ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

Η ΕΕ ξεκίνησε την επιχείρηση IRINI για την επιβολή εμπάργκο όπλων στη Λιβύη
Defence Redefined
Published on 14/04/2020 at 08:44

Η ΕΕ με απόφαση του Συμβουλίου ξεκίνησε την 31η Μαρτίου, την επιχείρηση “IRINI” για την επιβολή του εμπάργκο όπλων στη Λιβύη, συμβάλλοντας στην ειρηνευτική διαδικασία στη χώρα.

Συγκεκριμένα το Συμβούλιο εξέδωσε την απόφαση για την έναρξη της επιχείρησης EUNAVFOR MED IRINI από την 1η Απριλίου 2020.

Η επιχείρηση IRINI, το οποίο θα έχει ως βασικό καθήκον την εφαρμογή του εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ μέσω της χρήσης εναέριων, δορυφορικών και θαλάσσιων πόρων.

Ειδικότερα, η αποστολή θα είναι σε θέση να διενεργεί νηοψίες σκαφών στην ανοικτή θάλασσα, ανοικτά των ακτών της Λιβύης, για τα οποία υπάρχουν υπόνοιες ότι φέρουν όπλα ή συναφές υλικό προς και από τη Λιβύη, σύμφωνα με την απόφαση 2292 (2016) του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Ως δευτερεύοντα καθήκοντα, η EUNAVFOR MED IRINI θα:

– παρακολουθεί και συλλέγει πληροφορίες σχετικά με τις παράνομες εξαγωγές πετρελαίου, αργού πετρελαίου και προϊόντων διύλισης πετρελαίου από τη Λιβύη

– συμβάλλει στην ανάπτυξη ικανοτήτων και στην κατάρτιση του Λιμενικού, Ακτοφυλακής και του Ναυτικού στις αποστολές επιβολής του νόμου στη θάλασσα

– συμβάλλει στη διαταραχή του επιχειρηματικού μοντέλου των δικτύων λαθρεμπορίου και διακίνησης ανθρώπων μέσω συλλογής πληροφοριών και περιπολίας από τα αεροσκάφη

Η επιχείρηση IRINI θα διοικείται από τον Fabio Agostini ως διοικητή επιχειρήσεων της ΕΕ, ενώ η έδρα της θα βρίσκεται στη Ρώμη της Ιταλίας.

Η εντολή της επιχείρησης IRINI θα διαρκέσει αρχικά μέχρι τις 31 Μαρτίου 2021 και θα εξεταστεί στενά από τα Κράτη Μέλη της ΕΕ που θα ασκήσουν πολιτικό έλεγχο και στρατηγική καθοδήγηση μέσω της Επιτροπής Πολιτικής και Ασφάλειας υπό την ευθύνη του Συμβουλίου και του Ύπατου Εκπρόσωπου της Ένωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας.

Παράλληλα με την έναρξη της επιχείρησης IRINI, η υφιστάμενη επιχείρηση EUNAVFOR MED SOPHIA στη Μεσόγειο, θα παύσει μόνιμα τις δραστηριότητές της.

Υπενθυμίζεται ότι οι συμμετέχοντες στη Διάσκεψη του Βερολίνου σχετικά με τη Λιβύη στις 19 Ιανουαρίου 2020 δεσμεύθηκαν να τηρήσουν και να εφαρμόσουν πλήρως το εμπάργκο όπλων που θεσπίστηκε με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών 1970 (2011), 2292 (2016) και 2473 (2019).

Στο πλαίσιο αυτό, το Συμβούλιο κατέληξε σε πολιτική συμφωνία για την έναρξη μιας νέας επιχείρησης στη Μεσόγειο, με στόχο την εφαρμογή του εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ στη Λιβύη με τη χρήση εναέριων, δορυφορικών και θαλάσσιων πόρων στις 17 Φεβρουαρίου 2020.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ

 

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια

Διαβάστε Περισσότερα
ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This