ΑΜΥΝΑ

ΑΜΥΝΑ

ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

Thales | Διατηρώντας το ναυτικό τακτικό πλεονέκτημα στον Ηλεκτρονικό Πόλεμο με το OBAD
Defence Redefined
Published on 23/11/2021 at 19:36

H επίγνωσης της τακτικής κατάστασης με σκοπό την καλύτερη λήψη αποφάσεων σε ένα ταχέως μεταβαλλόμενο περιβάλλον είναι υψίστης σημασίας για κάθε διοικητή.

Στο σύγχρονο πεδίο μάχης και ειδικά στον θαλάσσιο χώρο η επίγνωση της τακτικής κατάστασης μπορεί να προέλθει κατά κύριο λόγο από την ακρίβεια των δεδομένων που συλλέγονται από τους αισθητήρες τελευταίας τεχνολογίας (από θαλάσσιες και εναέριες πλατφόρμες). 

Η γαλλική Thales εργάζεται, τα τελευταία χρόνια, τόσο για την τελειοποίηση των αισθητήρων Ηλεκτρονικών Μέτρων Υποστήριξης Ραντάρ (Radar Electronic Support Measures – RESM), όσο και για τις τεχνικές επεξεργασίας δεδομένων ηλεκτρονικού πολέμου (EW). 

Η τεχνολογία που χρησιμοποιείται στους αισθητήρες RESM προσφέρει επεξεργασία ψηφιακού σήματος ευρείας ζώνης πλήρους φάσματος, παρέχοντας ασυναγώνιστη κατά την Thales πιθανότητα υποκλοπής. 

Εξαλείφοντας τα μη σχετικά σήματα, οι πληροφορίες παρέχουν αυξημένη ακρίβεια στην απεικόνιση της επίγνωσης της κατάστασης σε πραγματικό χρόνο. Συνεπικουρούμενα με τεχνολογίες Τεχνητής Νοημοσύνης (Artificial Intelligence – AI) και ανάλυσης Big Data, τα συστήματα Ηλεκτρονικού Πολέμου της Thales δίνουν στους Διοικητές των μονάδων επιφανείας την εμπιστοσύνη που χρειάζονται αποκαλύπτοντας οποιαδήποτε πιθανή απειλή γύρω από την πλατφόρμα ή το προσωπικό τους.

Ο Ηλεκτρονικός Πόλεμος ενέχει, όλο και περισσότερο, το στοιχείο της ενεργούς εμπλοκής πέραν της απεικόνισης της επίγνωσης της κατάστασης. Αυτό είναι καθοριστικό για την έννοια της πολυεπίπεδης άμυνας, δίνοντας τη δυνατότητα χρήσης soft kill μέτρων – όπως παρεμβολή (jamming) και χρήση δολώματος (decoy) – ως μέρος της άμυνας του πλοίου. 

Διαβάστε επίσης: Sea Fire | Το σύγχρονο ραντάρ των φρεγατών FDI Belh@rra

Η αποτελεσματικότητα σε αυτό το πλαίσιο αφορά τη χρήση ενός ενεργού δολώματος για τη βελτίωση του εύρους προστασίας γύρω από την πλατφόρμα έναντι των επερχόμενων απειλών. 

Έτσι, η Thales ανέπτυξε το ενεργό δόλωμα εκτός πλοίου ή Off Board Active Decoy – OBAD, ξεκινώντας με το Πρόγραμμα “Accolade UK – France Technology Development” και συνεχίζει σήμερα με τη διερεύνηση διαφορετικών ιδεών διεξαγωγής των επιχειρήσεων (Concept of Operations – Conops), καθώς και ηλεκτρονικών συστημάτων τελευταίας τεχνολογίας.

Το OBAD είναι ένα δόλωμα που επιτρέπει τον προγραμματισμό αντιμέτρων, του οποίου η τροχιά μπορεί να αλλάξει, καθώς εξελίσσεται η απειλή. 

“Καθώς συνεχίζουμε να αναπτύσσουμε αυτά τα συστήματα, η ιδέα είναι να αναπτύξουμε ένα δόλωμα που να μπορεί να τοποθετηθεί μπροστά από τις κύριες πλατφόρμες και να ενεργοποιήσει soft kill αντίμετρα για την αντιμετώπιση πιθανών απειλών”, σημείωσε στέλεχος της Thales.

Με συστήματα όπως το OBAD, η Thales επιδιώκει να συνεχίσει να παρέχει στους Διοικητές των Μονάδων επιφανείας ένα τακτικό πλεονέκτημα έναντι των ολοένα και πιο εξελιγμένων απειλών.

Διαβάστε επίσης: Thales | Ανάδοχος για την Προμήθεια του Πρώτου Αμυντικού Cloud για τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ – VIDEO

 

ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΕ NEWSLETTER

ΣΧΟΛΙΑ
[gs-fb-comments]
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This