ΑΜΥΝΑ

ΑΜΥΝΑ

ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

“Αρχύτας” | Το Ελληνικό UAV του μέλλοντος
Defence Redefined
Published on 04/09/2021 at 10:02

Ένα ελληνικής σχεδίασης Μη Επανδρωμένο Αερόχημα (ΜΕΑ) σταθερής πτέρυγας (fixed-wing UAV) θα είναι έτοιμο σε δυόμισι χρόνια από σήμερα. 

Το εν λόγω ΜΕΑ θα χρησιμοποιεί τεχνολογία του μαχητικού 5ης Γενιάς με δυνατότητα κάθετης απογείωσης και προσγείωσης, F-35B, ενώ θα είναι προϊόν εγχώριας παραγωγής και ανάπτυξης.Το υπουργείο Οικονομικών θα χρηματοδοτήσει την ΕΑΒ για την ανάπτυξη του. 

Πρόκειται για ένα μεγάλο σύστημα σταθερής πτέρυγας πρωτόγνωρο για τα ελληνικά δεδομένα, το οποίο θα δύναται να επιτύχει την κάθετη απογείωση και προσγείωση με συστήματα, που δεν έχουν ακόμη εμφανιστεί στον χώρο των UAVs ακόμα, όπως εξήγησε ο καθηγητής του Τμήματος Μηχανολόγων – Μηχανικών και Κοσμήτορας της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, κ. Κύρος Υάκινθος.

 

Διαβάστε επίσης: DEFEA 2021 – ALTUS LSA | Καινοτόμα UAVs για κάθε χρήση – VIDEO

Μάλιστα προσέθεσε, πως κεντρικός στόχος του προγράμματος “Αρχύτας” – ονομασία από τον αρχαίο Έλληνα φιλόσοφο, πολιτικό, στρατηγό, μαθηματικό και μηχανικό, που επινόησε την πρώτη αυτόνομη πτητική μηχανή – πέρα από τη σχεδίαση αιχμής, είναι το συγκεκριμένο UAV να παραχθεί στη Ελλάδα από την ΕΑΒ με περιορισμένο κόστος.

Επίσης, ο κ. Υάκυνθος ανέφερε πως το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης συμμετέχει σε αυτό το πρόγραμμα παρέχοντας τον αεροδυναμικό σχεδιασμό στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, η ΕΑΒ αναλαμβάνει την κατασκευή και τις μελέτες για τα εσωτερικά δομικά στοιχεία, ενώ το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης μαζί με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας θα αναπτύξουν τα συστήματα κατανομής ισχύος (power management) για τον κινητήρα και τις μπαταρίες και θα επιλέξουν συσκευές για τις ασύρματες επικοινωνίες, τις τηλεπικοινωνίες, την αρχιτεκτονική του Σταθμού Εδάφους. 

Η ομάδα των συνεργατών θα αποτελείται από μία αποδοτική ομάδα συνεργατών απ’ όλα τα μέρη που συμμετέχουν στο πρότζεκτ, δηλαδή, μια “σφιχτή” ομάδα 30-35 ατόμων που θα περιλαμβάνει μηχανολόγους, σχεδιαστές, τεχνίτες ηλεκτρονικών, τεχνίτες που θα φτιάξουν το Αερόχημα στην ΕΑΒ, και τεχνικούς δοκιμών μεταξύ άλλων.

Διαβάστε επίσης: LOTUS | UAVs επόμενης γενιάς από την ελληνική IDE για την αποτελεσματική επιτήρηση των συνόρων

Στόχος είναι η παραγωγή με το μικρότερο δυνατό κόστος και να είναι έτοιμο μέσα σε δυόμισι χρόνια έχοντας περάσει όλες τις εναέριες δοκιμές, ώστε μετά να σχεδιαστεί η γραμμή παραγωγής του και να πάρει το πιστοποιητικό αεροπλοϊμότητας.

Από το πρόγραμμα “Αρχύτας” θα προκύψει ένα ΜΕΑ Πολλαπλών Ρόλων. Κύριος στόχος είναι, όταν ίπταται να έχει επίγνωση της καταστάσεως είτε στο έδαφος είτε στον αέρα για αποστολές επιτήρησης, φύλαξης και άλλες πιο εξειδικευμένες αποστολές. Θα είναι ένα “Μάτι στον Ουρανό” με πολύ υψηλή τεχνολογία για συλλογή πληροφοριών πάνω από κρίσιμες υποδομές και σε κρίσιμες καταστάσεις. Στη συνέχεια, οι πληροφορίες θα φτάνουν στο κέντρο ελέγχου και από εκεί και πέρα θα δρουν οι αρμόδιοι.

Χαρακτηριστικό της σχεδίασης του είναι ότι πρόκειται για ένα αερόχημα σπονδυλωτό (modular)  που δύναται να αλλάξει εξοπλισμό και αισθητήρες παρέχοντας δυνατότητες για πάρα πολλούς χρήστες.

Η ομάδα του ΑΠΘ τρέχει πολλά άλλα προγράμματα που σχετίζονται με την τεχνολογία των ΜΕΑ όπως το “Project LOTUS”, το μεγάλο Αερόχημα RX-1 των 200 κιλών, το Τακτικό Αερόχημα DELAER RX-3 των 250 κιλών, το RX-3 και το RX-4.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης: Τουρκικά μη επανδρωμένα | Οι τελευταίες εξελίξεις

ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΕ NEWSLETTER

ΣΧΟΛΙΑ
[gs-fb-comments]
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
Σκάφη με περίπου 590 μετανάστες επιχείρησαν να περάσουν στην Ελλάδα – Επέστρεψαν στα τουρκικά παράλια

Σκάφη με περίπου 590 μετανάστες επιχείρησαν να περάσουν στην Ελλάδα – Επέστρεψαν στα τουρκικά παράλια

Στα τουρκικά παράλια επέστρεψαν το μεσημέρι τα πέντε ιστιοπλοϊκά σκάφη και οι τέσσερις λέμβοι, όπου επέβαιναν συνολικά, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, περίπου 590 πρόσφυγες/μετανάστες και τα οποία επιχείρησαν να εισέλθουν σε ελληνικά χωρικά ύδατα…

Προσφορά της Κύπρου τα νέα εστιατόρια και η αίθουσα ψυχαγωγίας της ΣΜΥ – VIDEO και Φωτογραφίες

Προσφορά της Κύπρου τα νέα εστιατόρια και η αίθουσα ψυχαγωγίας της ΣΜΥ – VIDEO και Φωτογραφίες

Ο Υπουργός Άμυνας και ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς παρευρέθηκαν στα εγκαίνια των νέων εστιατορίων και αίθουσας ψυχαγωγίας της Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών, που αποτελούν προσφορά της Κυπριακής Δημοκρατίας…

Ερντογάν | Ανακοίνωσε την έναρξη νέων στρατιωτικών επιχειρήσεων για δημιουργία “ζώνης ασφαλείας”

Ερντογάν | Ανακοίνωσε την έναρξη νέων στρατιωτικών επιχειρήσεων για δημιουργία “ζώνης ασφαλείας”

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρεζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ανακοίνωση την έναρξη νέων στρατιωτικών επιχειρήσεων που παραπέμπουν σε εκκαθάριση και ίσως κατάληψη εδάφους στα νότια σύνορα της χώρας…

Pin It on Pinterest

Share This