ΙΣΤΟΡΙΑ

ΙΣΤΟΡΙΑ

Η Μάχη των Λεύκτρων | Οι Θηβαίοι συνθλήβουν τους Σπαρτιάτες και καταλύουν την ηγεμονία τους από τον ελλαδικό χώρο 

Defence Redefined
Published on 06/07/2021 at 19:00

Στις 6 Ιουλίου 371 π.Χ., οι Θηβαίοι θα νικήσουν τους Σπαρτιάτες στα Λεύκτρα της Βοιωτίας θα καταλύσουν την ηγεμονία τους στον ευρύτερο ελλαδικό χώρο. Κατά την μάχη των Λεύκτρων θα αναδειχθεί η στρατιωτική ιδιοφυΐα του Επαμεινώνδα, με την τακτική της «λοξής φάλαγγας» που εφάρμοσε.

Το 371 π.Χ. συνήλθε στη Σπάρτη το συνέδριο των ελληνικών βασιλείων, με στόχο την επίτευξη γενικής ειρήνης στον ελλαδικό χώρο. Εκπροσωπώντας την Θήβα, ο Επαμεινώνδας, ζήτησε να υπογράψει τη συνθήκη εξ ονόματος όλων των Βοιωτών. Το αίτημα του του Επαμεινώνδα βρήκε την σφοδρή αντίδραση μεγάλου αριθμού συνέδρων, οι οποίοι κήρυξαν τη Θήβα «έκσπονδη», δηλαδή δεν τη συμπεριέλαβαν στη συνθήκη ειρήνης.

Ακολούθως έφοροι της Σπάρτης, φοβούμενοι την αύξηση της στρατιωτικής ισχύος της Θήβας, διέταξαν τον βασιλιά Κλεόμβροτο, που βρισκόταν στη Φωκίδα, να εισβάλλει στη Βοιωτία και να επιτεθεί κατά της Θήβας. Με 10.000 πεζούς και 1.000 ιππείς, ο Κλεόμβροτος κατευθύνθηκε προς τη Βοιωτία και αφού πρώτα την παραλιακή πόλη Κρεύση και κυρίευσε 12 θηβαϊκές τριήρεις, Στην συνέχεια,  στρατοπέδευσε σ’ ένα λόφο κοντά στην κοιλάδα των Λεύκτρων, που βρίσκεται μεταξύ των βουνών Κιθαιρώνα και Ελικώνα.

Διαβάστε επίσης: Η ναυμαχία της Σαλαμίνας | Η θαλάσσια αναμέτρηση που κράτησε ζωντανό τον Δυτικό Πολιτισμό – Χάρτες

Στην είδηση της έλευσης της Σπαρτιατικής Στρατιάς, προκλήθει πανικός ανάμεσα στους Θηβαίους, η οποίοι διέθεταν δύναμη μόνο 6.000 ανδρών. 

Ο Επαμεινώνδας, για να εξισορροπήσει στο πεδίο της μάχης το σημαντικό αριθμητικό πλεονέκτημα των Σπαρτιατών, επινόησε την τακτική της λοξής φάλαγγας. Η διάταξη προνοούσε την παράταξη των ανδρών της αριστερής πτέρυγας σε βάθος 50 ανδρών, ώστε να σχηματιστεί φάλαγγα με μεγάλη δύναμη κρούσης. Με την πυκνή αυτή φάλαγγα, ο Επαμεινώνδας, σχεδίαζε να προσβάλλει τη δεξιά πτέρυγα των Σπαρτιατών, επικεφαλής της οποίας ήταν ο ίδιος ο Σπαρτιάτης βασιλιάς. 

Το κέντρο και το δεξιό του στρατεύματός του το παρέταξε σε έξι μόνο ζυγούς, με την εντολή να αμύνεται και να επιτίθεται, όταν οι συνθήκες ήταν ευνοϊκές. Όλη η παράταξη είχε λοξή κατεύθυνση σε σχέση με την αντίπαλη διάταξη. Μπροστά από τους πεζούς, ο Επαμεινώνδας παρέταξε το άριστα εκπαιδευμένο ιππικό και ως εφεδρεία στην αριστερή του πτέρυγα τον Ιερό Λόχο υπό τον Πελοπίδα. Οι Σπαρτιάτες, παρέταξαν την Στρατιά τους με τη συνηθισμένη τακτική της ευθείας γραμμής, με βάθος 12 ανδρών και ισομερή κατανομή δυνάμεων. 

Στο πρώτο στάδιο της μάχης, αναμετρήθηκε το ιππικό των δύο εμπολέμων, με τους Θηβαίους να αναγκάζουν τους Σπαρτιάτες ιππείς σε υποχώρηση και να προκαλούν σύγχυση στο πεζικό τους. Τότε, ο Επαμεινώνας έβαλε σε εφαρμογή το σχέδιό του και προσέβαλε το δεξιό κέρας των Σπαρτιατών. Ο Κλεόμβροτος από την πλευρά του επιχείρησε να περικυκλώσει τους Θηβαίους, αλλά ο Ιερός Λόχος υπό τον Πελοπίδα ματαίωσε την κυκλωτική κίνηση.

Η μάχη συνεχιζόταν με σφοδρότητα μέχρι τη στιγμή που ο Σπαρτιάτης Βασιλιάς, Κλεόμβροτος τραυματίστηκε και υπέκυψε στα τραύματά του. Τότε, η τάξη του σπαρτιατικού στρατεύματος διαταράχθηκε, με αποτέλεσμα να επικρατήσει πανικός και οι Σπαρτιάτες να υποχωρήσουν άτακτα. Οι απώλειές τους ήταν σημαντικές. Εκτός του βασιλιά Κλεόμβροτου, 400 γνήσιοι Σπαρτιάτες και 1.000 Λακεδαιμόνιοι, έπεσαν νεκροί στο πεδίο της μάχης.

Το άμεσο αποτέλεσμα της Μάχης των Λεύκτρων ήταν η κατάλυση της Σπαρτιατικής ηγεμονίας στην Ελλάδα και η βαθμιαία αντικατάστασή της από την ηγεμονία της Θήβας. Στο πεδίο της μάχης έλαμψε η στρατιωτική ιδιοφυΐα του Επαμεινώνδα, που μνημονεύεται έκτοτε ως ένας από τους μεγαλοφυέστερους στρατηλάτες όλων των εποχών. Η λοξή φάλαγγα, που εφάρμοσε για πρώτη φορά, αποτελεί σταθμό στην εξέλιξη της στρατιωτικής τέχνης και χρησιμοποιήθηκε από πολλούς κατοπινούς μεγάλους στρατηλάτες.

Διαβάστε επίσης: Η Μάχη των Θερμοπυλών | Η ήττα, που η Ιστορία την έκανε νίκη – Διαδραστικός Χάρτης

Με πληροφορίες από: sansimera.gr

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΕ NEWSLETTER

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This