Πραγματοποιήθηκε για ακόμα μια χρονιά η εκδήλωση “Κολυμπάμε μαζί με τους ΟΥΚ για τους Μικρούς μας Ήρωες”…
*Χρίστος Λοΐζου
Η ενότητα “Πολυχωρικές και δικτυοκεντρικές επιχειρήσεις – Τάσεις και λύσεις” που πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του διεθνούς συνεδρίου BATTLEFIELD ReDEFiNED 2023 που έλαβε χώρα στην Κύπρο, αποτέλεσε αδιαμφισβήτητα μία από τις πιο ενδιαφέρουσες ενότητες του συνεδρίου.
Στα πλαίσια της ενότητας, πραγματοποιήθηκαν σχετικές παρουσιάσεις από εκπροσώπους εταιρειών της διεθνούς, ελληνικής και κυπριακής αμυντικής βιομηχανίας.
Αρχικά, ο σύμβουλος επί τεχνικών και στρατιωτικών θεμάτων της MBDA, Christophe Balducchi, αναφέρθηκε σε θέματα συνεργασίας και καινοτομίας για μια ευέλικτη άμυνα. Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στην κεφαλαιοποίηση της υφιστάμενης πολιτικής υποστήριξης που υπάρχει εντός των κρατών, για την ωρίμανση νέων συνεργασιών στον τομέα των εξοπλισμών.
Αναφέρθηκε στις ευκαιρίες που υπάρχουν για τα ευρωπαϊκά κράτη μέσω των προγραμμάτων PESCO και EDF, καθώς προσθέτουν αξία στα όργανα άμυνας της ΕΕ, βοηθούν στην υπερκέραση των εξαρτήσεων στον αμυντικό τομέα, ενισχύουν τις εταιρικές συνεργασίες εντός της ΕΕ ενώ συμπληρώνουν τις εγχώριες δαπάνες μέσω της ευρώπης. Μεταξύ των προγραμμάτων που ανέφερε, περιλαμβάνεται και η δοκιμή του πυραύλου AKERON MP στην Κύπρο, με δυνατότητες πέραν του οπτικού ορίζοντα (BLOS), στα πλαίσια του προγράμματος LynkEUs.
Διαβάστε επίσης: MBDA | Επιτυχημένες οι βολές με AKERON MP του προγράμματος LynkEUs στην Κύπρο – VIDEO
Ακολούθως, ο CEO της ελληνικής EODH, κ. Ανδρέας Μιτσής, αναφέρθηκε στις δυνατότητες προστασίας και επιβιωσιμότητας των αρμάτων στο σύγχρονο πεδίο μάχης. Ο κ. Μιτσής, αναφέρθηκε αρχικά στα συμπεράσματα από τη χρήση τεθωρακισμένων στον πρόσφατο πόλεμο στην Ουκρανία. Ακολούθως παρουσίασε τις βασικές αρχές προστασίας ενός άρματος ενώ τόνισε πως πλέον η απειλή για το άρμα έρχεται και από τον αέρα και όχι μόνο από το έδαφος.
Βασικά στοιχεία για την επιβιωσιμότητα του άρματος είναι να μην μπορεί να ανιχνευθεί, να χτυπηθεί και να διατρηθεί. Η ύπαρξη απειλών για το άρμα από τον αέρα απαιτεί μια ολική πρόταση προστασίας και επιβιωσιμότητας του άρματος. Ακολούθως παρουσίασε το σύστημα προστασίας και επιβιωσιμότητας Τεθωρακισμένων Οχημάτων ASPIS (ASPIS Light και ASPIS Heavy). Μεταξύ άλλων τόνισε την ανάγκη ισορροπίας τεχνολογίας και κόστους ώστε να είναι δυνατή η εξαγωγή ενός συστήματος. Ακολούθως, παρουσίασε προτάσεις αναβάθμισης για τα Τεθωρακισμένα Οχήματα Μεταφοράς Προσωπικού (ΤΟΜΠ) Λεωνίδας και άρματα ΑΜΧ 30 -οι οποίες παρουσιάστηκαν και σε Εθνική Φρουρά- καθώς και για τα M113 και M1117.
