X-GUARD RT™ | Το νέο συρόμενο δόλωμα της RAFAEL
Defence Redefined
Published on 18/05/2024 at 14:53

Η RAFAEL ανακοίνωσε πρόσφατα την κυκλοφορία του X-Guard RT, της πιο πρόσφατης προσθήκης στην οικογένεια επαναχρησιμοποιήσιμων συρόμενων δολωμάτων Ηλεκτρονικού Πολέμου (EW) X-Guard για εναέριες πλατφόρμες.

Το X-Guard RT διαθέτει ενσωματωμένες δυνατότητες λήψης, επεξεργασίας και μετάδοσης για την παροχή προηγμένων δυνατοτήτων ηλεκτρονικών αντιμέτρων (electronic countermeasure – ECM) σε μαχητικά αεροσκάφη, μεταγωγικά αεροπλάνα (στο A-400M όπως απεικονίζεται στη φωτογραφία εξωφύλλου), πλατφόρμες έγκαιρης προειδοποίησης και συλλογής πληροφοριών, και περιπολικά αεροσκάφη.

Ενσωματωμένο σε ένα αεροδυναμικό ατρακτίδιο που εγκαθίσταται σε σταθμούς πτερυγίων (hard points) και φιλοξενώντας έναν προηγμένο μηχανισμό περιέλιξης (reel out – reel in) παράλληλα με το ίδιο το δόλωμα, το X-Guard μπορεί να αναπτυχθεί μέσω οπτικής ίνας καθ’ όλη τη διάρκεια της πτήσης.

Με την ολοκλήρωση της αποστολής, το δόλωμα περιελίσσεται εντός του ατρακτιδίου. Ως αυτόνομο συρόμενο δόλωμα ηλεκτρονικού πολέμου (EW), αυτή η λύση μπορεί να αναπτυχθεί και να ανασυρθεί κατά τη διάρκεια της πτήσης, να επαναχρησιμοποιηθεί και να είναι οικονομικά αποδοτική με εξαιρετικά υψηλή ισχύ μετάδοσης και χωροταξικό εύρος κάλυψης 360°. Στην πραγματικότητα, λειτουργεί ως εκτεταμένος βραχίονας της σουίτας EW, σε απόσταση 150 μέτρων πίσω από το αεροσκάφος.

Διαβάστε επίσης: Αμερικανική Αεροπορία | Θετική αξιολόγηση για επιχειρησιακή ένταξη του BriteCloud 218 της Leonardo στην Εθνική Φρουρά

Με βάρος, συμπεριλαμβανομένου του ατρακτιδίου και του δολώματος, 65 κιλών, το εν λόγω σύστημα είναι πιστοποιημένο για χρήση εντός του φακέλου επιχειρησιακής πτήσης αεροσκαφών με χαρακτηριστικά πτήσης όπως υψόμετρου έως και 50.000 ποδιών, ταχύτητας έως 1,6 Mach και επιτάχυνσης 7g.

Σύμφωνα με την εταιρεία, το νέο συρόμενο δόλωμα αναπτύχθηκε ως απάντηση στα διδάγματα που αντλήθηκαν από τις πρόσφατες συγκρούσεις, όπου οι αεροπορικές δυνάμεις αντιμετώπισαν προηγμένα και ποικίλα ολοκληρωμένα συστήματα αεράμυνας (Integrated Air Defense Systems – IADS) και εκτεταμένες περιόδους έλλειψης αεροπορικής κυριαρχίας.

Εγκατάσταση του συρόμενου δολώματος X-Guard RT σε πυλώνα τακτικού μεταγωγικού αεροσκάφους C-130.

Με ελάχιστους περιορισμούς στην ευελιξία του αεροσκάφους, το X-Guard RT διατηρεί επιχειρησιακή ευελιξία χωρίς υποβάθμιση της πτητικής απόδοσης.

Σύμφωνα με την RAFAEL το X-Guard RT σε αντίθεση με παρόμοια δολώματα EW, που βασίζονται στα συστήματα EW του αεροσκάφους για λήψη και επεξεργασία σήματος και χρησιμοποιούν το δόλωμα για τη μετάδοση σημάτων του αεροσκάφους εξ αποστάσεως, το X-Guard RT επιχειρεί ανεξάρτητα, χρησιμοποιώντας ένα ραντάρ τεχνολογίας ενεργητικής ηλεκτρονικής σάρωσης (Active Electronically Scanned Array – AESA) για λήψη και μετάδοση με επεξεργασία σήματος επί του σκάφους, χωρίς να απαιτείται υποστήριξη από την σουίτα ECM του αεροσκάφους.

Διαβάστε επίσης: BAE Systems | Ανάπτυξη αντιμέτρων αερομεταφερόμενων δολωμάτων επόμενης γενιάς

Λειτουργώντας σε ένα ευρύ φάσμα συχνοτήτων με προηγμένες τεχνικές Digital Radio Frequency Memory (DRFM), το δόλωμα μπορεί να αντιστοιχηθεί με τα μεταδιδόμενα σήματα από το εχθρικό ραντάρ και να μιμείται το προφίλ του στόχου, διασφαλίζοντας έτσι προηγμένη ανίχνευση απειλών και αποτελεσματική εμπλοκή σε ένα ευρύ φάσμα απειλών.

Το δόλωμα είναι πλήρως προγραμματιζόμενο, επιτρέποντας την εξατομίκευση της αποστολής και την προσαρμογή σε νέες απειλές εκτός από βλήματα αέρος-αέρος και εδάφους-αέρος καθοδηγούμενα από ραντάρ, και αρκετά ευέλικτο ώστε να ενσωματώνεται στους περισσότερους τύπους αεροσκαφών.

Διαβάστε επίσης: Thales | Διατηρώντας το ναυτικό τακτικό πλεονέκτημα στον Ηλεκτρονικό Πόλεμο με το OBAD

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This