοίνωσαν την Τετάρτη ότι πήραν τον έλεγχο του στρατηγικού διαδρόμου της Φιλαδέλφειας, που εκτείνεται κατά μήκος των συνόρων της Γάζας με την Αίγυπτο.

Πρόκειται για στόχο που το Ισραήλ είχε δηλώσει ότι ήταν απαραίτητος στην προσπάθειά του να καταστρέψει τη Χαμάς ως μέρος του συνεχιζόμενου πολέμου, που τώρα βρίσκεται στον όγδοο μήνα του.

Η κατάληψη της περιοχής δίνει στο Ισραήλ τον έλεγχο μιας λωρίδας γης που λέει ότι είναι γεμάτη από σήραγγες από που διοχετεύονταν όπλα και άλλα αγαθά για τη Χαμάς – ακόμη και κάτω από έναν πολυετή αποκλεισμό που επιβλήθηκε από το Ισραήλ και την Αίγυπτο.

Η κίνηση έρχεται, καθώς το Ισραήλ έχει εμβαθύνει την εισβολή του στη νότια πόλη Ράφα της Γάζας, όπου εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι που αναζητούσαν καταφύγιο από τις μάχες αλλού, είχαν εκτοπιστεί και όπου η εντατικοποίηση της βίας τις τελευταίες ημέρες έχει σκοτώσει δεκάδες Παλαιστίνιους.

Η κατάληψη του διαδρόμου θα μπορούσε να περιπλέξει τις σχέσεις του Ισραήλ με την Αίγυπτο, η οποία είχε προηγουμένως διαμαρτυρηθεί για την προέλαση του Ισραήλ προς τα σύνορά της, μεταξύ άλλων όταν το Ισραήλ κατέλαβε το συνοριακό πέρασμα της Ράφα, το μοναδικό πέρασμα μεταξύ Γάζας και Αιγύπτου. 

Η Αίγυπτος έχει πει ότι οποιαδήποτε αύξηση των στρατευμάτων στον στρατηγικό διάδρομο θα παραβίαζε την ειρηνευτική συμφωνία των χωρών του 1979.

Ένας Ισραηλινός στρατιωτικός αξιωματούχος, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας σύμφωνα με τους στρατιωτικούς κανονισμούς, είπε ότι το Ισραήλ ειδοποίησε την Αίγυπτο για την ανάληψη. 

Ακόμα, ο ίδιος είπε ότι περίπου 20 σήραγγες, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων που ήταν προηγουμένως άγνωστες στο Ισραήλ, βρέθηκαν κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, καθώς και 82 σημεία πρόσβασης σε αυτές τις σήραγγες.

Διαβάστε επίσης: Γάζα | Ισραηλινά πλήγματα στη Ράφα παρά την εντολή του Διεθνούς Δικαστηρίου

*Φωτογραφία αρχείου

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This