ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

Ηνωμένα Έθνη | Περιστατικό με Τούρκους στρατιώτες στη νεκρή ζώνη
Defence Redefined
Published on 09/02/2022 at 10:05

Τα Ηνωμένα Έθνη επιβεβαίωσαν περιστατικό που σημειώθηκε χθες γύρω στις 11.30 το πρωί εντός της νεκρής ζώνης, στην περιοχή Δένειας, στην οποία εισήλθαν στρατιώτες του κατοχικού στρατού προκειμένου να εκδιώξουν Ελληνοκύπριο γεωργό ο οποίος μετέβη εκεί για να εργαστεί. Το Υπουργείο Εξωτερικών της Δημοκρατίας, από την πλευρά του, δηλώνει πως παρακολουθεί και χειρίζεται το όλο θέμα.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της ειρηνευτικής δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο (ΟΥΝΦΙΚΥΠ), Αλίμ Σιντίκ, ερωτηθείς σχετικά, δήλωσε στο ΚΥΠΕ πως “μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι υπήρξε ένα περιστατικό με έναν ντόπιο γεωργό και τις τουρκικές δυνάμεις εντός της νεκρής ζώνης σήμερα”.

Πρόσθεσε πως “το περιστατικό διευθετήθηκε με ειρηνικό τρόπο και θα γίνει σχετική αναφορά στις εκθέσεις για την Αποστολή (των ΗΕ στην Κύπρο) στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών εν ευθέτω χρόνω”.

Ο κ. Σιντίκ ανέφερε πως “η ΟΥΝΦΙΚΥΠ συνεχίζει να είναι σε επαφή και με τις δυο πλευρές για να διασφαλίσει ότι διατηρείται ηρεμία κατά μήκος της νεκρής ζώνης”.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Εξωτερικών, Δημήτρης Δημητρίου, ανέφερε στο ΚΥΠΕ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, πως “το θέμα είναι εις γνώση μας, παρακολουθείται και τυγχάνει χειρισμού. Είμαστε σε επαφή με την ειρηνευτική δύναμη για διαχείριση του θέματος”, συμπλήρωσε.

Διαβάστε επίσης: Ι. Κασουλίδης | Την πρόταση Αναστασιάδη για τα Βαρώσια μετέφερε στον Άντονι Μπλίνκεν ο Κύπριος ΥΠΕΞ

Ο κοινοτάρχης Δένειας, Χριστάκης Παναγιώτου, είπε στο ΚΥΠΕ πως “την περασμένη εβδομάδα είχε γίνει μια επέμβαση από έποικους που κατοικούν στην Αυλώνα και στη Φιλιά με τα ζώα τους σε περιοχές εντός της νεκρής ζώνης που καλλιεργούνται από Ελληνοκύπριους γεωργούς που είχαν φυτέψει χαρουπιές”. “Οι έποικοι έβαλαν μέσα τα ζώα τους που κατέστρεψαν τις χαρουπιές, περίπου 2.000 στον αριθμό”, ανέφερε.

Πρόσθεσε πως “σήμερα πήγε ένας Ελληνοκύπριος γεωργός στην περιοχή για να δει πως θα ξαναφυτέψει τα δέντρα. Αυτή τη φορά πήγαν Τούρκοι στρατιώτες που το φυλάκιο τους είναι 200-300 πιο μέσα, στα κατεχόμενα, με όπλα και σφαίρες και τον απείλησαν ότι αν δεν φύγει θα τον σκοτώσουν”, επεσήμανε.

Σημείωσε πως “ειδοποιήθηκαν τα Ηνωμένα Έθνη και με συμβουλές δικές μας ο Ελληνοκύπριος γεωργός και οι υπάλληλοί του έφυγαν από την περιοχή”.

“Εμείς καταγγείλαμε την υπόθεση στα Ηνωμένα Έθνη, στο Υπουργείο Εξωτερικών, στον στρατό”, ανέφερε, προσθέτοντας πως το επεισόδιο το παρακολούθησαν και Ελληνοκύπριοι στρατιώτες από ένα φυλάκιο μεταξύ Δένειας και Ακακίου.

Διαβάστε επίσης: Κυπριακό | Υιοθέτηση του Ψηφίσματος για ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ από το ΣΑ του ΟΗΕ

 

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΕ NEWSLETTER

ΣΧΟΛΙΑ
[gs-fb-comments]
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This