Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ενέκρινε την πώληση μη επανδρωμένων συστημάτων (UAS) Aerosonde στην Ελλάδα για περίπου 30 εκατομμύρια δολάρια, τα…
Τα βλέμματα έχει κεντρίσει το περίπτερο της κυπριακής εταιρείας SWARMLY LTD στη Διεθνή Έκθεση Άμυνας και Ασφάλειας EUROSATORY 2024.
Συμμετέχουσα για δεύτερη συνεχή φορά στην εν λόγω έκθεση, η φετινή παρουσία της εταιρείας είναι μια εντυπωσιακή συνέχεια της προηγούμενης.
Ως ο μεγαλύτερος κατασκευαστής UAV μεσαίου μεγέθους στην Ευρωπαϊκή Ήπειρο με εξαγωγική δραστηριότητα σε Ευρώπη, Αφρική και Μέση Ανατολή, η Swarmly προσήλθε στη φετινή EUROSATORY τόσο με την ήδη γνωστή, combat-proven in Ukraine σειρά Μη Επανδρωμένων Εναέριων Συστημάτων H Poseidon και το φορτηγό όχημα μεταφοράς αυτών Τ20 Kipseli C2, όσο και με νέα συστήματα και λύσεις που επαναπροσδιορίζουν τη διεξαγωγή drone warfare στη πεδίο της μάχης.
Αρχικά, η εταιρεία παρουσιάζει το μικρού βεληνεκούς περιφερόμενο πυρομαχικό “X22 Ares FPV LM”. Πρόκειται για μίας χρήσης, καθοδηγούμενο σύστημα προσβολής στόχου, το οποίο δύναται να φέρει ποικιλία ωφέλιμων φορτίων, όπως θερμοβαρικά, διατρητικά, υψηλής εκρηκτικότητας, αντι-πλοϊκά, και έναντι Μη Επανδρωμένων Συστημάτων πυρομαχικά.
Όπως παρατηρείται στη σχετική φωτογραφική λήψη, πρόκειται για ένα τετρακόπτερο σύστημα με καθοδήγηση FPV (First Person View), το οποίο επικοινωνεί με το χειριστή του μέσω downlink αναμεταδότη Διοίκησης και Ελέγχου (C2), που είναι εφικτό να διασυνδεθεί στη λύση NEMESIS C4ISR, που θα αναλυθεί παρακάτω.
Για την επίτευξη της αποστολής του, το X22 χρειάζεται τη συνδρομή των H10/12 Poseidon UAS ως προς την πρόσκτηση, επιτήρηση και επιβεβαίωση φορητών ή και σταθερών στόχων,
Τεχνικά χαρακτηριστικά του X22 Ares FPV LM:
- Πλάτος: 298 χιλ
- Μήκος: 298 χιλ
- Διάμετρος έλικα: 10”
- Μέγιστο επιχειρησιακό εύρος: 25 χλμ
- Βάρος ωφέλιμου φορτίου: έως 4 κιλά
- Αυτονομία: 25 λεπτα
- Μέγιστη ταχύτητα: έως 150 χλμ / ώρα
- Ταχύτητα πλεύσης: 70 – 90 χλμ / ώρα
Το υπόψη σύστημα όχι μόνο διακρίνεται για το battle-proven (άνω των 50,000 ωρών) σύστημα επικοινωνίας του, που επιτρέπει δύο X22s να επιχειρούν ταυτόχρονα από δύο χειριστές παρά την ύπαρξη κορεσμένου περιβάλλοντος παρεμβολών, αλλά και την επιτυχή επιβεβαίωση στόχων επί του πεδίου (άνω των 3,000) τους τελευταίους 12 μήνες των εχθροπραξιών στην Ουκρανία.
Διαβάστε επίσης: DEFEA 2023 | Παρουσία της κυπριακής Swarmly με combat proven UAVs και οπλισμένο USV
NEMESIS C4ISR τακτική λύση
Πέραν των προαναφερθέντων, η Swarmly καινοτόμησε πραγματικά με τη δημιουργία της λύσης NEMESIS C4ISR (Command, Control, Communications, Computer, Intelligence, Surveillance & Reconnaissance), η οποία, όπως εξηγούν στελέχη της εταιρείας, έρχεται για να επαναπροσδιορίσει το πεδίο της μάχης.
Ουσιαστικά, η διασύνδεση των οπλικών συστημάτων της εταιρείας μέσω ενός πλήρως ενσωματωμένου δικτύου διοίκησης και πληροφόρησης οδήγησε σε ένα πραγματικό επαναπροσδιορισμό του δικτυο-κεντρικού πολέμου (network-centric warfare – Redefined).
Η αντίληψη της αρχιτεκτονικής του NEMESIS από τους χρήστες τους δίνει τη δυνατότητα να μετατρέπουν το πλεονέκτημα της πληροφορίας σε καταλυτική αύξηση της μαχητικής ισχύος κυρίως στο τακτικό και το επιχειρησιακό επίπεδο του πολέμου.
