Ιράν | Νεκρός ο πρόεδρος της χώρας μετά από συντριβή του ελικοπτέρου στο οποίο επέβαινε
Defence Redefined
Published on 20/05/2024 at 14:05

Ιρανικά σωστικά συνεργεία ανέσυραν σήμερα το πρωί το πτώμα του Ιρανού προέδρου Εμπραχίμ Ραϊσί και οκτώ άλλων που επέβαιναν στο ελικόπτερο που συνετρίβη χθες, Κυριακή, στο βορειοδυτικό τμήμα του Ιράν, ανακοίνωσε η Ερυθρά Ημισέληνος.

O Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής Ζοζέπ Μπορέλ δήλωσε μέσω της πλατφόρμας “Χ” ότι η ΕΕ εκφράζει τα συλλυπητήριά της για το θάνατο του Προέδρου του Ιράν και του Υπουργού Εξωτερικών του.

Στην ανακοίνωση της διπλωματικής υπηρεσίας της ΕΕ αναφέρονται συγκεκριμένα τα εξής:

“Η Ευρωπαϊκή Ένωση εκφράζει τα συλλυπητήριά της για το θάνατο του Προέδρου της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν Εμπραχίμ Ραϊσί, του υπουργού Εξωτερικών Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν και άλλων Ιρανών αξιωματούχων που βρίσκονταν στην τραγική συντριβή του ελικοπτέρου την Κυριακή. Η ΕΕ εκφράζει τα συλλυπητήρια της στις οικογένειες όλων των θυμάτων και στους Ιρανούς πολίτες που επλήγησαν.”

Είχε προηγηθεί το μήνυμα μέσω του “Χ” του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, στο οποίο τονίζεται: «Η ΕΕ εκφράζει τα ειλικρινή της συλλυπητήρια για το θάνατο του προέδρου Ραϊσί και του υπουργού Εξωτερικών Αμιραμπντολαχιάν, καθώς και άλλων μελών της αντιπροσωπείας και του πληρώματος σε δυστύχημα με ελικόπτερο. Η σκέψη μας είναι στις οικογένειες».

Εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης, τα συλλυπητήριά του στην ιρανική κυβέρνηση και τον ιρανικό λαό για τον θάνατο του Ιρανού προέδρου Εμπραχίμ Ραϊσί και οκτώ άλλων ατόμων που επέβαιναν στο ελικόπτερο που συνετρίβη χθες, Κυριακή, στο βορειοδυτικό τμήμα του Ιράν, εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, κατά τη διάρκεια συνέντευξής του νωρίτερα το πρωί της Δευτέρας.

Τα συλλυπητήριά του για τον θάνατο του Ιρανού προέδρου Εμπραχίμ Ραϊσί και του Ιρανού υπουργού Εξωτερικών Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν εξέφρασε σήμερα και ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, λέγοντας ότι ο Ραϊσί ήταν ένας “πολύτιμος συνάδελφος και αδελφός”.

“Ως συνάδελφος που στάθηκε προσωπικά μάρτυρας των προσπαθειών του για την ειρήνη του ιρανικού λαού και της περιοχής μας την περίοδο που ήταν στην εξουσία, θυμάμαι τον Ραϊσί με σεβασμό και ευγνωμοσύνη”, ανέφερε ο Ερντογάν σε ανάρτησή του στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης X.

Εκφράζοντας “τα πιο ειλικρινή του συλλυπητήρια στον φίλο και αδελφό λαό και την κυβέρνηση του Ιράν, ιδιαίτερα στον ανώτατο ηγέτη της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν, (τον αγιατολάχ) Αλί Χαμενεΐ”, ο Τούρκος πρόεδρος σημείωσε ότι η Τουρκία στέκεται στο πλευρό του Ιράν αυτές τις δύσκολες ώρες.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης: Ιράν | Ατύχημα με ελικόπτερο στο οποίο επέβαινε ο Πρόεδρος της χώρας

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This