SOTIRIA Technology | Συμμετοχή στο έργο SWAT-SHOAL του Ευρωπαϊκού Ταμείου Άμυνας
Defence Redefined
Published on 12/07/2023 at 10:02

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε τα έργα που επιλέχθηκαν στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Ταμείου Άμυνας 2022 (European Defence Fund – EDF).

Στην κατηγορία του Υποβρύχιου Πολέμου επιλέχθηκε το έργο SWAT-SHOAL, το οποίο χρηματοδοτήθηκε με 25 εκατ. ευρώ. Στόχος του έργου είναι να αναπτύξει και να εφαρμόσει την ιδέα ενός Συστήματος Συστημάτων (System of Systems – SoS), που ενσωματώνει διαφορετικούς τύπους επανδρωμένων και μη επανδρωμένων οχημάτων σε ένα σμήνος για την επίτευξη μεγαλύτερης αποτελεσματικότητας σε υποβρύχιες αποστολές, όπως επιτήρηση, αναγνώριση, ναρκοπόλεμος, συνεργατικές επιθεσεις ή υποστήριξη σε αμφίβιες επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρείας, το επίκεντρο δίνεται σε καινοτόμες τεχνολογίες όπως σμήνη, υποβρύχιες επικοινωνίες και αυτόνομη λειτουργία για την ενίσχυση της ευελιξίας και των μελλοντικών δυνατοτήτων των ναυτικών δυνάμεων στον υποβρύχιο τομέα.

Διαβάστε επίσης: Swarmly Aero και Arkeocean συμφώνησαν στη Λευκωσία για την ανάπτυξη Μη Επανδρωμένων Υποβρυχίων Συστημάτων

Το πεδίο εφαρμογής θα καλύπτει τις διάφορες φάσεις της αποστολής (ανάπτυξη σμηνών, αρχική αυτο-οργάνωση, σχεδιασμός διαδρομής, ολοκλήρωση εργασιών και ανάκτηση σμήνους), καθώς και την ενσωμάτωση συστημάτων Διοίκησης και Ελέγχου (Command-and-Control), συμπεριλαμβανομένης της αλληλεπίδρασης με στοιχεία όπως ηχοσημαντήρες, δύτες ή πλοία υποστήριξης.

Οι κύριες φάσεις του SWAT-SHOAL είναι ο ορισμός της επιχειρησιακής έννοιας, η έρευνα τεχνολογιών και η επικύρωση μέσω προσομοίωσης και επίδειξης σε ύδατα της θάλασσας.

Η κοινοπραξία SWAT-SHOAL αποτελείται από 20 οντότητες, συμπεριλαμβανομένων των Large Caps, RTOs, SMEs και Mid Caps, 11 χωρών, που διαδραματίζουν βασικό ρόλο: Navantia ως κύριος συντονιστής, Sener ως τεχνικός συντονιστής, Adyta LDA, Akademia Marynarki Wojennej, ATLAS ELEKTRONIK GmbH, Cafa Tech Ou, Develogic GmbH, Fincantieri Nextech Spa, Fraunhofer, GMV Aerospace and Defence, Kongsberg Defense & Aerospace, Naval Group Belgium, Naval Group France, Saab Kockums, Lukasiewicz Instytut, Saes, Sea Europe, Sotiria Technology και WTD71.

Η ομάδα της SOTIRIA Technology θα ερευνήσει, θα σχεδιάσει και θα αναπτύξει τεχνολογίες ανίχνευσης και πλοήγησης που θα αναπτυχθούν επί της ομάδας των Μη Επανδρωμένων Υποβρυχίων Οχημάτων (UUV). Αυτές οι τεχνολογίες θα χρησιμοποιηθούν σε θαλάσσιες επιδείξεις μέχρι το τέλος του έργου.

Επιπρόσθετα, η 2η ελληνική εταιρεία, που συμμετεχει στην κοινοπραξία, η Prisma Electronics, σχεδιάζει, αναπτύσσει και παράγει ένα ευρύ φάσμα προϊόντων πληροφορικής, ασύρματων συστημάτων και ολοκληρωμένων ηλεκτρονικών σε πληθώρα τομέων όπως ο αγροτικός, τα μουσεία, η ναυτιλία, οι επίγειες μεταφορές, η άμυνα καθώς και η αεροδιαστημική.

Τα αποτελέσματα του SWAT-SHOAL θα δημιουργήσουν σημαντικά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα με τον καθορισμό νέων αμυντικών προϊόντων και αγορών, πολλές από αυτές με δυνατότητα διττής χρήσης, καθώς και με την τοποθέτηση των ευρωπαϊκών προϊόντων σε υπάρχουσες αγορές όπου δεν υπάρχουν επί του παρόντος.

Διαβάστε επίσης: SignalGeneriX | Συμμετοχή στο νέο έργο άμυνας PASITHEA του EDF

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This