Thanatos | Το προηγμένο UCAV stealth σχεδίασης της Kratos
Defence Redefined
Published on 06/11/2023 at 17:30

Η εταιρεία Kratos έδωσε για πρώτη φορά μια απεικόνιση του οπλισμένου Μη Επανδρωμένου Αεροχήματος (UCAV) με την ονομασία Thanatos.

Η εταιρεία λέει ότι ελπίζει να έχει ένα συμβόλαιο μέχρι το επόμενο έτος σχετικά με το πιο προηγμένο σχέδιο που έχει αποκαλύψει η εταιρεία μέχρι σήμερα. Αν και ο δυνητικός πελάτης παραμένει ανώνυμος, η σύλληψη περιλαμβάνει ένα λογότυπο της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ, υποδηλώνοντας ότι αυτό θα μπορούσε να συνδέεται με το πρόγραμμα Collaborative Combat Aircraft της υπηρεσίας ή άλλα προηγμένα προγράμματα για drones.

Η απεικόνιση του Thanatos κυκλοφόρησε τις προάλλες ως μέρος της ανακοίνωσης των οικονομικών αποτελεσμάτων της Kratos για το τρίτο τρίμηνο του 2023. Το Thanatos χαρακτηρίστηκε ως μία από τις πολλές “νέες ευκαιρίες προγράμματος”, που θα απαιτούσε πρόσθετες επενδύσεις το 2024, αλλά αυτό θα μπορούσε στη συνέχεια να οδηγήσει σε σημαντική ανάπτυξη από την εταιρεία το 2025.

Η Kratos έχει ήδη ένα ευρύ χαρτοφυλάκιο για drone, συμπεριλαμβανομένου του χαμηλής παρατηρησιμότητας (stealth) XQ-58A Valkyrie, περισσότερα για το οποίο μπορείτε να διαβάσετε παρακάτω.

Διαβάστε επίσης: USAF | Το XQ-58A Valkyrie με δυνατότητες AI ολοκληρώνει τακτικές δοκιμές

Οι πληροφορίες για το Thanatos, το όνομα μιας ελληνικής μυθολογικής μορφής που είναι η προσωποποίηση του θανάτου, παραμένουν περιορισμένες.

Η απεικόνιση δείχνει ένα Μη Επανδρωμένο Αερόχημα μάχης χωρίς ουρά με μια σειρά από στοιχεία χαμηλής παρατηρησιμότητας (stealth), συμπεριλαμβανομένου του ραβδοειδούς (shovel) σχεδίου μύτης, φαρδιάς διατομής της ατράκτου (chine line), αεραγωγούς εισαγωγής μεικτούς και σε φάτνωμα (blended and recessed), και ένα πλατύ οπίσθιο άκρο που κρύβει μια εσοχή εξάτμισης (recessed exhaust).

Ένας τέτοιος σχεδιασμός ουράς συμβάλλει σημαντικά στη μείωση της υπέρυθρης υπογραφής ενός αεροσκάφους περεταίρω από τα χαρακτηριστικά stealth της ραδιοτομής (Radio Cross Section – RCS). Το Thanatos έχει επίσης φτερά σε σχήμα ρόμβου, τα οποία μπορούν να προσφέρουν μειωμένη οπισθέλκουσα σε υψηλές υποηχητικές και υπερηχητικές ταχύτητες.

Συνολικά, το Thanatos είναι μακράν η πιο προηγμένη ιδέα UCAV που έχει παρουσιάσει ποτέ δημόσια η Kratos, η οποία ξεκίνησε να φτιάχνει drones-στόχους για χρήση σε δραστηριότητες δοκιμής και εκπαίδευσης, και έρευνας και ανάπτυξης.

Η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ επιδιώκει πολύ ενεργά έναν μελλοντικό στόλο προηγμένων drones με υψηλούς βαθμούς αυτονομίας που προορίζονται, τουλάχιστον στην αρχή, να επιχειρούν κυρίως σε στενή συνεργασία με επανδρωμένα μαχητικά αεροσκάφη στο πλαίσιο του προγράμματος Collaborative Combat Aircraft (CCA).

Η υπηρεσία έχει ορίσει τρεις βασικούς τομείς αποστολής:

  • Χρήση ως φορείς όπλων με πυραύλους αέρος-αέρος για υποστήριξη επανδρωμένων μαχητικών
  • Χρήση ως πρόσθετοι αισθητηριακοί κόμβοι 
  • Παροχή δυνατοτήτων ηλεκτρονικού πολέμου.

Τα CCA, ή παραλλαγές ή παράγωγά τους, θα μπορούσαν τελικά να αναλάβουν άλλες αποστολές και να επιχειρήσουν με μια ευρύτερη σειρά επανδρωμένων πλατφορμών, συμπεριλαμβανομένων των βομβαρδιστικών stealth B-21 Raider, καθώς και να επιχειρήσουν μόνα τους.

Η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ εξακολουθεί να βελτιώνει τις απαιτήσεις CCA και το όραμά της για το πώς θα χρησιμοποιήσει αυτά τα μη επανδρωμένα, αλλά έχει ήδη πει ότι θέλει να αποκτήσει τουλάχιστον 1.000 από αυτά, αν όχι πολλά περισσότερα.

Ο αριθμός των 1.000 drones βασίστηκε σε ένα επιχειρησιακό concept που θα έβλεπαν δύο CCA να συνδυαστούν με καθένα από τα 200 νέα stealth  επανδρωμένα μαχητικά αεροσκάφη έκτης γενιάς μ και 300 F-35A Joint Strike Fighters. Η προσπάθεια CCA και το πρόγραμμα stealth 6ης γενιάς αποτελούν μέρος της πρωτοβουλίας Next-Generation Air Dominance (NGAD) της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ.

Όλα αυτά συμβαδίζουν με τα μέχρι στιγμής σχόλια της Kratos ότι το stealth σχεδίασης Thanatos στοχεύει σε μια ευκαιρία την επόμενη χρονιά που θα μπορούσε ενδεχομένως να αρχίσει να αποδίδει πραγματικούς καρπούς οικονομικά την επόμενη χρονιά. Ο ανταγωνισμός για τις προγραμματικές συμβάσεις CCA αναμένεται να είναι σκληρός και πολλές εταιρείες μεγάλες και μικρές ετοιμάζουν ήδη τις δικές τους προτάσεις.

Διαβάστε επίσης: LOTUS | UAVs επόμενης γενιάς από την ελληνική IDE για την αποτελεσματική επιτήρηση των συνόρων

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This