THEON SENSORS | Παρούσα στην EDEX 2023 με όπλο την υψηλή τεχνολογία
Defence Redefined
Published on 06/12/2023 at 16:45

Για την THEON SENSORS, η συμμετοχή της σε ένα εκθεσιακό event δεν αποτελεί άλλη μία εμπορική δραστηριότητα, αλλά μια σοβαρή επένδυση.

Η παρουσία της εταιρείας στην τρίτη έκδοση της Egypt Defense Expo (EDEX 2023), η μοναδική έκθεση Άμυνας και Ασφάλειας στην Αφρικανική Ήπειρο, δεν αποτελεί εξαίρεση.

Ο άρτιος προγραμματισμός και η προετοιμασία του περιπτέρου της εταιρείας κέντρισε την προσοχή των επισκεπτών, οι οποίοι έσπευσαν να δουν “ιδίοις όμμασι” τα τεχνολογικά επιτεύγματα της εταιρείας, τα οποία “γράφουν” πρωτοφανείς εξαγωγικές επιδόσεις.

Διαβάστε επίσης: DSEI 2023 | Οι Theon Sensors και SCYTALYS παρουσίασαν ολοκληρωμένες λύσεις διασύνδεσης και optronics για το σύγχρονο στρατιώτη

Συγκεκριμένα, η εταιρεία επέδειξε στο κοινό τα εξής συστήματα:

ARGUS PANOPTES

Το ARGUS PANOPTES είναι μια οικογένεια καινοτόμων διόπτρων, η οποία πληροί τις πλέον απαιτηθείσες στρατιωτικές προδιαγραφές (MIL-SPEC). Τα υπόψη συστήματα ενσωματώνουν δυνατότητα ενισχυμένης απεικόνισης διπλού σωλήνα, και δύνανται να τοποθετηθούν επί κράνους, επικεφαλής ή επί χείρας. Ελαφρύ, αλλά με στιβαρή δομή, προσφέρει ανώτερα οπτικά χαρακτηριστικά και απόδοση στην νυκτερινή όραση (night vision). 

Εξαιτίας της αρθρωτότητας του, ο χρήστης μπορεί ελεύθερα να αποφασίσει για την διαμόρφωση του συστήματος (μονοκύαλο, δικύαλο, τοποθετημένο σε όπλο) ανάλογα με το προφίλ αποστολής και τις προτιμήσεις του χρήστη. 

Το επιχειρησιακό πλεονέκτημα του ARGUS PANOPTES έγκειται στην σχεδίαση διπλού καναλιού / διπλού σωλήνα (dual channel / dual tube), όπου δύο μονοκύαλα ARGUS LW ή FS συνδέονται με μια γέφυρα, και η οποία προσφέρει καλύτερη αντίληψη βάθους από τα συστήματα μονού σωλήνα, διευκολύνοντας την εκτίμηση των αποστάσεων και της σχετικής κίνησης, επιτρέποντας έτσι στον χρήστη να εκτελεί εργασίες, όπως οδήγηση οχήματος. 

Και οι δύο εκδόσεις – Light Weight (LW) και Fail Safe (FS) -προσφέρονται με ή χωρίς Manual Gain Control (MGC). Ακόμα, το σύστημα διαθέτει ρύθμισης εύρους “Four+2“ μοιρών, αμφιδέξια λειτουργία, ποικιλία βάσεων για διαφορετικά κράνη, ενώ προερατικά προσφέρονται λέιζερ καταύγασης μεγάλης εμβέλειας, βάση όπλου με μηχανισμό ανατροπής, μεγεθυντικούς φακούς 3X, αντιθαμβωτικά, φίλτρα προστασίας λέιζερ, προσαρμογέα κάμερας και ενσωματωμένη διεπαφή για προσάρτηση θερμικού κλιπ (έκδοση FS).

Διαβάστε επίσης: THEON SENSORS | Δωρεά προστατευτικού εξοπλισμού στον Σύλλογο Στρατιωτικού Αθλητισμού Εφέδρων

MIKRON-D

Το MIKRON-D είναι μια διόπτρα νυχτερινής όρασης (Night Vision) αιχμής, η οποία ενσωματώνει την ίδια φιλοσοφία με το ARGUS PANOPTES (MIL-SPEC, ενισχυμένη απεικόνιση διπλού σωλήνα, και τοποθέτηση επί κράνους, επικεφαλής ή επί χείρας).

Σύμφωνα με την εταιρεία, το MIKRON-D είναι η ιδανική επιλογή για δυνάμεις ειδικών επιχειρήσεων. Για στιγμιαίες αλλαγές διαμόρφωσης, ο χρήστης μπορεί να απομακρύνει κάθε μονοκύαλο ξεχωριστά. Με τα δύο μονοκύαλα γυρισμένα (flipped away / flipped up), το σύστημα ενσωματώνεται άψογα κατά μήκος του περιγράμματος του κράνους, μειώνοντας έτσι το προφίλ του συστήματος και την καταπόνηση του χρήστη, ελαχιστοποιώντας τον κίνδυνο ζημιάς του συστήματος. 

Επιπρόσθετα, το MIKRON-D διαθέτει αυτόνομη ισχύ μπαταρίας ΑΑ και μπορεί επίσης να λειτουργήσει μέσω μιας απομακρυσμένης μπαταρίας στο πίσω μέρος του κράνους για μεγαλύτερη διάρκεια επιχειρησιακής ζωής. Ούσα η ελαφρύτερη διόπτρα νυχτερινής όρασης με αντίστοιχη απόδοση με συσκευές 18 χιλ με μειωμένο βάρος, δύναται να ενσωματώσει προαιρετικά MAnual gain Control,

υπέρυθρη καταύγαση, ανακούφιση ματιών 25 χιλ για βελτιωμένη άνεση χρήστη και διαθέσιμες βάσεις για μια μεγάλη γκάμα κρανών.