Διαβάστε επίσης: EODH | Ολοκλήρωση βαλλιστικών δοκιμών της νέας γενιάς σύνθετης πολυστρωματικής θωράκισης
Ακολούθως, ο Δρ. Παναγιώτης Φιλίμης, CEO της κυπριακής εταιρείας CyRIC, αναφέρθηκε στα μη επανδρωμένα εναέρια συστήματα και συστήματα εδάφους και την χρήση τους στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας. Ο Δρ. Φιλίμης, ανέφερε τα πλεονεκτήματα που προσφέρουν τα μη επανδρωμένα αεροχήματα και οχήματα εδάφους της κυπριακής CyRIC, τα οποία διαθέτουν μεγάλη αντοχή και επιχειρησιακή δυνατότητα σε δύσκολες συνθήκες.
Επίσης η αρθρωτή τους διάρθρωση παρέχει ευρεία γκάμα επιλογών στον ενδιαφερόμενο ενώ η φορητότητα τους παρέχει πλεονεκτήματα στον χειριστή. Επιπλέον, η λειτουργία τους σε κλειστά και ασφαλή δίκτυα τα καθιστά κατάλληλα για προστασία κρίσιμων υποδομών. Επίσης, για πρώτη φορά έγινε παρουσίαση του CHIRON, του μη επανδρωμένου οχήματος της CyRIC, το οποίο βρισκόταν στο χώρο της έκθεσης και οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να δουν και να ενημερωθούν για τις δυνατότητες του.
Διαβάστε επίσης: BATTLEFIELD ReDEFiNED 2023 | CHIRON – Το Κυπριακό Μη Επανδρωμένο Όχημα της CyRIC
Ακολούθως, ο CEO της κυπριακής SignalGeneriX, Δρ. Τάσος Κουνούδης, παρουσίασε τα καινοτόμα συστήματα της εταιρείας στον τομέα της επεξεργασίας των ηλεκτρονικών σημάτων και του ηλεκτρονικού πολέμου. Ο Δρ. Κουνούδης ανέφερε αρχικά πως η SignalGeneriX συμμετέχει μεταξύ άλλων και σε 3 προγράμματα του Ευρωπαϊκού Ταμείου Άμυνας (EDF) τα οποία στο σύνολο τους φτάνουν τα 65 εκατομμύρια ευρώ. Τα συστήματα της SignalGeneriX ενισχύουν ήδη τα σώματα ασφαλείας της Κυπριακής Δημοκρατίας στον τομέα της παράκτιας επιτήρησης και έρευνας-διάσωσης. Παράλληλα, η εταιρεία συμμετέχει σε έξι ευρωπαϊκά προγράμματα (EDIDP) μεταξύ αυτών και στο πρόγραμμα LynkEUs.
Για τα τελευταία 18 χρόνια η SignalGeneriX ενισχύει τον τομέα της έρευνας και ανάπτυξης αμυντικών συστημάτων στην Κύπρο και παρέχει λύσεις που έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικές επί του πεδίου. Στον χώρο της έκθεσης, η εταιρεία παρουσίασε και τον καινοτόμο “κυνηγό συχνοτήτων” RF Hunter, ένα ιδιαίτερα αποτελεσματικό και μη εντοπιζόμενο από τον εχθρό, σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου το οποίο λειτουργεί παθητικά για τον εντοπισμό εκπομπής και ανάλυση σημάτων ασύρματων επικοινωνιών
Διαβάστε επίσης: RF HUNTER® | Πρώτη εγχώρια εμφάνιση στo Διεθνές Συνέδριο Άμυνας και Ασφάλειας BATTLEFIELD ReDEFiNED 2023
Ακολούθως, ο CEO της ADDITESS, Νίκος Κούτρας, πραγματοποίησε παρουσίαση με θέμα τα προηγμένα εργαλεία διαχείρισης συμβάντων / C4I (command, control, communications, computers and intelligence) από την έρευνα έως την επιχειρησιακή χρήση. Η ADDITESS, με έδρα την Κύπρο, παρέχει συστήματα τα οποία χρησιμοποιούνται στους τομείς της ασφάλειας, της προστασίας συνόρων, της ασφάλειας κρίσιμων υποδομών και της διαχείρισης και οπτικοποίησης δεδομένων. Η εταιρεία συμμετέχει σε 21 χρηματοδοτούμενα προγράμματα έρευνας και ανάπτυξης καθώς και σε 3 προγράμματα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας (EDA) μέσω του EDIDP και του EDF. Ο κ. Κούτρας για τον τομέα της ασφάλεια συνόρων αναφέρθηκε στις ανοδικές τάσεις παράνομων διελεύσεων που καταγράφονται στην Ευρώπη σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της FRONTEX.
