Βουλή | Κυρώθηκε η συμφωνία για συνεργασία με τα ΗΑΕ στην άμυνα και την εξωτερική πολιτική
Defence Redefined
Published on 17/03/2022 at 12:42

Η Ελληνική βουλή προχώρησε σε ψήφιση του σχεδίου νόμου του ΥΠΕΞ για την κύρωση της συμφωνίας με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) για περαιτέρω συνεργασία στην άμυνα και την εξωτερική πολιτική.

Συγκεκριμένα, με 266 ψήφους «υπέρ» έναντι 22 «κατά» ψηφίσθηκε από τους 288 βουλευτές που συμμετείχαν στην ονομαστική ψηφοφορία το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εξωτερικών για την «Κύρωση της Συμφωνίας μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων σχετικά με την κοινή συνεργασία στην εξωτερική πολιτική και την άμυνα και των ρηματικών διακοινώσεων σχετικά με το ελληνικό πρωτότυπο κείμενο της Συμφωνίας».

Υπέρ της Κύρωσης τάχθηκαν οι βουλευτές της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΙΝΑΛ και της Ελληνικής Λύσης ενώ την καταψήφισαν οι βουλευτές του ΚΚΕ και του ΜέΡΑ25.

Διαβάστε επίσης: Ελλάδα και ΗΑΕ | Αποτύπωση και σχολιασμός της μέχρι τώρα διμερούς σύμπλευσης

Ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, στην τοποθέτηση του ανέφερε πως κατά τη διάρκεια της μεγάλης κρίσης στην Ανατολική Μεσόγειο, 4 Εμιρατινά F16 Block 60 με 130 άτομα προσωπικό ήταν στο αεροδρόμιο των Χανίων. Ο Έλληνας ΥΠΕΞ, σχετικά με τις επαφές ΗΑΕ – Τουρκίας, ανέφερε επίσης πως δεν υπάρχει αντίθεση στο ότι οι φίλοι  και σύμμαχοί της Ελλάδας να συνομιλούν με την Τουρκία. Μας ενδιαφέρει, πρόσθεσε, να συνομιλούν με την Τουρκία, να συνάπτουν συμφωνίες με την Τουρκία, διότι έτσι η Τουρκία ακούει αυτά που πρέπει να ακούσει και αν η Τουρκία κάνει στροφή και έρθει στην παράταξη των χωρών που αποδέχονται το Διεθνές Δίκαιο. Αναφέρθηκε επίσης και στην διεύρυνση της Ελληνικής εξωτερικής πολιτικής και στη σύσφιξη σχέσεων με χώρες που δεν υπήρχαν ποτέ ανάλογες σχέσεις στο παρελθόν.

Η Κύρωση της Σύμβασης με απόφαση του προέδρου της Βουλής Κωνσταντίνου Τασούλα τέθηκε σε ονομαστική ψηφοφορία σύμφωνα με το άρθρο 28 παρ. 2 του Συντάγματος, που προβλέπει ότι «για να εξυπηρετηθεί σπουδαίο εθνικό συμφέρον και να προαχθεί η συνεργασία με άλλα κράτη, μπορεί να αναγνωριστούν, με συνθήκη ή συμφωνία, σε όργανα διεθνών οργανισμών αρμοδιότητες που προβλέπονται στο Σύνταγμα. Για τη ψήφιση νόμου που κυρώνει αυτή τη συνθήκη ή συμφωνία, απαιτείται η πλειοψηφία των τριών πέμπτων του όλου αριθμού των βουλευτών»

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ ΜΠΕ, ΥΠΕΞ

*Φωτογραφία αρχείου 

Διαβάστε επίσης: Αεροπορικές Συνεκπαιδεύσεις των Ενόπλων Δυνάμεων Ελλάδας – Αιγύπτου – ΗΑΕ – ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This