DAMΩN

Η οικογένεια συσκευών νυχτερινής όρασης DAMΩN (Clip-On Night Vision Devices – CNVD) αναπτύχθηκε για να παρέχει στους στρατιώτες δυνατότητα νυχτερινής όρασης κατά την πρόσκτηση στόχων. Τα εν λόγω σκοπευτικά είναι σχεδιασμένα για χρήση σε συνδυασμό με σκοπευτικά ημέρας μεσαίας ή μεγάλης εμβέλειας. Το DAMΩN είναι απλό στη λειτουργία με ON/OFF/Manual Gain Control και Focus διακόπτες εργονομικά τοποθετημένους στο σύστημα.

Το DAMΩN προσαρμόζεται γρήγορα και με απλό τρόπο σε ράγες picatinny (προαιρετική χρήση μονών στηριγμάτων μοχλού), ενώ δεν απαιτείται αφαίρεση του σκοπευτικού ημέρας, επομένως η θέση λήψης με ανακούφιση ματιών και η μυϊκή μνήμη του χρήστη παραμένουν ίδια. 

Μια πρόσθετη ράγα picatinny επιτρέπει την εγκατάσταση βοηθητικού εξοπλισμού όπως αισθητήρα υπέρυθρης καταύγασης (IR illuminator). Το DAMΩN MR είναι κατάλληλο για τουφέκια μικρής εμβέλειας (π.χ. M16, M4, AK-47 κ.λπ.), ενώ το LR είναι κατάλληλο για τυφέκια ελεύθερων σκοπευτών και πολυβόλα (π.χ. FN Minimi, MG3, M2 HB, MK19 κ.λπ.).

Διαβάστε επίσης: EUROSATORY 2022 | Η THEON SENSORS και η HENSOLDT Optronics ανακοίνωσαν την ίδρυση νέας εταιρείας

THERMIS Mk2

Το THERMIS Mk2 είναι μία οικογένεια μη ψυχόμενων θερμικών σκοπευτικών (Thermal Clip-on Sights – TCS), το οποίο αναπτύχθηκε για να παρέχει στους στρατιώτες επιχειρησιακό πλεονέκτημα τόσο την ημέρας όσο και τη νύχτα στον εντοπισμό, την παρατήρηση και την εμπλοκή εχθρικών στόχων.

Τα μοντέλα THERMIS Mk2 είναι πολλαπλών χρήσεων και μπορούν να χρησιμοποιηθούν είτε ως Clip-on είτε ως Stand Alone σκοπευτικά σε οποιαδήποτε πλατφόρμα όπλων έως και 0,50″ ως φορητό σύστημα θερμικής απεικόνισης (thermal imaging). 

To THERMIS Mk2 ενσωματώνει έναν state-of-the-art αισθητήρα υπερύθρων, καθώς και τεχνολογίες ηλεκτρονικών και οπτικών αιχμής για την δημιουργία βέλτιστης απεικόνισης υπερύθρων, διασφαλίζοντας αναγνώριση στόχου στο μέγιστο δυνατό εύρος. 

Η προσαρμοσμένη σχεδίαση συνδυάζεται με διαισθητική διεπαφή χρήστη για απόδοση μέγιστης εμβέλειας και επιλογή περιοχής του χρήστη, ενώ επιτρέπεται η δικτυοκεντρική διασύνδεση με ένα ευρύ φάσμα πλατφορμών. Γενικά, υφίστανται πέντε παραλλαγές ανάλογα της εμβέλειας για την κάλυψη των απαιτήσεων αποστολής: SR, MR, LR, Extra Long (ELR) και xExtra Long (xELR).

Σχετικά με τα τεχνικά χαρακτηριστικά του, ενσωματώνονται ψηφιακή πυξίδα και κλισιόμετρου, αλγόριθμοι βελτίωσης απεικόνισης, δυνατότητα  συνδεσιμότητας (WiFi, Bluetooth), καθώς και λήψης και αποθήκευσης εικόνας και βίντεο. Η αυτονομία του είναι > 8 ώρες και διαθέτει ταχεία εκκίνηση (< 3 δευτερόλεπτα).

THERMόN

Το περισκόπιο THERMόN σχεδιάστηκε για την αντικατάσταση συστημάτων απεικόνισης κατά τη διάρκεια της ημέρας τεθωρακισμένων οχημάτων σε υπηρεσία. Σύμφωνα με την εταιρεία, διατίθενται πολλαπλές παραλλαγές, που ανταποκρίνονται σε οποιοδήποτε σχέδιο τεθωρακισμένων οχημάτων. 

Επίσης, το σύστημα ενσωματώνει αισθητήρα μη ψυχόμενη απεικόνιση υπερύθρων για ανώτερη ποιότητα εικόνας σε οποιεσδήποτε συνθήκες (ημέρα, νύχτα και μέσα από σκόνη, καπνό και βρωμιά). Μάλιστα, διαθέτει ηλεκτρονικό ζουμ εικόνας και δυνατότητα περιστροφής +-45 μοιρών.

Διαβάστε επίσης: THEON SENSORS | Υπογραφή Στρατηγικής Συνεργασίας με το International Golden Group στη Διεθνή Έκθεση Άμυνας IDEX 2023

Παρακάτω, μπορείτε να παρακολουθήσετε πρόσφατη συνέντευξη με τον Managing Director της THEON SENSORS, κ. Βασίλη Σαββαΐδη.

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This