Έλον Μασκ | Θα συνεχίσουμε να χρηματοδοτούμε την Ουκρανία παρότι το Starlink χάνει χρήματα
Defence Redefined
Published on 17/10/2022 at 11:01

O πρόεδρος της SpaceX, Έλον Μασκ, ανακοίνωσε χθες ότι θα συνεχίσει να χρηματοδοτεί την διαδικτυακή υπηρεσία Starlink στην Ουκρανία, υπαναχωρώντας από τις εκκλήσεις του, χθες, προς την αμερικανική κυβέρνηση να αναλάβει τα έξοδα αυτά.

Την Παρασκευή, ο Έλον Μασκ είχε προειδοποιήσει ότι η SpaceX δεν μπορούσε να συνεχίσει να χρηματοδοτεί το υπάρχον σύστημα επ’ αόριστον και να στέλνει χιλιάδες επιπλέον τερματικά.

Η SpaceX έστειλε επιστολή στο Πεντάγωνο τον περασμένο μήνα για να του αναφέρει ότι δεν μπορούσε πλέον να αναλαμβάνει τα έξοδα της υπηρεσίας στην Ουκρανία, μετέδωσε το CNN.

Σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο, η εταιρία ζητούσε από το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας να αναλάβει τη χρηματοδότηση για τη χρήση του Starlink από την ουκρανική κυβέρνηση και τον στρατό της, το κόστος της οποίας εκτιμάται σε 400 εκατομμύρια δολάρια για τους επόμενους 12 μήνες.

Από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, η SpaceX έχει παραδώσει εκεί χιλιάδες τερματικά που παρέχουν σύνδεση στο Διαδίκτυο μέσω ενός αστερισμού δορυφόρων που σχηματίζουν το δίκτυο Starlink.

Έτσι, σχεδόν 25.000 τερματικά έχουν εγκατασταθεί στη χώρα έως σήμερα. Ο Έλον Μασκ διαβεβαιώνει ότι με εξαίρεση ένα “μικρό ποσοστό”, όλα τα έξοδα της εγκατάστασης και της συντήρησης των τερματικών Starlink στην Ουκρανία επιβάρυναν τη SpaceX.

Το δίκτυο Starlink συνέβαλε στο να διατηρηθεί το ίντερνετ σε περιοχές της Ουκρανίας που επλήγησαν από τον ρωσικό στρατό. Τον Ιούνιο, περίπου το 15% της υπάρχουσας υποδομής διαδικτύου της Ουκρανίας είχε καταστραφεί ή υποστεί ζημιές, σύμφωνα με τις αρχές.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ, το Starlink χρησιμοποιείται επίσης ευρέως από τις ουκρανικές δυνάμεις για να υπολογίζουν την τροχιά των πυραύλων τους και για τον γεωεντοπισμό των στόχων τους.

Διαβάστε επίσης: ΗΠΑ | Απειλή για την ασφάλεια των ΗΠΑ οι τουρκικές επιχειρήσεις στη Συρία

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This