Ιράν | Η Τεχεράνη ξεκίνησε την κατασκευή νέου πυρηνικού εργοστασίου
Defence Redefined
Published on 05/12/2022 at 12:25

Το Ιράν ξεκίνησε την κατασκευή ενός νέου πυρηνικού εργοστασίου στη νοτιοδυτική επαρχία Κχουζεστάν, ανακοίνωσε ο ιρανικός Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας.

Το εργοστάσιο  ισχύος 300 μεγαβάτ, η έναρξη του οποίου ανακοινώθηκε στην κρατική τηλεόραση από τον επικεφαλής του οργανισμού αυτού Μοχαμάντ Εσλαμί, αναμένεται να διαρκέσει επτά χρόνια και θα κοστίσει από 1,5 έως 2 δισεκ. δολάρια.

Το Ιράν διαθέτει επίσης ένα πυρηνικό εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής στο Μπουσέρ, στο νότιο άκρο της χώρας, ισχύος 1.000 μεγαβάτ.

Αρχικά, το εργοστάσιο επρόκειτο να κατασκευαστεί από μια γαλλική εταιρία, η οποία υπαναχώρησε στις δεσμεύσεις της μετά την Ισλαμική Επανάσταση του 1979, ενώ στη συνέχεια οι άλλες χώρες απέφυγαν να συνεργαστούν με την Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν λόγω των κυρώσεων, σύμφωνα με τον επικεφαλής του οργανισμού ατομικής ενέργειας.

Στο πλαίσιο μιας ιστορικής συμφωνίας που επιτεύχθηκε το 2015, το Ιράν είχε δεχθεί να παγώσει τις δραστηριότητές του στον εμπλουτισμό ουρανίου στο υπόγειο εργοστάσιο του Φορντό, που βρίσκεται 180 χιλιόμετρα νότια της Τεχεράνης.

Η Τεχεράνη είχε δεσμευτεί να περιορίσει στο 3,67% το όριο του εμπλουτισμού βάσει της συμφωνίας αυτής που συνήψαν το Ιράν, αφενός, και οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Κίνα, η Γαλλία, η Βρετανία, η Ρωσία και η Γερμανία, αφετέρου.

Το Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης (ΚΟΣΔ / JCPOA), όπως ονομάζεται η συμφωνία, προσέφερε στο Ιράν μια ελάφρυνση από τις διεθνείς κυρώσεις με αντάλλαγμα τις εγγυήσεις ότι η Τεχεράνη δεν θα αποκτούσε ατομικά όπλα, έναν στόχο που η Ισλαμική Δημοκρατία πάντα αρνιόταν ότι επιδιώκει.

Διαβάστε επίσης: JCPOA | Η ΕΕ κατέθεσε ένα “τελικό κείμενο” για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα

Ωστόσο, μετά την αποχώρηση των Ηνωμένων Πολιτειών από το ΚΟΣΔ το 2018 επί προεδρίας Ντόναλντ Τραμπ, και την επαναφορά των αμερικανικών κυρώσεων που καταπνίγουν την οικονομία της, η Τεχεράνη αποδεσμεύτηκε σταδιακά από τις υποχρεώσεις της.

Το Ιράν άρχισε λοιπόν τον Ιανουάριο του 2021 τη διαδικασία παραγωγής εμπλουτισμένου ουρανίου σε ποσοστό 20% στο εργοστάσιο του Φορντό.

Στη συνέχεια, τον Απρίλιο του 2021, ανακοίνωσε ότι άρχισε να παράγει εμπλουτισμένο ουράνιο σε ποσοστό 60% στο εργοστάσιο της Νατάνζ, πλησιάζοντας το 90% που απαιτείται για την παραγωγή ατομικής βόμβας.

Τον περασμένο μήνα, η Τεχεράνη ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε την παραγωγή εμπλουτισμένου ουρανίου κατά 60% στο Φορντό, σε μια νέα παραβίαση των δεσμεύσεών της.

Διαπραγματεύσεις για την αναβίωση της συμφωνίας του 2015 άρχισαν τον Απρίλιο του 2021, αλλά έχουν σταματήσει τους τελευταίους μήνες, μετά την αύξηση των εντάσεων μεταξύ του Ιράν και των μεγάλων δυνάμεων που είναι συμβαλλόμενα μέρη της συμφωνίας.

Διαβάστε επίσης: Ιράν | Κυβερνοεπίθεση στον Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This