ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

Ιορδανία | Η προσάρτηση τμημάτων της Δυτικής Οχθης συνιστά πρωτοφανή κίνδυνο
Defence Redefined
Published on 19/06/2020 at 13:00

Η προσάρτηση στο Ισραήλ τμημάτων της Δυτικής Όχθης συνιστά “πρωτόγνωρη απειλή για την ειρηνευτική διαδικασία”, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της ιορδανικής διπλωματίας Αϊμάν Σαφάντι κατά τη διάρκεια αιφνιδιαστικής επίσκεψής του στον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς.

Σύμφωνα με τον Σαφάντι, μια τέτοια προσάρτηση κινδυνεύει να βυθίσει τη Μέση Ανατολή σε μια “μακρά και επώδυνη” σύγκρουση. Η ισραηλινή κυβέρνηση αναμένεται να αποφασίσει από την 1η Ιουλίου για την εφαρμογή του σχεδίου Τραμπ για τη Μέση Ανατολή, που προβλέπει την προσάρτηση στο Ισραήλ της Κοιλάδας του Ιορδάνη και εβραϊκών οικισμών που αντιπροσωπεύουν σχεδόν το ένα τρίτο της επιφάνειας της Δυτικής `Οχθης, παλαιστινιακού εδάφους κατεχόμενου από το εβραϊκό κράτος.

Η Ιορδανία, η μόνη αραβική χώρα μαζί με την Αίγυπτο που έχει συνάψει ειρηνευτική συμφωνία με το Ισραήλ, προειδοποίησε τον περασμένο μήνα ότι θα επανεξετάσει τις σχέσεις της με το εβραϊκό κράτος αν το τελευταίο πραγματοποιήσει τα σχέδιά του όσον αφορά την προσάρτηση.

Διαβάστε επίσης: Ισραήλ | Διαδήλωση κατά του σχεδίου προσάρτησης εδαφών της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης

Χθες, το ελικόπτερο του Ιορδανού υπουργού Εξωτερικών προσγειώθηκε στη Μουκάτα, την έδρα της Παλαιστινιακής Αρχής, για να μεταφέρει το μήνυμα του βασιλιά στον Μαχμούντ Αμπάς σε αυτή τη σπάνια επίσκεψη του επικεφαλής της ιορδανικής διπλωματίας και την πρώτη στη Ραμάλα ξένου υψηλόβαθμου αξιωματούχου από την έναρξη της πανδημίας Covid-19.

“Η προσάρτηση συνιστά πρωτοφανή απειλή για την ειρηνευτική διαδικασία. Αν υπάρξει προσάρτηση, αυτό θα σκοτώσει τη λύση των δυο κρατών (ενός βιώσιμου παλαιστινιακού κράτους που θα συνυπάρχει δίπλα στο Ισραήλ) και θα καταστρέψει τις ίδιες τις βάσεις της ειρηνευτικής διαδικασίας. Αποτροπή της προσάρτησης σημαίνει προστασία της ειρήνης”, δήλωσε ο Σαφάντι στο τέλος των συνομιλιών του.

Η Ιορδανία “θα καταβάλλει κάθε προσπάθεια και θα κάνει ό,τι περνά από το χέρι της για να στηρίξει” τους Παλαιστίνιους και να “προστατέψει την περιοχή από τις συνέπειες μιας μακράς και επώδυνης σύγκρουσης αν το Ισραήλ προσαρτήσει το ένα τρίτο της Δυτικής Όχθης”, πρόσθεσε.

Εξάλλου, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε στις αρχές Ιουνίου, μια πλειοψηφία των Ισραηλινών φοβάται μια τρίτη Ιντιφάντα (παλαιστινιακή εξέγερση) σε περίπτωση προσάρτησης. Ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός Μοχάμεντ Στάγεχ τον προειδοποίησε για ένα “θερμό καλοκαίρι” αν το εβραϊκό κράτος προχωρήσει το σχέδιό του.

Εξήντα ειδικοί του ΟΗΕ κάλεσαν αυτή την εβδομάδα τη διεθνή κοινότητα να αντιταχθεί στο ισραηλινό σχέδιο προσάρτησης ενώ οι Παλαιστίνιοι προσπαθούν να εξασφαλίσουν υποστήριξη στα αιτήματά τους και να πείσουν χώρες, κυρίως τις ευρωπαϊκές, να απειλήσουν το Ισραήλ με κυρώσεις.

Διαβάστε επίσης: 5 Ιουνίου 1967 | Ο Πόλεμος τον έξι ημερων – Η πανωλεθρία της Αραβικής συμμαχίας και ο θρίαμβος του Ισραήλ

Πηγή: ΚΥΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This