ΗΠΑ – Τουρκία | Σύσταση Στρατηγικού Μηχανισμού – “Προς το συμφέρον ΗΠΑ και ΝΑΤΟ η πώληση F-16 στην Τουρκία”
Defence Redefined
07/04/2022

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι Τουρκία και ΗΠΑ συστήνουν στρατηγικό μηχανισμό για τη διεύρυνση της διμερούς συνεργασίας.

Το υπουργείο ανέφερε ότι ο Στρατηγικός Μηχανισμός Τουρκίας – ΗΠΑ αποτελεί απόρροια της συμφωνίας του προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, και του προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, κατά τη συνάντησή τους στη Ρώμη τον Οκτώβριο του 2021.

Στο πλαίσιο αυτού του μηχανισμού, ο Τούρκος υφυπουργός Εξωτερικών, Σεντάτ Ονάλ, και η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Βικτόρια Νούλαντ, συναντήθηκαν στην Άγκυρα για να εξετάσουν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, συμπεριλαμβανομένης της οικονομικής και αμυντικής συνεργασίας, της αντιτρομοκρατίας και ζητήματα περιφερειακού και παγκόσμιου ενδιαφέροντος.

Ακόμα, σε επιστολή προς το Κογκρέσο, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναφέρει ότι η κυβέρνηση Τζο Μπάιντεν πιστεύει ότι η πιθανή πώληση μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία θα είναι σύμφωνη με τα συμφέροντα εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ και θα εξυπηρετήσει επίσης τη μακροπρόθεσμη ενότητα του ΝΑΤΟ.

Η Τουρκία τον περασμένο Οκτώβριο αιτήθηκε την αγορά 40 νέων αεροσκαφών F-16 της Lockheed Martin, ενώ παράλληλα εξέφρασε το ενδιαφέρον της για τον εκσυγχρονισμό των 80 μαχητικών του τύπου που διαθέτει στον στόλο της. Η Ουάσιγκτον μέχρι στιγμής είχε αποφύγει να εκφράσει οποιαδήποτε άποψη για την πώληση, υποστηρίζοντας ότι έπρεπε να περάσει από την τυπική διαδικασία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η πώληση αμερικανικού αμυντικού εξοπλισμού προς την Τουρκία τέθηκε εν αμφιβόλω εξαιτίας της αγοράς του ρωσικού πυραυλικού συστήματος S-400. Η κίνηση αυτή της Άγκυρας επέφερε σοβαρές κυρώσεις με αποκορύφωμα την έξοδο της Τουρκίας από το πρόγραμμα του μαχητικού 5ης γενιάς F-35.

Η επιστολή του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, υπογράφεται από τον Naz Durakoglu, υφυπουργό στο υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ. Αν και αναγνωρίζει τις τεταμένες σχέσεις, η επιστολή της 17ης Μαρτίου περιγράφει την υποστήριξη της Τουρκίας προς την Ουκρανία ως “σημαντικό αποτρεπτικό παράγοντα για την κακόβουλη επιρροή στην περιοχή”.

Η επιστολή του Στέιτ Ντιπάρτμεντ έρχεται ως απάντηση στην επιστολή της 4ης Φεβρουαρίου, που συνυπέγραψαν περισσότεροι από 50 βουλευτές και από τα δύο κόμματα και με την οποία καλούσαν την κυβέρνηση Μπάιντεν να απορρίψει την πρόταση αγοράς από την Άγκυρα, τονίζοντας την έλλειψη δέσμευσης του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν στο ΝΑΤΟ και τις “τεράστιες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων”.

Με πληροφορίες από: Έθνος, Καθημερινή

Διαβάστε επίσης: Β. Νούλαντ | Επίσκεψη στην Κύπρο κατόπιν συνάντησης με τον Ν. Παναγιωτόπουλο στην Ελλάδα

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ
Ελλάδα και Κύπρος κατά της τουρκικής συμμετοχής στην ευρωπαϊκή άμυνα – Η υλοποίηση της Λευκής Βίβλου στο επίκεντρο του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ

Ελλάδα και Κύπρος κατά της τουρκικής συμμετοχής στην ευρωπαϊκή άμυνα – Η υλοποίηση της Λευκής Βίβλου στο επίκεντρο του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ

Τόνισε τις διαχρονικές απειλές και την προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας έναντι της Κύπρου, η οποία αυξάνει την ένταση και…

Pin It on Pinterest

Share This