Επιχείρηση «ΑΣΠΙΔΕΣ» | Κατάρριψη drones από την Φρεγάτα ΨΑΡΑ στον Κόλπο του Άντεν
Defence Redefined
Published on 08/07/2024 at 08:43

Μία ημέρα μετά την επίσκεψη του Έλληνα υπουργού Άμυνας, Νίκου Δένδια, και του επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, στην ελληνική φρεγάτα «Ψαρά», το συγκεκριμένο πολεμικό πλοίο που συμμετέχει στην ευρωπαϊκή επιχείρηση «ΑΣΠΙΔΕΣ» παρείχε προστασία σε εμπορικό πλοίο στον κόλπο του Άντεν από επίθεση drone.

Η φρεγάτα «Ψαρά» χρησιμοποιώντας τόσο το σύστημα antidrone, όσο και το πυροβόλο, έβαλε εναντίον τεσσάρων Μη Επανδρωμένων Αεροχημάτων (UAVs), σύμφωνα με τους ισχύοντες Κανόνες Εμπλοκής, δύο εκ των οποίων κατερρίφθησαν και τα άλλα απομακρύνθηκαν.

Πρωταγωνιστικό ρόλο, σύμφωνα με την Καθημερινή, φαίνεται πως είχε το αντί-drone σύστημα της ΕΑΒ που εγκαταστάθηκε πρόσφατα στο πλοίο.

Κένταυρος

Το αντί-drone της φρεγάτας «Ψαρά» αποτελεί μια βελτιωμένη έκδοση του συστήματος «Κένταυρος» που αναπτύσσει η ΕΑΒ και διαθέτει μεγαλύτερη ισχύ και εμβέλεια από το σύστημα που είχε εγκατασταθεί στη φρεγάτα «Υδρα». Λόγω χρονικών περιορισμών, το σύστημα δεν τοποθετήθηκε στο «Υδρα», ωστόσο, η ηγεσία έκρινε ότι το δεύτερο πλοίο που θα αναπτυχθεί στην Ερυθρά Θάλασσα θα πρέπει να διαθέτει ένα πιο αποτελεσματικό σύστημα αντί-drone.

Αφού ολοκλήρωσε τις εν όρμω και εν πλω δοκιμές με τη φρεγάτα «Ψαρά», το σύστημα της ΕΑΒ χρησιμοποιήθηκε με επιτυχία και στο πεδίο των επιχειρήσεων, αποδεικνύοντας ότι μπορεί να αυξήσει σημαντικά τις δυνατότητες των πολεμικών πλοίων στην αντιμετώπιση μη επανδρωμένων αεροχημάτων. Όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές, το σύστημα λειτούργησε σε δύο επίπεδα, καθώς όχι μόνο εντόπισε τα εχθρικά drone από πολύ μεγάλη απόσταση αλλά κατάρριψε τουλάχιστον ένα από αυτά.

Διαβάστε επίσης: Η Φρεγάτα Ύδρα κατέρριψε μη επανδρωμένο αεροσκάφος των Χούθι

Το χρονικό

Το απόγευμα του Σαββάτου, το «Ψαρά» αναπτύχθηκε στον Κόλπο του Άντεν, στον τομέα ευθύνης που έχει αναλάβει το Πολεμικό Ναυτικό.

Λίγο μετά τις τρεις το πρωί, κι ενώ η ελληνική φρεγάτα παρείχε συνοδεία στο εμπορικό πλοίο στο νότιο τμήμα του Κόλπου με κατεύθυνση τα στενά της Ερυθράς Θάλασσας, το πλοίο εντοπίζει τέσσερις εναέριους στόχους να κινούνται προς το μέρος του. Τα τέσσερα drone των Χούθι, εντόπισε το αντί-drone σύστημα της ΕΑΒ πολύ πριν αυτά γίνουν ορατά στο ραντάρ αέρος της φρεγάτας. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι τα drone αποκαλύφθηκαν σε απόσταση μεγαλύτερη των 15 ναυτικών μιλίων.

Το πρώτο, μάλιστα, καταρρίφθηκε από το αντί-drone προτού εισέλθει στην εμβέλεια του πυροβόλου της φρεγάτας. Το σύστημα αρχικά εγκλώβισε το εχθρικό drone και στη συνέχεια προκάλεσε παρεμβολές σε δύο επίπεδα. Αρχικά «κλείδωσε» τα χειριστήρια του καθιστώντας το ανίκανο να υπακούσει σε εντολές από τον σταθμό εδάφους, μια δυνατότητα ιδιαίτερα χρήσιμη σε περιπτώσεις απειλής από οπλισμένα drone καθώς δεν θα μπορούν να κάνουν χρήση των όπλων τους, και στη συνέχεια διέκοψε την επικοινωνία του χειριστή με το drone «κλείνοντας» το GPS του. Λίγα δευτερόλεπτα μετά το drone κατέληξε στη θάλασσα.

Ένα από τα εχθρικά drone χτυπήθηκε με βλήμα διασποράς από το πρωραίο πυροβόλο των 5 ιντσών της φρεγάτας «Ψαρά» με αποτέλεσμα να καταρριφθεί, ενώ, τα υπόλοιπα δύο εγκλωβίστηκαν από το αντί-drone, αλλά πρόλαβαν να αλλάξουν πορεία και να απομακρυνθούν.

Η πρώτη εμπλοκή της φρεγάτας «Ψαρά» στο πλαίσιο της συμμετοχής της στην ευρωπαϊκή επιχείρηση ASPIDES κρίνεται απολύτως επιτυχημένη από την ηγεσία, καθώς, όχι μόνο εξουδετερώθηκαν οι απειλές αλλά αυτό κατέστη δυνατό με ορθή χρήση πυρομαχικών. Όπως και στην περίπτωση της φρεγάτας «Υδρα» που είχε αναπτυχθεί στο πρώτο σκέλος της επιχείρησης, τα drone που εξαπέλυσαν οι Χούθι της Υεμένης αντιμετωπίστηκαν με συστήματα παρεμβολών και με το πυροβόλο των πλοίων και όχι με πανάκριβους πυραύλους επιφανείας – αέρος ESSM όπου το κόστος κάθε βλήματος είναι υπερπολλαπλάσιο της αξίας των μη επανδρωμένων αεροχημάτων.

Όπως επισημαίνουν στρατιωτικές πηγές, η Φρεγάτα συνεχίζει κανονικά την αποστολή της.

Με πληροφορίες από: Καθημερινή

Διαβάστε επίσης: Χούθι | Επίθεση σε ιταλικό πολεμικό πλοίο στην Ερυθρά Θάλασσα

*Φωτογραφία αρχείου

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This