Αναπόσπαστος κρίκος αυτής της αρχιτεκτονικής είναι το λογισμικό ATAK (Android Team Awareness Kit), μια γεωχωρική εφαρμογή Android smartphone επίγνωσης της τακτικής κατάστασης των εκάστοτε ληπτών αποφάσεων. Το πρόγραμμα αυτό επιτρέπει τη πρόσκτηση στόχων ακριβείας, την επίγνωση της κατάστασης, την πλοήγηση και την κοινή χρήση δεδομένων.
Το σύστημα NEMESIS C4ΙSR δίνει τη δυνατότητα στους επιχειρούντες να έχουν ρεαλιστική εικόνα του χώρου μάχης, δυνατότητα άμεσης ενημέρωσης, και δυνατότητα αντίδρασης και συντονισμού με τα μαχόμενα τμήματα και με τα προϊστάμενα και υφιστάμενα κλιμάκια διοίκησης.
Η σύγχρονη μορφή του επιχειρησιακού περιβάλλοντος και η εκτιμώμενη διαμόρφωσή του στο μέλλον, προσδιορίζουν και τα μέσα που θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν.
Σε αυτή τη βάση, η εταιρεία θέλησε να διασυνδέσει δικτυοκεντρικά όλα τα προϊόντα της – B5 HYDRA USV, H10/H12 Poseidon UAS, X22 ARES FPV LM – προσφέροντας μία ολιστική λύση για την άμεση αντίδρασή στις σύγχρονες απειλές και απαιτήσεις.
Διαβάστε επίσης: B5 Hydra | Το μη επανδρωμένο σκάφος επιφανείας της Swarmly Aero με έδρα την Κύπρο
Σε αυτό το σημείο, αξίζει να αναφέρουμε τις επιχειρησιακές βελτιώσεις σε ήδη υπάρχοντα συστήματα της εταιρείας, αφού η τεχνική ομάδα δεν εφησυχάζει, αλλά προσπαθεί να συμβαδίσει με τις ανάγκες που προκύπτουν στο πεδίο καθημερινά.
Τo σκάφος του Μη Επανδρωμένου Οχήματος Επιφανείας B5 HYDRA USV θα επιμηκυνθεί στα 8,3 μέτρα για αποστολές με dual-use απόχρωση, ενώ το όχημα μεταφοράς Kipseli έχει αποκτήσει πλήρη επιχειρησιακή αυτονομία για το προσωπικό έως και 72 ώρες.
Διαβάστε επίσης: SWARMLY AERO | Κυπριακά UAV’s από την EUROSATORY στην Ουκρανία – Φωτογραφίες & VIDEO
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ουκρανία | Νέα στρατιωτική βοήθεια από τη Γερμανία με Patriot, IRIS-T, άρματα Leopard και οχήματα Caracal
Το νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας της Γερμανίας προς την Ουκρανία, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων, 2 εκτοξευτές πυραύλων Patriot…
Φιλιππίνες | Ο στρατός θέλει να αποκτήσει το πυραυλικό σύστημα Typhon
O Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων των Φιλιππινών, δήλωσε πως ο στρατός της χώρας σχεδιάζει την απόκτηση…
ΗΠΑ | Έγκριση για την πώληση drones Aerosonde για τα M1117 της Ελλάδας
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ενέκρινε την πώληση μη επανδρωμένων συστημάτων (UAS) Aerosonde στην Ελλάδα για περίπου 30 εκατομμύρια δολάρια, τα…
Λιμενικό Σώμα | Διάσωση 35 αλλοδαπών και σύλληψη του χειριστή του σκάφους
Τις πρωινές ώρες της 25ης Δεκεμβρίου, ένα Ναυαγοσωστικό σκάφος του Λιμενικού Σώματος – Ελληνική Ακτοφυλακή, εντόπισε…
Επαφές Ρωσίας και νέου καθεστώτος της Συρίας
Ο νέος ηγέτης της Συρίας Άχμεντ αλ Σάρα χαρακτήρισε τις σχέσεις της χώρας του με τη Ρωσία μακροχρόνιες και στρατηγικές…
Δανία | Τεράστια αύξηση των αμυντικών δαπανών για την Γροιλανδία
Τεράστια αύξηση των αμυντικών δαπανών ανακοίνωσε η Δανία για την Γροιλανδία. Ο υπουργός Άμυνας της Δανίας…
Συρία | Συμφωνία για την διάλυση των ενόπλων οργανώσεων και την υπαγωγή τους στο υπουργείο Άμυνας
Ο ορισμένος από την οργάνωση Χαγιάτ Ταχίρ Αλ Σαμ, πρόεδρος της Συρίας Αχμεντ αλ-Σάρα συμφώνησε με τους αρχηγούς των ενόπλων οργανώσεων…
Ελλάδα | Η Πολεμική Αεροπορία σε άσκηση στην Αίγυπτο μαζί και με την Ινδία
Στην εν λόγω εκπαιδευτική δραστηριότητα, η ΠΑ συμμετείχε με 3 αεροσκάφη F-16 Blk-30 με ανάλογο Ιπτάμενο και Τεχνικό προσωπικό…