ΗΠΑ | “Πράσινο φως” στην Ουκρανία για χρήση πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς κατά της Ρωσίας
Defence Redefined
Published on 18/11/2024 at 13:44

Η Ουάσινγκτον έδωσε την άδεια στο Κίεβο να βομβαρδίζει ρωσικά εδάφη με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς που έχει προμηθευτεί ο ουκρανικός στρατός από τις ΗΠΑ, δήλωσε σήμερα ένας Αμερικανός αξιωματούχος στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Έτσι, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν αποδέχεται ένα μακροχρόνιο αίτημα του Κιέβου, λίγο πριν την αποχώρησή του από τον Λευκό Οίκο και την επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος είναι επικριτικός στην αμερικανική βοήθεια στην Ουκρανία.

Σημειώνεται ότι Γαλλία και Βρετανία είχαν ήδη εξουσιοδοτήσει την Ουκρανία να χτυπήσει βαθιά στο ρωσικό έδαφος με τους πυραύλους SCALP/Storm Shadow, σύμφωνα με τη γαλλική Le Figaro.

Οι πύραυλοι αναμένεται αρχικά να χρησιμοποιηθούν στη ρωσική συνοριακή περιφέρεια του Κουρσκ, όπου βορειοκορεάτες στρατιώτες έχουν αναπτυχθεί για να υποστηρίξουν ρωσικά στρατεύματα, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους που μίλησαν τους New York Times υπό τον όρο να μην κατονομαστούν.

Ο Λευκός Οίκος αρνήθηκε να σχολιάσει τις αναφορές αυτές.

Διαβάστε επίσης: ΗΠΑ | Αμυντική βοήθεια στην Ουκρανία και για το 2025 λέει ο Μπλίνκεν

Η Ουκρανία διαρκώς ζητούσε από τους δυτικούς συμμάχους της την άδεια να πλήξει βαθιά τη ρωσική επικράτεια με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς. Ωστόσο, πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, αρνούνταν μέχρι σήμερα να δώσουν αυτό το πράσινο φως, υπό τον φόβο μιας κλιμάκωσης με τη Μόσχα.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έχει προειδοποιήσει ότι μια τέτοια απόφαση θα σήμαινε ότι “οι χώρες του ΝΑΤΟ βρίσκονται σε πόλεμο με τη Ρωσία”.

Η στροφή αυτή της Ουάσινγκτον, η οποία έρχεται λίγο περισσότερο από δύο μήνες πριν από την ανάληψη των καθηκόντων του εκλεγμένου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στις 20 Ιανουαρίου, έρχεται μετά από μήνες αιτημάτων του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι να επιτρέψει στον στρατό της Ουκρανίας να χρησιμοποιήσει αμερικανικά όπλα για να πλήξει ρωσικούς στρατιωτικούς στόχους μακριά από τα σύνορα. 

Τα πρώτα βαθιά πλήγματα είναι πιθανό να πραγματοποιηθούν με τη χρήση πυραύλων ATACMS, οι οποίοι έχουν βεληνεκές έως και 306 χιλιόμετρα, σύμφωνα με τις πηγές.

Η αλλαγή πολιτικής ακολουθεί την ανάπτυξη από τη Ρωσία βορειοκορεατικών στρατευμάτων για να συμπληρώσει τις δικές της δυνάμεις, μια εξέλιξη που έχει προκαλέσει συναγερμό σε Ουάσινγκτον και Κίεβο.

Ενώ ορισμένοι Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν εκφράσει σκεπτικισμό ότι επιτρέποντας πλήγματα μεγάλης εμβέλειας θα αλλάξει η συνολική πορεία του πολέμου, η απόφαση θα μπορούσε να βοηθήσει την Ουκρανία σε μια στιγμή που οι ρωσικές δυνάμεις σημειώνουν κέρδη και πιθανώς να θέσει το Κίεβο σε καλύτερη διαπραγματευτική θέση όταν και εάν γίνουν συνομιλίες κατάπαυσης του πυρός.

Διαβάστε επίσης: Η Ουκρανία ζήτησε πυραύλους Tomahawk από τις ΗΠΑ – Δυσαρέσκεια εκφράζει ο Ζελένσκι

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This