Βρετανία | Τον Ιούλιο οι πρώτες πτήσεις με αιτούντες άσυλο που θα απελαθούν στη Ρουάντα
Defence Redefined
Published on 03/06/2024 at 17:31

Η Βρετανία σκοπεύει να αρχίσει να απελαύνει αιτούντες άσυλο στη Ρουάντα στις 24 Ιουλίου, όπως δήλωσε σήμερα δικηγόρος της κυβέρνησης, αν και το αμφιλεγόμενο σχέδιο εξαρτάται από τη νίκη του Συντηρητικού Κόμματος του πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ στις επικείμενες εκλογές.

Η αποστολή στη Ρουάντα αιτούντων άσυλο που έχουν φθάσει στη Βρετανία χωρίς τα σχετικά έγγραφα είναι μια από τις βασικές πολιτικές του Σούνακ, αλλά τα νομικά και κοινοβουλευτικά εμπόδια που έχει αντιμετωπίσει έχουν ως αποτέλεσμα να μην έχει ακόμα αρχίσει να εφαρμόζεται.

Ο Σούνακ έχει δηλώσει ότι οι πτήσεις απέλασης δεν θα αναχωρήσουν πριν από τις εκλογές της 4ης Ιουλίου αλλά έχει δεσμευθεί ότι εάν κερδίσει, θα ξεκινήσουν μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα. Το αντιπολιτευόμενο Εργατικό Κόμμα, που προηγείται στις δημοσκοπήσεις κατά περίπου 20 μονάδες, έχει δεσμευτεί να ακυρώσει το σχέδιο εάν εκλεγεί.

Σε έγγραφα που έχουν υποβληθεί στο Ανώτατο Δικαστήριο του Λονδίνου στο πλαίσιο προσφυγής κατά του σχεδίου αυτού από την οργάνωση Asylum Aid, δικηγόροι της κυβέρνησης δήλωσαν ότι στόχος είναι να πραγματοποιηθούν μετακινήσεις με πτήση προς τη Ρουάντα στις 23 Ιουλίου 2024 και όχι νωρίτερα.

Ωστόσο, ο δικηγόρος της κυβέρνησης Έντουαρντ Μπράουν δήλωσε στη συνέχεια στο δικαστήριο ότι με βάση την επικαιροποιημένη επιχειρησιακή ενημέρωση από το υπουργείο Εσωτερικών, η πρώτη πτήση θα αναχωρήσει στις 24 Ιουλίου.

Πηγή: CNN Greece

Διαβάστε επίσης: Δανία | Προχωρά το αμφιλεγόμενο σχέδιο μεταφοράς προσφύγων στη Ρουάντα

*Φωτογραφία αρχείου

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This