Μεταξύ άλλων παρουσίασε το σύστημα ADD C3 για επιτήρηση όπου παρέχει μια οπτική διεπαφή για την καταγραφόμενη εικόνα, παρακολούθηση αισθητήρων, διαχείριση πόρων και σχεδιασμό αποστολής. Επίσης, παρουσίασε και το ADD C3 Mobile, το κυπριακής κατασκευής κινητό κέντρο διοίκησης και ελέγχου για έλεγχο συνόρων, ειδικό για διαχείριση πληροφοριών από μη επανδρωμένα συστήματα, το οποίο βρισκόταν και στον χώρο του συνεδρίου.
Διαβάστε επίσης: ADDITESS | Συστήματα Μη Επανδρωμένων Αεροχημάτων στην Κύπρο και συμμετοχή σε Ευρωπαϊκά Προγράμματα Άμυνας και Ασφάλειας
Ο επόμενος ομιλητής, Δρ. Βασίλης Δρακωνάκης, Διευθύνων Σύμβουλος της AmaDema, πραγματοποίησε παρουσίαση με θέμα τα προηγμένα σύνθετα υλικά και νανοτεχνολογία για την άμυνα. Αναφορικά με τον τομέα της νανοτεχνολογίας, ανέφερε εισαγωγικά πως η νανοτεχνολογία βελτιώνει τη βαλλιστική απόδοση με χρήση ενισχυμένων νανοϊνών.
Το αποτέλεσμα της αξιοποίησης της νανοτεχνολογίας και της ενίσχυσης των νανοϊνών είναι το χαμηλό κόστος, το μειωμένο βάρος, οι βελτιωμένες βαλλιστικές δυνατότητες και η ενσωμάτωση πρόσθετων λειτουργιών. Τα προϊόντα περνούν τόσο από αυστηρή αξιολόγηση, τόσο μέσω φυσικών δοκιμών όσο και από δοκιμές μέσω προσομοιώσεων. Στόχος σε επιχειρησιακό επίπεδο είναι η επίτευξη χαμηλού κόστους, η αναβάθμιση της θωράκισης για στρατιωτικά οχήματα, η προστασία κατά αντιαρματικών και η προστασία κατά διατρητικών βλημάτων.
Διαβάστε επίσης: AmaDema | Παρούσα στο “BATTLEFIELD ReDEFiNED 2023”, το Διεθνές Συνέδριο Άμυνας και Ασφάλειας της Κύπρου
Ο Δρ. Ανδρέας Παπαναστασίου, CEO της Ecliptic Defence and Space, μίλησε για το θέμα του Ηλεκτρομαγνητικού πεδίου μάχης και της κυριαρχίας του ηλεκτρομαγνητικού φάσματος. Ο Δρ. Παπαναστασίου, εισαγωγικά αναφέρθηκε στις τεχνολογικές αλλαγές οι οποίες από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα αλλάζουν τη μορφή του πεδίου μάχης παρέχοντας σημαντικά πλεονεκτήματα. Ανέφερε πως το ηλεκτρομαγνητικό φάσμα αφορά το εύρος ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας, από ραδιοκύματα μέχρι ακτίνες γάμμα.
Η κυριαρχία στο ηλεκτρομαγνητικό πεδίο παρέχει σε ένα σύγχρονο στρατό -ανεξαρτήτως μεγέθους- την δυνατότητα να ελέγξει τη χρήση του φάσματος, ώστε να εμποδίσει τον εχθρό να κινείται ελεύθερα στο πεδίο και να το χρησιμοποιεί προς όφελος του.
