ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

Βόρεια Κορέα | 3η δοκιμή πυραύλου σε λιγότερες από 10 ημέρες
Defence Redefined
Published on 14/01/2022 at 12:15

Η Βόρεια Κορέα προχώρησε στην εκτόξευση πυραύλου άγνωστου τύπου, ανακοίνωσαν σήμερα το γενικό επιτελείο εθνικής άμυνας της Νότιας Κορέας και οι ιαπωνικές αρχές. 

Πρόκειται για την τρίτη δοκιμή τέτοιου οπλικού συστήματος στην οποία προχωρά η Πιονγκγιάνγκ μέσα σε λιγότερες από δέκα ημέρες. Ο πύραυλος, αφού απογειώθηκε, κατευθύνθηκε προς τα ανατολικά, προς τη θάλασσα, διευκρίνισε το επιτελείο. Η Πιονγκγιάνγκ έκανε δυο εκτοξεύσεις πυραύλων, που υποστήριξε ότι ήταν υπερηχητικοί, την 5η Ιανουαρίου και την 11η Ιανουαρίου.

Η ιαπωνική ακτοφυλακή σημείωσε πως κατέγραψε την εκτόξευση στις 14:55 (σ.σ. τοπική ώρα· 07:55 Ελλάδας) από τη Βόρεια Κορέα κατά τα φαινόμενα ενός ή περισσότερων βαλλιστικών πυραύλων.

Εκπρόσωπος της ιαπωνικής ακτοφυλακής είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο πως βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη η ανάλυση του τόπου όπου κατέπεσε ο πύραυλος και το εάν επρόκειτο για έναν ή πολλούς. Νωρίτερα, το ιαπωνικό λιμενικό ανέφερε πως πύραυλος ή πύραυλοι έπεσε ή έπεσαν στο έδαφος, χωρίς να διευκρινίσει αν εννοούσε την ξηρά σε κάποιο από τα νησιά του ιαπωνικού αρχιπελάγους ή όχι.

Παρά τις διεθνείς κυρώσεις που της έχουν επιβληθεί εξαιτίας των απαγορευμένων εξοπλιστικών προγραμμάτων της για την απόκτηση πυρηνικών όπλων, βαλλιστικών πυραύλων και άλλων εξελιγμένων όπλων, η δεύτερη δοκιμή, που παρακολούθησε ο ηγέτης της χώρας, ο Κιμ Γιονγκ Ουν, οδήγησε στην επιβολή νέων αμερικανικών κυρώσεων σε βάρος πέντε προσώπων που συνδέονται με το βορειοκορεάτικο πρόγραμμα ανάπτυξης βαλλιστικών πυραύλων.

Εκπρόσωπος του βορειοκορεατικού ΥΠΕΞ κατηγόρησε τις ΗΠΑ πως μοιάζουν αποφασισιμένες να “κλιμακώσουν εσκεμμένα” την κατάσταση.

Εάν η Ουάσινγκτον “υιοθετήσει τέτοια συγκρουσιακή συμπεριφορά», η Πιονγκγιάνγκ «θα είναι υποχρεωμένη να αντιδράσει με πιο σθεναρό τρόπο”, διεμήνυσε εκπρόσωπος της βορειοκορεάτικης διπλωματίας, σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων της χώρας, το KCNA.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης: Ενίσχυση συνεργασίας ΗΠΑ-Ιαπωνίας με φόντο την Κίνα

 

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΕ NEWSLETTER

ΣΧΟΛΙΑ
[gs-fb-comments]
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This