ΑΜΥΝΑ

ΑΜΥΝΑ

ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

Stryker A1 IM-SHORAD | Αντιαεροπορική άμυνα ενάντια σε πολλαπλές απειλές – VIDEO
Defence Redefined
Published on 11/10/2020 at 17:06

O Αμερικανικός Στρατός (US Army) ανακοίνωσε πρόσφατα την σύναψη συμφωνίας με την General Dynamics Land Systems (GDLS) για την παραγωγή, δοκιμή και παράδοση του τροχοφόρου αντιαεροπορικού συστήματος μικρής εμβέλειας Stryker A1 IM-SHORAD, με κόστος 1,219 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ο στόχος του προγράμματος IM-SHORAD (Interim Maneuver-Short Range Air Defence) είναι να παρέχει στις τακτικές μονάδες εδάφους βελτιωμένες δυνατότητες άμυνας εναντίον αιωρούμενων απειλών στο σύγχρονο πεδίο της μάχης. 

 

Γενικά Χαρακτηριστικά

Η General Dynamics Land Systems αποτελεί τον κατασκευαστή της πλατφόρμας για το όχημα Stryker A1, ενώ η Leonardo DRS και η Raytheon θα παρέχουν το πακέτο εξοπλισμού αποστολής για το σύστημα IM-SHORAD και τον οπλισμό του. 

Το IM-SHORAD είναι εγκατεστημένο στο τεθωρακισμένο όχημα Stryker A1 8 × 8 της General Dynamics, εξοπλισμένο με κινητήρα Caterpillar C9 450hp. Τα οκτώ (8) ελαστικά του προσφέρουν ανώτερη κινητικότητα και αυξημένη ταχύτητα σε όλες τις συνθήκες εδάφους.

Η διαμόρφωση σκάφους διπλού “V” του οχήματος Stryker A1 προσφέρει υψηλή επιβιωσημότητα έναντι ναρκών και αυτοσχέδιων εκρηκτικών συσκευών (IED).

Διαβάστε επίσης: Παρουσιάστηκε ενώπιων του ΓΕΣ, το Ελληνικό τεθωρακισμένο 4×4 της EODH “ΟΠΛΙΤΗΣ” – Φωτογραφίες

Αισθητήρες

Το όχημα θα είναι εξοπλισμένο με ένα πλήρες φάσμα αισθητήρων όπως κεραία αναγνώρισης φίλιου ή εχθρού (IFF), καθώς και ημισφαιρικό ραντάρ πολλαπλών αποστολών (MHR) της ισραηλινής Rada. 

Το MHR αποτελεί μια πλατφόρμα παλμικού ραντάρ Doppler, Ενεργητικής Ηλεκτρονικής Σάρωσης (AESA) 4D με προηγμένο λογισμικό για κάλυψη πολλαπλών επιχειρησιακών απαιτήσεων. Πέραν τούτων το όχημα διαθέτει ηλεκτρο-οπτικό σύστημα παρακολούθησης με κάμερα υπέρυθρης ακτινοβολίας (EO/IR) M3-GCS L3Harris WESCAM και σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου (E/W).

Οπλισμός

Όσον αφορά τον οπλισμό του οχήματος αυτός βρίσκεται τοποθετημένος στο τηλεχειριζόμενο σύστημα πυργίσκου [Reconfigurable Integrated-weapons Platform (RIwP)], της αμερικανικής Moog, το οποίο παρέχει αυξημένη δυνατότητα επιβίωσης έναντι εναέριων απειλών.

Ο υπόψη πυργίσκος είναι οπλισμένος με όπλα κινητικής και μη ενέργειας (non-lethal weapons) για τον εντοπισμό, την παρακολούθηση και την καταστροφή των αναδυόμενων απειλών.

 

Το RIwP επιτρέπει διαφορετικές διαμορφώσεις όπλων, συμπεριλαμβανομένου ενός ζεύγους πυραύλων AGM-114L Longbow Hellfire για εναέριους και επίγειους στόχους και τετραπλό εκτοξευτή του γνωστού Stinger της Raytheon για εμπλοκή εναέριων απειλών σε βεληνεκές μέχρι 4.8 Km.

Διαβάστε επίσης: TOR M1 | Τα αξιόπιστα SHORAD της Εθνικής Φρουράς

Ο δευτερεύων οπλισμός του συστήματος περιλαμβάνει το πυροβόλο 30mm XM914 Bushmaster και το ομοαξονικό πολυβόλο 7,62 mm M240.

Πύργος Πολλαπλών Διαμορφώσεων (RIwP) ©Moog Inc.

H αρχική παραγγελία του στρατού των ΗΠΑ αφορά 28 οχήματα Stryker IM-SHORAD με κόστος 230 εκατομμύρια δολάρια. 

Με πληροφορίες από: army-technology.com, moog.com, rada.com, gdls.com 

Διαβάστε επίσης: ASV M1117 Guardian | Παραλαβές ενδεχομένως πριν το τέλος του 2020 – VIDEO

ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΕ NEWSLETTER

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΣΕΚΠΥ | Πανηγυρική Συνεδρίαση της «Εταιρείας Διασύνδεσης Αμυντικής Βιομηχανίας, Ανώτατης Εκπαίδευσης και Έρευνας» με διακριτικό τίτλο «DefencEduNet»

ΣΕΚΠΥ | Πανηγυρική Συνεδρίαση της «Εταιρείας Διασύνδεσης Αμυντικής Βιομηχανίας, Ανώτατης Εκπαίδευσης και Έρευνας» με διακριτικό τίτλο «DefencEduNet»

Το νεοσύστατο cluster, με διακριτικό τίτλο «DefencEduNet», το οποίο προέκυψε από μια εμβληματική και ιστορικά οριοθετημένη συμπόρευση…

ΕΕΝΕ | Συνάντηση Εργασίας με ΓΣΕΕ και ΙΝΕ ΓΣΕΕ με θέμα «Εργασία & Επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα: Αναπτυξιακές Δεξιότητες και Επαναβιομηχανοποίηση»

ΕΕΝΕ | Συνάντηση Εργασίας με ΓΣΕΕ και ΙΝΕ ΓΣΕΕ με θέμα «Εργασία & Επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα: Αναπτυξιακές Δεξιότητες και Επαναβιομηχανοποίηση»

Ένα γόνιμο διάλογο και ανταλλαγή θέσεων και προτάσεων για το μέλλον της εργασίας στην Ελλάδα, με αναφορές στον ρόλο και τη θέση της…

Pin It on Pinterest

Share This