Αίγυπτος | Πενταμερής σύνοδος Αράβων ηγετών για την ενεργειακή και επισιτιστική ασφάλεια
Defence Redefined
Published on 24/08/2022 at 09:00

Ο πρόεδρος της Αιγύπτου Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι υποδέχτηκε εχθές τους ηγέτες των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, του Ιράκ, του Μπαχρέιν και της Ιορδανίας, για μια σύνοδο αφιερωμένη στις περιφερειακές και διεθνείς εξελίξεις.

Εκτός του Σίσι, στην πενταμερή αυτή που διεξήχθει στο Ελ Αλαμέιν, συμμετείχαν ο πρόεδρος των ΗΑΕ Μοχάμεντ μπιν Ζάγιεντ, ο πρωθυπουργός του Ιράκ Μουστάφα αλ Καζίμι, ο βασιλιάς της Ιορδανίας Αμπντάλα Β΄ και ο βασιλιάς του Μπαχρέιν, Χάμαντ μπιν Ίσα αλ Χαλίφα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα “Αλ Αχράμ”, στην ατζέντα της συνόδου συμπεριλήφθηκαν θέματα “ενεργειακής και επισιτιστικής ασφάλειας”.

Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, τον Φεβρουάριο, η τιμή των δημητριακών και ιδίως του σιταριού έσπασε κάθε ρεκόρ. Η αύξηση αυτή προκαλεί προβλήματα σε ορισμένες χώρες, όπως στην Αίγυπτο, οι οποίες εξαρτώνται εξαρτάται κατά τουλάχιστον 30% από την Ουκρανία και τη Ρωσία για τις εισαγωγές σταριού, σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO).

Οι πέντε Άραβες ηγέτες θα συζήτησαν επίσης το θέμα της ασφάλειας του νερού και του “φράγματος της Αναγέννησης”. Η Αιθιοπία ανακοίνωσε πρόσφατα ότι αποπεράτωσε την 3η φάση της πλήρωσης αυτού του τεράστιου φράγματος στον Νείλο, παρά τις διαμαρτυρίες του Σουδάν και της Αιγύπτου, που ανησυχούν για το ανεφοδιασμό τους με νερό.

Στο πρόγραμμα της συνάντησης ήταν επίσης το Μεσανατολικό και θέματα που σχετίζονται με τη Λιβύη, τη Συρία και την Υεμένη. Από τις πέντε χώρες, μόνο το Ιράκ δεν έχει εξομαλύνει μέχρι τώρα τις σχέσεις του με το Ισραήλ.

Διαβάστε επίσης: Λιβύη | Κοινή στρατιωτική εκπαίδευση με τον Τουρκικό στρατό στην Κωνσταντινούπολη

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This