ΑΣΦΑΛΕΙΑ

ΑΣΦΑΛΕΙΑ

Δανία | Κατηγορεί Μόσχα, Πεκίνο και Τεχεράνη για απειλές κατασκοπείας εις βάρος της
Defence Redefined
Published on 14/01/2022 at 10:00

Η Δανία προειδοποίησε την Πέμπτη για μια αυξανόμενη απειλή κατασκοπείας από τη Ρωσία, την Κίνα, το Ιράν και άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της περιοχής της Αρκτικής, όπου παγκόσμιες δυνάμεις διαγωνίζονται για την πρόσβαση σε πόρους και θαλάσσιους οδούς. 

Η Δανέζικη Υπηρεσία Ασφάλειας και Πληροφοριών υποστήριξε ότι υπήρξαν πολλές περιπτώσεις απόπειρας κατασκοπείας κατά της Δανίας, της οποίας ο ενεργός παγκόσμιος ρόλος την καθιστά δελεαστικό στόχο.

“Η απειλή από δραστηριότητες υπηρεσιών ξένων πληροφοριών κατά της Δανίας, της Γροιλανδίας και των Νήσων Φερόε έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια”, δήλωσε σε έκθεσή του ο Αντερς Χένρικσεν, επικεφαλής του τμήματος αντικατασκοπείας της Δανέζικης Υπηρεσίας Ασφάλειας και Πληροφοριών.

Η Γροιλανδία και οι Νήσοι Φερόε είναι κυρίαρχα εδάφη υπό το Βασίλειο της Δανίας και επίσης μέλη του φόρουμ του Αρκτικού Συμβουλίου.

Η Κοπεγχάγη χειρίζεται τα περισσότερα από τα θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας. Η έκθεση ανέφερε ένα περιστατικό του 2019 με μια πλαστή επιστολή η οποία φαινόταν ότι είχε αποσταλεί από τον υπουργό Εξωτερικών της Γροιλανδίας σε έναν γερουσιαστή των ΗΠΑ που έλεγε ότι επίκειται δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία.

“Είναι πολύ πιθανό ότι η επιστολή κατασκευάστηκε και κοινοποιήθηκε στο διαδίκτυο από Ρώσους πράκτορες, οι οποίοι ήθελαν να δημιουργήσουν σύγχυση και μια πιθανή σύγκρουση μεταξύ της Δανίας, των ΗΠΑ και της Γροιλανδίας”, ανέφερε.

Σε ένα email προς το Reuters, ο πρεσβευτής της Ρωσίας στη Δανία, Βλαντίμιρ Μπάρμπιν, απέρριψε τον ισχυρισμό σχετικά με την επιστολή χαρακτηρίζοντας τον ψευδή. Συνέδεσε τις ευρύτερες κατηγορίες κατά της Ρωσίας με ένα κατασκοπευτικό σκάνδαλο στο οποίο οι ΗΠΑ φέρεται να χρησιμοποίησαν μια συνεργασία με τη μονάδα ξένων πληροφοριών της Δανίας για να κατασκοπεύσουν ανώτερους αξιωματούχους γειτονικών χωρών, ανάμεσά τους την τέως καγκελάριο της Γερμανίας ‘Άνγκελα Μέρκελ.

Διαβάστε επίσης: Πρώην στρατιωτικός των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων κατηγορήθηκε για κατασκοπεία υπέρ της Μόσχας

Ο Μπάρμπιν είπε ότι οι ισχυρισμοί “θα πρέπει να θεωρηθούν αποκλειστικά ως μια επιχείρηση συγκάλυψης του σκανδάλου με τις δανέζικες αρχές να έχουν παράσχει στην Εθνική Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ πρόσβαση σε τηλεπικοινωνιακά καλώδια που διατρέχουν την δανέζικη επικράτεια”.

Η Αρκτική έχει αυξανόμενη γεωπολιτική σημασία, με τη Ρωσία, την Κίνα και τις ΗΠΑ να ανταγωνίζονται για πρόσβαση σε φυσικούς πόρους, θαλάσσιες οδούς, έρευνες και στρατιωτικά στρατηγικές περιοχές. Η έκθεση της δανέζικης υπηρεσίας υπογράμμισε επίσης ότι ξένες υπηρεσίες πληροφοριών – μεταξύ άλλων από την Κίνα, τη Ρωσία και το Ιράν – επιχείρησαν να έρθουν σε επαφή με φοιτητές, ερευνητές και εταιρείες για να συλλέξουν πληροφορίες σχετικά με την τεχνολογία και την έρευνα στην Δανία.

Το Reuters μετέδωσε τον Νοέμβριο ότι ένας Κινέζος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης διεξήγαγε γενετική έρευνα με τον κινεζικό στρατό χωρίς να ενημερώσει για την συνεργασία του αυτή.

Η σημερινή έκθεση ανέφερε ότι ο ενεργός διεθνής ρόλος της Δανίας-κράτος μέλους του ΝΑΤΟ, ο ανοιχτός χαρακτήρας της κοινωνίας της και τα υψηλά επίπεδα τεχνολογικής γνώσης συνέβαλαν στο να την καταστήσουν “ελκυστικό στόχο δραστηριοτήτων υπηρεσιών ξένων πληροφοριών”. Ούτε η κινεζική ούτε η ιρανική πρεσβεία απάντησαν σε αιτήματα για να σχολιάσουν την δανέζικη έκθεση.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Διαβάστε επίσης: Δανία | Ο επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών παραμένει υπό κράτηση για το σκάνδαλο με τις διαρροές

 

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΕ NEWSLETTER

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This