Ακολούθως, ο Δρ. Χάρης Ζαχαράτος, CEO της CELLOCK, μίλησε για τις εφαρμογές της τεχνητής νοημοσύνης στον τομέα της άμυνας και ασφάλειας.
Η CELLOCK, είναι από τις παλαιότερες εταιρείες έρευνας και ανάπτυξης στην Κύπρο, με προϊόντα λογισμικού και υλικού στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης. Η εταιρεία συνεργάζεται μεταξύ άλλων και με το Υπουργείο Ναυτιλίας στον τομέα της παράκτιας παρατήρησης ενώ στον χώρο της έκθεσης παρουσιάστηκε το φορητό σύστημα “ZEUS”.
Διαβάστε επίσης: CELLOCK | Η κυπριακή εταιρεία τεχνολογίας πληροφοριών και ΑΙ στο διεθνές συνέδριο BATTLEFIELD ReDEFiNED 2023
Ο Δρ. Ζαχαράτος τόνισε πως ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την τεχνητή νοημοσύνη είναι όταν οι άνθρωποι νομίζουν πολύ νωρίς πως την έχουν κατανοήσει. Απαντώντας σε μία κοινή ερώτηση για το ζήτημα, ανέφερε πως η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να δημιουργήσει τεχνητή νοημοσύνη, όμως η εκπαίδευση της επαφίεται σε ανθρώπους.
Ακολούθως, ο Αλέξανδρος Ιωακειμίδης, Sales Manager της ALTUS LSA προχώρησε σε παρουσίαση με θέμα Μη επανδρωμένα εναέρια συστήματα και πολυχωρικές επιχειρήσεις. Η ελληνική εταιρεία ALTUS LSA, συνεργάζεται με φορείς και παρέχει λύσεις με εφαρμογές σε ξηρά, θάλασσα και αέρα. Στο χώρος της έκθεσης παρουσίασε δύο μη επανδρωμένα αεροχήματα.
Διαβάστε επίσης: ALTUS LSA | Συμφωνία με το ΠΝ για προμήθεια UAV ελικοπτέρων Α900
Μεταξύ αυτών και το ATLAS 4 το οποίο χρησιμοποιείται στην Ελλάδα για μεταφορά φαρμακευτικού υλικού στα νησιά ενώ θα χρησιμοποιηθεί το καλοκαίρι και από την Frontex στην Ιταλία. Ακόμα, ο κ. Ιωακειμίδης παρουσίασε το ATLAS 204, το μικρότερο με μικρό αποτύπωμα και επιχειρησιακές δυνατότητες σε δύσκολο ηλεκτρομαγνητικό περιβάλλον, το οποίο χρησιμοποιείται ήδη από τον Ελληνικό Στρατό.
Παρουσιάστηκε επίσης το ATLAS 8, το μεγαλύτερο της εταιρείας το οποίο βρίσκεται υπό ανάπτυξη. Αναφέρθηκε επίσης στους αισθητήρες που φέρουν τα drones της εταιρείας καθώς και στα κινητά κέντρα ελέγχου, ενώ η εταιρεία εργάζεται και στην ανάπτυξη πλήρους αυτόνομου drone.
Τέλος, ο Arnaud de La Serraz, Director Sales South Europe/LATAM/CANADA της ARQUUS, πραγματοποίησε παρουσίαση με τίτλο “From 6 wheels vehicle to multi sensors platform”. Η Arquus προμήθευσε στην Εθνική Φρουρά τα οχήματα VAB και VLRA. Η γαλλική εταιρεία εργοδοτεί 1500 άτομα και προμηθεύει το 90% των οχημάτων του Γαλλικού Στρατού. Στόχος της εταιρείας είναι να προσθέτει αξία στο ίδιο το όχημα καθώς το σύγχρονο πεδίο μάχης δεν αφορά μόνο τη ισχύς, την προστασία και την κινητικότητα, χρειάζεται έρευνα και καινοτομία. Είναι ζωτικής σημασίας η αναγνώριση στόχων, ο διαχωρισμός των στόχων και ο συντονισμός της ομάδας στο πεδίο ώστε να υπάρχει πρόσθετη αξία μέσων και προσωπικού.
