Αμερικανική Αεροπορία | Θετική αξιολόγηση για επιχειρησιακή ένταξη του BriteCloud 218 της Leonardo στην Εθνική Φρουρά
Defence Redefined
Published on 30/11/2022 at 17:15

Η Εθνική Φρουρά της Αμερικανικής Αεροπορίας (Air National Guard – ANG) προέβη σε θετική αξιολόγηση για το αναλώσιμο ενεργό δόλωμα BriteCloud 218 της Leonardo, μετά τη δοκιμή σε αεροσκάφη F-16 Fighting Falcon των ΗΠΑ. 

Αυτό σημαίνει ότι η Υπηρεσία, η οποία έχει πραγματοποιήσει εκτεταμένη σειρά δοκιμών και αξιολογήσεων με το BriteCloud από το 2019, εκτιμά θετικά ότι το δόλωμα πληροί και, σε ορισμένες περιπτώσεις, υπερβαίνει τις επιχειρησιακές απαιτήσεις, παρέχοντας αυξημένη δυνατότητα προστασίας μαχητικών αεροσκαφών 4ης γενιάς, όπως το F-16.

Σύμφωνα με την Leonardo, το BriteCloud είναι ένα μικροσκοπικού μεγέθους σύστημα παρεμβολών, το οποίο δύναται να προσφέρει σημαντική αναβάθμιση στην προστασία των αεροσκαφών σε σύγκριση με τα παραδοσιακά αναλώσιμα αντίμετρα.

Η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ (U.S. Air Force – USAF) όρισε στη συνέχεια το BriteCloud 218 ως AN/ALQ-260(V)1 κατά την εισαγωγή του συστήματος στην Υπηρεσία Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ, προσδιορίζοντας το ως αντίμετρο αεροπορικού ηλεκτρονικού πολέμου. 

Η τεχνολογική καινοτομία του BriteCloud εδράζεται στην ενσωμάτωση της τεχνολογίας παρεμβολών DRFM (Digital Radio Frequency Memory / Ψηφιακή μνήμη ραδιοσυχνοτήτων) τελευταίας γενιάς, η οποία δύναται να εκτοξευθεί από τυπικούς εκτοξευτές αντιμέτρων.

Ουσιαστικά, ένα σύστημα τεχνολογίας DRFM εκτελεί επεξεργασία των λαμβανόμενων σημάτων, συνήθως από ραντάρ, σε πραγματικό χρόνο. Με την ψηφιοποίηση, την επεξεργασία και τη μετάδοση των κυμάτων του εχθρικού ραντάρ, ένα σύστημα DRFM δρα ως παρεμβολέας για να προστατεύσει το αεροσκάφος από βλήματα καθοδήγησης ραντάρ εξαπατώντας τα. 

Διαβάστε επίσης: Επανάληψη του διαγωνισμού για αερόφυλλα και θερμοβολίδες των Apache | Πώς λειτουργούν τα υπόψη αντίμετρα – VIDEO

Έτσι, σε αντίθεση με το συμβατικά αντίμετρα, όπως αερόφυλλα και φωτοβολίδες, το BriteCloud χρησιμοποιεί μια εξελιγμένη ενσωματωμένη δυνατότητα ηλεκτρονικού πολέμου, που έχει σχεδιαστεί για την αντιμετώπιση απειλών που καθοδηγούνται από ραδιοσυχνλοτητες παρασύροντας έτσι τους εισερχόμενους πυραύλους μακριά από το στόχο τους.

Σχεδιασμένο και κατασκευασμένο από τον Leonardo στο Ηνωμένο Βασίλειο, το BriteCloud έχει ήδη τεθεί σε υπηρεσία με τη Βασιλική Πολεμική Αεροπορία του Ηνωμένου Βασιλείου. 

Μάλιστα, το αρχικό έκδοχο BriteCloud 55 της Leonardo (μια ελαφρώς μεγαλύτερη σε μέγεθος παραλλαγή, συμβατή με στρογγυλούς εκτοξευτές φωτοβολίδων 55 χιλ, όπως αυτοί των μαχητικών αεροσκαφών Eurofighter Typhoon και Saab Gripen C/D), χρησιμοποιείται επί του παρόντος από τη Βασιλική Πολεμική Αεροπορία του Ηνωμένου Βασιλείου.

Διαβάστε επίσης: LEONARDO | Το ραντάρ αεράμυνας Kronos εντάσσεται στο εκπαιδευτικό φάσμα του ΝΑΤΟ στην Ελλάδα

Την ίδια στιγμή, το BriteCloud υποβάλλεται σε αξιολόγηση για πιθανή υπηρεσία στις Ένοπλες Δυνάμεις των ΗΠΑ και η σύσταση θετικής αξιολόγησης από την ANG είναι ένα από τα τελευταία στάδια του προγράμματος και δίνει το πράσινο φως στο BriteCloud 218 ως ένα αποδεδειγμένα αποτελεσματικό επιχειρησιακό σύστημα.

Το μέγεθος του υπόψη συστήματος του επιτρέπει να είναι συμβατό με κοινούς εκτοξευτές αντιμέτρων, συμπεριλαμβανομένου του AN/ALE-47, οι οποίοι είναι έτοιμοι να εξοπλίσουν άλλα μαχητικά 4ης γενιάς όπως τα F-15, F/A-18, F-16 και A-10. 

Διαβάστε επίσης: ASO | Οι διανομείς αντιμέτρων των ρωσικών ελικοπτέρων της οικογένειας Mi

Επίσης, το BriteCloud 218 αποτελεί μια δυνατότητα αυτοπροστασίας προστασίας για μικρότερα Μη Επανδρωμένα Συστήματα, με τις Γερμανικές Ένοπλες Δυνάμεις ήδη να δοκιμάζουν επιτυχώς το σύστημα με Μη Επανδρωμένα Αεροχήματα-στόχους από πέρυσι.

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This