ΕΕ | Οι Υπουργοί Εξωτερικών ενέκριναν το καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας στη Βοσνία
Defence Redefined
Published on 14/12/2022 at 17:05

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενέκριναν την Τρίτη την χορήγηση του καθεστώτος της υποψήφιας για ένταξη χώρας στην Βοσνία-Ερζεγοβίνη.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, που επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο, η απόφαση αναμένεται να επικυρωθεί επισήμως από του αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων κατά την διάρκεια της συνόδου κορυφής την Πέμπτη. Η έγκριση της υποψηφιότητας θέτει το ασταθές βαλκανικό έθνος στην αρχή ενός μακρού δρόμου προς την ένταξη.

Η Βοσνία αντιμετωπίζει ακόμη τις συνέπειες από τις συγκρούσεις κατά την πρώτη της Γιουγκοσλαβίας, της δεκαετίας του 1990, που έληξαν με τη συμφωνία του Ντέιτον το 1995.  

Σήμερα η χώρα βασίζεται σε ένα περίπλοκο πολιτικό σύστημα που διασπά τη χώρα σε δύο οντότητες. Από τη μία έχουμε τη Ρεπούμπλικα Σέρπσκα (Σερβική Δημοκρατία της Βοσνίας), όπου οι Σέρβοι αποτελούν την πλειοψηφία, και από την άλλη, την Ομοσπονδία της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, αποτελούμενη κυρίως από Βόσνιους και Κροάτες.

Παράλληλα, το Κόσοβο θα υποβάλει αυτή την εβδομάδα αίτημα ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως δήλωσε χθες ο πρωθυπουργός του Άλμπιν Κούρτι. Η διαδικασία αναμένεται να πάρει χρόνια, αν όχι δεκαετίες, και εξαρτάται από την εξομάλυνση των σχέσεων του με τη Σερβία.

Οι Αλβανοί, που αποτελούν την πλειοψηφία στο Κόσοβο, κήρυξαν την ανεξαρτησία από τη Σερβία το 2008 με την υποστήριξη της Δύσης μετά τον πόλεμο του 1998-1999 κατά τον οποίο επενέβη το ΝΑΤΟ. Το Κόσοβο δεν είναι μέλος του ΟΗΕ και πέντε κράτη μέλη της ΕΕ δεν αναγνωρίζουν την κρατική υπόστασή του.

Στο μεταξύ το η ατμόσφαιρα είναι και πάλι “ηλεκτρισμένη”, καθώς Σέρβοι διαδηλωτές στο βόρειο Κόσοβο έχουν αποκλείσει τις τελευταίες ημέρες κύριες οδούς έπειτα από ανταλλαγή πυρών με την αστυνομία μετά τη σύλληψη ενός σέρβου πρώην αστυνομικού εν μέσω αυξανόμενων εντάσεων ανάμεσα στις αρχές και τη σερβική μειονότητα του Κοσόβου.

Διαβάστε επίσης: Κόσοβο | Συνεχίζεται η ένταση με την Σερβία – Την απομάκρυνση των οδοφραγμάτων ζητά η ΕΕ

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This