Η μετάδοση πληροφοριών γίνεται σε πραγματικό χρόνο στο πεδίο με τη χρήση διαφόρων αισθητήρων και συστημάτων εξουδετέρωσης (soft and hard kill). Συνεπώς ένα απλό όχημα 6Χ6 μετατρέπεται ένα σύνθετο σύστημα. Τα υποσυστήματα των οχημάτων της Arquus ελέγχονται από το σύστημα διοίκησης και ελέγχου Battlenet. Αναφέρθηκε στον πύργο Hornet που μπορεί να ενσωματωθεί στο VAB, στον αισθητήρα “Gunshot Acoustic Detector” καθώς και στην δυνατότητα πανοραμικής άποψης του πεδίου, ενώ η εταιρεία αναπτύσσει επίσης με επανδρωμένο αερόχημα.
Το VAB μετατρέπεται έτσι από ένα όχημα σε ένα σύστημα με διάφορα υποσυστήματα που προσθέτουν ισχύ και αποτελεσματικότητα. Καταληκτικά, ο κ. Arnaud de La Serraz τόνισε πως οι πληροφορίες είναι το πιο κρίσιμο μέρος της αποστολής.
Διαβάστε επίσης: BATTLEFIELD ReDEFiNED 2023 | Πολυεπίπεδη η συμμετοχή της ARQUUS με ειδικό ενδιαφέρον για την Εθνική Φρουρά
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Υπογραφή Μνημονίου Κατανόησης μεταξύ CD Multimedia και Strategy International στο συνέδριο BATTLEFIELD ReDEFiNED 2024
Η εταιρεία C.D Multimedia Services και η εταιρεία Strategy International Ltd υπέγραψαν μνημόνιο κατανόησης (Memorandum of Understanding)…
BATTLEFIELD ReDEFiNED 2024 | Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το μεγάλο συνέδριο άμυνας και ασφάλειας στην Κύπρο – Φωτογραφίες
Το Διεθνές Συνέδριο Άμυνας και Ασφάλειας της Κύπρου “BATTLEFIELD ReDEFiNED 2024” ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία…
Απώλειες για τη Βόρεια Κορέα στην Ουκρανία | 1.100 στρατιώτες έχουν σκοτωθεί ή τραυματιστεί
Βαριές είναι οι απώλειες της Βόρειας Κορέας στον πόλεμο Ρωσίας – Ουκρανίας, καθώς έχουν χάσει τη ζωή τους ή έχουν τραυματιστεί…
ΤΗΕΟΝ INTERNATIONAL | Πρόβλεψη για συνεχή δυναμική ανάπτυξη για το οικονομικό έτος 2025 με υψηλό περιθώριο κερδοφορίας
Η THEON INTERNATIONAL PLC (THEON) ανακοίνωσε τις προβλέψεις της για το οικονομικό έτος 2025. Τα έσοδα αναμένεται να…
Ουκρανία | Νέα στρατιωτική βοήθεια από τη Γερμανία με Patriot, IRIS-T, άρματα Leopard και οχήματα Caracal
Το νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας της Γερμανίας προς την Ουκρανία, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων, 2 εκτοξευτές πυραύλων Patriot…
Φιλιππίνες | Ο στρατός θέλει να αποκτήσει το πυραυλικό σύστημα Typhon
O Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων των Φιλιππινών, δήλωσε πως ο στρατός της χώρας σχεδιάζει την απόκτηση…
Οι Αξιωματικοί Νοσηλευτικής θα αποκτούν τη νοσηλευτική ειδικότητα
Παρέχεται η δυνατότητα στους Αξιωματικούς Νοσηλευτές που προέρχονται από τη Σχολή Αξιωματικών Νοσηλευτικής να αποκτούν τη νοσηλευτική…
Ελλάδα | «Ναι» της ΑΠΠΔ στην τοποθέτηση καμερών της αστυνομίας στους δρόμους
Το πράσινο φως έδωσε η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα στην τοποθέτηση καμερών στους δρόμους από…