Β. Νούλαντ | Επίσκεψη στην Κύπρο κατόπιν συνάντησης με τον Ν. Παναγιωτόπουλο στην Ελλάδα
Defence Redefined
Published on 06/04/2022 at 09:00

Το Κυπριακό, οι διμερείς σχέσεις Κύπρου-ΗΠΑ, καθώς και ζητήματα ενεργειακής και περιφερειακής ασφάλειας βρίσκονται στην ατζέντα των επαφών που θα έχει η βοηθός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδια για Πολιτικές Υποθέσεις, Βικτόρια Νούλαντ, η οποία φθάνει σήμερα στην Κύπρο.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ ΜΠΕ, στο πλαίσιο της επίσκεψής της, η κ. Νούλαντ πρόκειται να τελέσει το απόγευμα με τον υπουργό Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη τα εγκαίνια του εκπαιδευτικού Κυπριακού Κέντρου για τη Χερσαία και Θαλάσσια Ασφάλεια και την Ασφάλεια Λιμένων CyCLOPS, που δημιουργήθηκε και λειτουργεί στη Λάρνακα. Θα προηγηθεί επίσκεψη στο Μνημείο Διδυμοποίησης της Λάρνακας με την πόλη της Οδησσού.

Αύριο Πέμπτη, 7 Απριλίου, η κ. Νούλαντ θα γίνει δεκτή από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, στο Προεδρικό Μέγαρο, στη Λευκωσία. Η συνάντηση πραγματοποιείται λίγες μόλις μέρες μετά τη συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη με τον Αμερικανό Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Όπως αναφέρει σε σχετική γραπτή δήλωσή του ο διευθυντής του γραφείου Τύπου του ΠτΔ Ανδρέας Ιωσήφ, στη συνάντηση με την κ. Νούλαντ αναμένεται ότι ο Πρόεδρος θα αναλύσει την πρότασή του για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και θα αναφερθεί στην ετοιμότητα της ελληνοκυπριακής πλευράς για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων που θα οδηγήσουν σε επίλυση του Κυπριακού. 

Το αμερικανικό ενδιαφέρον για το Κυπριακό, αλλά και για τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου είναι δεδομένο, σημειώνει χαρακτηριστικά ο κ. Ιωσήφ.

Διαβάστε επίσης: Πόλεμος στην Ουκρανία | Εκρήξεις στη Χερσώνα και στην Τερνόπιλ – Ο Έλληνας ΥΠΕΞ στην Οδησσό

O Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος συναντήθηκε χθες, Τρίτη 5 Απριλίου 2022, παρουσία του Υφυπουργού Εθνικής Άμυνας, κ. Νικόλαου Χαρδαλιά, του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου και του Πρέσβη των ΗΠΑ, κ. Geoffrey Pyatt, με την Υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Αρμόδια για Πολιτικές Υποθέσεις, Πρέσβη, κ. Victoria Nuland, ανακοίνωσε το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Κατά τη συνάντηση τονίστηκε ότι η ανανεωμένη, με την προσθήκη νέων τοποθεσιών, Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (ΜDCA) Ελλάδος – ΗΠΑ, συμβάλλει στην επέκταση και εμβάθυνση της στρατηγικής αμυντικής εταιρικής σχέσης των δύο χωρών.

Υπογραμμίστηκε επίσης η ευρεία συνεργασία των δύο χωρών στον εξοπλιστικό τομέα και οι δυνατότητες περαιτέρω ενισχύσεώς της με, αμοιβαίως επωφελή, εξοπλιστικά προγράμματα.

Συζητήθηκαν επίσης οι εξελίξεις στην Ουκρανία, η σημασία παροχής κάθε δυνατής υποστήριξης προς τη χώρα, και προστασίας της εδαφικής ακεραιότητας, κυριαρχίας και ανεξαρτησίας της.

Όσον αφορά την κατάσταση ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο, ο κ. ΥΕΘΑ ανέφερε ότι η Ελλάδα προωθεί, ως πυλώνας ασφάλειας και σταθερότητας, διμερείς και τριμερείς συνεργασίες, με χώρες της ευρύτερης περιοχής, καταδικάζει τον αναθεωρητισμό, τις παραβατικές και αποσταθεροποιητικές συμπεριφορές και υποστηρίζει την ανάγκη πλήρους σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου και της αρχής της καλής γειτονίας.

Διαβάστε επίσης: Ουκρανικό | Νέα τουρκική πρόσκληση σε Πούτιν – Ζελένσκι

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This